Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erik Meyvesinin Farklı Hasat Dönemlerindeki Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2021, Cilt: 36 Sayı: 1, 73 - 79, 15.02.2021
https://doi.org/10.7161/omuanajas.781776

Öz

Bu çalışmada, erik meyvesinin üç farklı hasat zamanındaki nem içeriği, uzunluk, genişlik, kalınlık, geometrik ortalama çap değerleri, kütle, boşluklu hacim ağırlığı, meyve yoğunluğu, porozite, projeksiyon alanı, daldan kopma kuvveti ve farklı düşme yüksekliklerden farklı yüzeylere düşme sonucu eriklerdeki zedelenme durumları belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, ilk hasat zamanından son hasat zamanına kadar erik meyvesinin boyut özelliklerin, geometrik ortalama çap değerinin, meyve kütlesinin, küresellik ve projeksiyon alanının arttığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Alayunt, N., 2000. Biyolojik malzeme bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 541 Ders Kitabı, İzmir.
  • Anonim, 2009a [http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC]
  • Anonim, 2009b Erik. [http://tr.wikipedia.org/wiki/Erik]
  • Beyhan; Ö., 2005 Darende de yetiştirilen bazı standart ve mahalli erik çesitlerinin pomolojik, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe 34 (2): 47 – 56.
  • Erdoğan, D. ve Yurtlu, B. 2003. Armut ve elma çeşitlerinde depolama süresinin bazı mekanik özelliklere ve zedelenme duyarlılığına etkisinin incelenmesi. 21. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, s.,310-318, Konya
  • Gezer, İ., Güner, M., Dursun, E., 2000. Bazı sebze ve meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi Türk-Koop. Ekin Dergisi, s. 70-75, ANKARA
  • Kim D.O., Chun O.K., Kim Y.J., Moon H.Y. and Lee C.Y., 2003. Quantification of polyphenolics and their antioxidant capacity of fresh plums. Journal Agricultural and Food Chemistry 51: 6509-6515
  • Menesatti, P., Beni, C., Paglia, G., Marcelli, S. and Gentile, A. 1998. Evaluation of pear and apricot drop impact bruises by image analysis. 13 th International Congress on Agricultural Engineering, Volume: 6:2-6
  • Mohsenin, N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publisher, 742 p New York.
  • Özarslan, C., 2002. Physical properties of Cotton Seed. Biosystems Engineerring. (Electronic Journal), vol: 83 doi: 10.1016/S1537-5110 (02) 00151-4, [www.idealibrary.com]
  • Özbek, S., 1978. Özel meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat. Fakültesi Yayınları.No:128. Adana
  • Özvardar. S. ve K. Önal. 1990. Erik yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 23 Yalova
  • Son, L. 2009. Erik yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Mersin Ziraat Odası Başkanlığı. 12., Mersin.
  • Suthar, S.H., Das, S.k., 1996. Some physical propeties of karingola (Citrullus lanatus ) seed. Journal of Agriculture Engineering Research 1(65):15-22.
  • Tunaoğlu, R., Kesin G., 2004. Erik. Tarimsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. TEAE Bakış 7(9):1–4 (In Turkish),1.
  • Vursavuş, K., Özgüven, F., 2003. Determining the strength properties of the dixired peach variety, Çukurova Universty, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery, Adana, TURKEY
  • Yurtlu, Y., 2003. Meyve ve sebzelerde bazı mekanik özelliklerin ve zedelenmeye karşı duyarlılığın belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.

Determination of Some Physical And Mechanical Properties of Plum Fruit in Different Harvest Periods

Yıl 2021, Cilt: 36 Sayı: 1, 73 - 79, 15.02.2021
https://doi.org/10.7161/omuanajas.781776

Öz

In this study, the moisture content of the plum fruit at three different harvest periods, length, width, thickness, geometric mean diameter values, mass, void volume weight, voidless volume weight, porosity, projection area, detachment force and bruising on different surfaces from different drop heights were determined. According to the results of the study, it was determined that the size characteristics, geometric mean diameter value, fruit mass, sphericity and projection area of the plum fruit from the first harvest time to the last harvest time.

Kaynakça

  • Alayunt, N., 2000. Biyolojik malzeme bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 541 Ders Kitabı, İzmir.
  • Anonim, 2009a [http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC]
  • Anonim, 2009b Erik. [http://tr.wikipedia.org/wiki/Erik]
  • Beyhan; Ö., 2005 Darende de yetiştirilen bazı standart ve mahalli erik çesitlerinin pomolojik, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe 34 (2): 47 – 56.
  • Erdoğan, D. ve Yurtlu, B. 2003. Armut ve elma çeşitlerinde depolama süresinin bazı mekanik özelliklere ve zedelenme duyarlılığına etkisinin incelenmesi. 21. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi, s.,310-318, Konya
  • Gezer, İ., Güner, M., Dursun, E., 2000. Bazı sebze ve meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi Türk-Koop. Ekin Dergisi, s. 70-75, ANKARA
  • Kim D.O., Chun O.K., Kim Y.J., Moon H.Y. and Lee C.Y., 2003. Quantification of polyphenolics and their antioxidant capacity of fresh plums. Journal Agricultural and Food Chemistry 51: 6509-6515
  • Menesatti, P., Beni, C., Paglia, G., Marcelli, S. and Gentile, A. 1998. Evaluation of pear and apricot drop impact bruises by image analysis. 13 th International Congress on Agricultural Engineering, Volume: 6:2-6
  • Mohsenin, N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publisher, 742 p New York.
  • Özarslan, C., 2002. Physical properties of Cotton Seed. Biosystems Engineerring. (Electronic Journal), vol: 83 doi: 10.1016/S1537-5110 (02) 00151-4, [www.idealibrary.com]
  • Özbek, S., 1978. Özel meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat. Fakültesi Yayınları.No:128. Adana
  • Özvardar. S. ve K. Önal. 1990. Erik yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 23 Yalova
  • Son, L. 2009. Erik yetiştiriciliği. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Mersin Ziraat Odası Başkanlığı. 12., Mersin.
  • Suthar, S.H., Das, S.k., 1996. Some physical propeties of karingola (Citrullus lanatus ) seed. Journal of Agriculture Engineering Research 1(65):15-22.
  • Tunaoğlu, R., Kesin G., 2004. Erik. Tarimsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. TEAE Bakış 7(9):1–4 (In Turkish),1.
  • Vursavuş, K., Özgüven, F., 2003. Determining the strength properties of the dixired peach variety, Çukurova Universty, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery, Adana, TURKEY
  • Yurtlu, Y., 2003. Meyve ve sebzelerde bazı mekanik özelliklerin ve zedelenmeye karşı duyarlılığın belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazarlar

Selen Alnıak Sezer 0000-0003-2832-4085

Mustafa Çetin 0000-0001-8264-7657

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 2021
Kabul Tarihi 25 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 36 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alnıak Sezer, S., & Çetin, M. (2021). Erik Meyvesinin Farklı Hasat Dönemlerindeki Bazı Fiziksel ve Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 36(1), 73-79. https://doi.org/10.7161/omuanajas.781776
Online ISSN: 1308-8769