Bu
araştırma, Siirt ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı koca fiğ (Vicia narbonensis L.) genotiplerinin ot verimi ve kalitesini belirlemek amacıyla 2016-2017
yıllarında ve yaz döneminde yürütülmüştür. Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesine
ait Araştırma ve Uygulama arazisinde tesadüf blokları deneme
desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede 4 çeşit ve 1 hat olmak üzere
toplam 5 koca fiğ genotipi kullanılmıştır. Araştırmada incelenen karakterlerin
bazılarında iki yıllık ortalamaya göre istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespit
edilmiştir. Araştırma sonucunda; bitki boyu 62.8-85.0 cm, yeşil ot verimi
966.8-1420.3 kg da-1, kuru ot verimi 272.3-382.0 kg da-1,
ham protein verimi 55.6-81.3 kg da-1, ham protein oranı % 20.3-21.4,
ADF (Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif) oranı % 29.3-33.1, NDF (Nötral Deterjanda
Çözünmeyen Lif) oranı % 38.6-44.8 arasında değişim göstermiştir. Elde edilen
iki yıllık veriler değerlendirildiğinde; Siirt ekolojik koşullarında koca fiğ
yetiştiriciliği için yeşil ve kuru ot verimi bakımından Balkan genotipi
önerilebilir.
Adaptasyon Besin kalitesi Kuru ot verimi Yazlık ekim Yem bitkisi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Tarla Bitkileri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 3 |