Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Used Different Waste Growing Media on Soilless Lettuce Cultivation

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 2, 373 - 386, 30.06.2022
https://doi.org/10.7161/omuanajas.1027549

Öz

This study investigated the effects of reusing the growing media (TSW; tomato stalk waste, PTSW; pretreated tomato stalk waste, Peat + Perlite, Cocopeat) used in soilless agriculture on soilless lettuce cultivation. Significant effects of growing media on stem diameter, root length, total dry weight, yield, titratable acidity, SSC and Vitamin C values of lettuce (Maritima) grown without soil were determined (p<0.05; p<0.01). As a result of the highest root length (33.63 cm), total dry weight (27.22 g) and yield (558 g plant-1) were obtained from TSW medium. The highest titratable acidity values (1.05 g 100 mL-1) and Vitamin C (391.6 mg 100 g-1) were obtained from PTSW medium. It has been determined that TSW and PTSW media can compete with commercial growing media, especially in terms of yield and quality. The second use of the growing medium created from tomato waste significantly reduced the production costs. As a result, it has been determined that tomato waste (TSW) is a good alternative in terms of productivity and profitability instead of commercial growing medium.

Kaynakça

  • Açıl, A.F., Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 880, Ankara.
  • Bartha, C., Fodorpataki, L., Martinez-Ballesta, M.D.C., Popescu, O., Carvajal, M. 2015. Sodium accumulation contributes to salt stress tolerance in lettuce cultivars. Journal of Applied Botany and Food Quality, 88, 42-48.
  • Bilgin, S., Karayel, D., Çanakcı, M., Topakcı, M. 2016. Sera bitki artıklarının peletlenmesi ve bazı teknik faktörlerin pelet kalitesi ve maliyeti üzerine etkilerinin belirlenmesi. TÜBİTAK 1001. Proje No: 213O224
  • Çakmak, P. 2011. Farklı dikim zamanları ve organik gübrelerin Topraksız tarım koşullarında kıvırcık yapraklı Salata (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğinde verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisan Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 55s.
  • Can, B.A., Ünal, M., Can, O. 2019. Farklı yarasa gübresi uygulamalarının marul yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(1), 18-24.
  • Cinemre, H.A. 2013. Tarım İşletmeciliği ve Planlama. OMÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Kitabı NO:63, Samsun.
  • Çıtak, S., Sönmez, S., Öktüren, F. 2007. Bitkisel kökenli atıkların tarımda kullanılabilme olanakları. http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006:41-53.pdf.
  • Day, D. 1991. Growing in Perlite, Grower Digest No.12, Grower Pub. Ltd., London, Pp:36.
  • Dönmez, İ., Özer, H. Gülser, C. 2016. Determination of the usage possible of some regional organic wastes in soilless agriculture (bag culture). Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 31(2): 171-178.
  • Yörük, E. 2021. Domates Atığının Topraksız Tarımda Kullanılan Ticari Yetiştirme Ortamlarına Alternatif Olarak Kullanılabilirliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 40s.
  • Gülser, C., Peksen, A. 2003. Using tea waste as a new casing material in mushroom (Agaricus bisporus (L.) Sing.) cultivation. Bioresource Technology, 88:2-6. doi:10.1016/S0960-8524(02)00279-1.
  • Hoagland, D. R., Arnon. D. I. 1938. The water culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station Circulation, 347, 32.
  • İşlek, M., Kuzucu, C.Ö. 2018. Determination of the effects of hydrogel-perlite mixtures on yield and quality of lettuce (Lactuca saliva var. crispa) production. COMU J. Agric. Fac., 6 (Özel Sayı): 1-7.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal ürünler için maliyet hesaplama metodolojisi ve veri tabanı rehberi. Proje Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
  • Kürklü, A., Bilgin, S., Külcü, R., Yaldız, O. 2004. Bazı sera bitkisel biyokütle atıklarının miktar ve enerji içeriklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Biyoenerji Sempozyumu.
  • Leonardi, C. 2004. Growing media, regional training workshop on soilless culture technologies, 3-5 March, İzmirTurkey, 83-92.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective colour measurement. Hortsci. 27: 1254-1255.
  • Munns, R., Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annu. Rev. Plant Biol. 59, 651-681.
  • Özer, H., Uzun, S. 2013. Açıkta organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde farklı organik gübrelerin bazı verim ve kalite parametrelerine etkisi. Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, Bildiri Kitabı-1. 1-8. Samsun.
  • Özer, H., 2017a. Organic tomato (Solanum Lycopersicum L.) production under different mulches in the greenhouse. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27(5): 1565-1572.
  • Özer, H. 2017b. Effects of shading and organic fertilizers on tomato yield and quality. Pakistan Journal of Botany, 49(5): 1849-1855.
  • Polat, E., Onus, N., Demir, H. 2004. Atık mantar kompostunun marul yetiştiriciliğinde verim ve kaliteye etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 149-154.
  • Saraçoğlu, Ö.A., Kılıç, C.C., Duyar, H. 2020. The Effects of Different Salinity Levels (NaCI) on Yield and Plant Growth in Soilless Culture Head Lettuce (Lactuca Sativa L.). Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2): 1370-1381.
  • Sonmez, i. 2010. Marul, maydanoz, tere ve roka yetiştiriciliği. Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı, Çiftçi Eğitim Serisi 87, Ankara.
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzası’nda domates üretiminde tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizi. Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Ankara.
  • TUİK 2021. Bitkisel üretim istatistikleri. Erişim Tarihi; 11.10.2021.
  • Tüzel, Y., Gül, A. 2008. Seracılıkta yeni gelişmeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları, 133: 145-160.
  • Tüzel, Y., Öztekin, G., Duyar, H., Eşiyok, D., Kiliç, Ö.G., Dilek, A.N., Kayikçioğlu, H. 2012. Organik Salata-Marul Yetiştiriciliğinde Agryl Örtü ve Bazı Gübrelerin Verim, Kalite, Yaprak Besin İçeriği ve Toprak Verimliliğine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 17(3): 190-203.
  • Uzun, S. 1996. The Quantitative Effects of Temperature and Light Environment on the Growth, Development and Yield of Tomato and Aubergine (Unpublished Ph.D. Thesis). The Univ. of Reading, England 1996.
  • Varış, S., Eminoğlu, F.S. 2003. Örtüaltı tarımında kullanılan ve kullanıla bilinecek olan ortamların fiziksel ve kimyasal özellikleri. Hasad, Eylül, 220: 46-57.

The Effect of Used Different Waste Growing Media on Soilless Lettuce Cultivation

Yıl 2022, Cilt: 37 Sayı: 2, 373 - 386, 30.06.2022
https://doi.org/10.7161/omuanajas.1027549

Öz

This study investigated the effects of reusing the growing media (TSW; tomato stalk waste, PTSW; pretreated tomato stalk waste, Peat + Perlite, Cocopeat) used in soilless agriculture on soilless lettuce cultivation. Significant effects of growing media on stem diameter, root length, total dry weight, yield, titratable acidity, SSC and Vitamin C values of lettuce (Maritima) grown without soil were determined (p<0.05; p<0.01). As a result, the highest root length (33.63 cm), total dry weight (27.22 g) and yield (558 g plant-1) were obtained from TSW medium. The highest titratable acidity values (1.05 g 100 mL-1) and Vitamin C (391.6 mg 100 g-1) were obtained from PTSW medium. It has been determined that TSW and PTSW media can compete with growing commercial media, especially in yield and quality. The second use of the growing medium created from tomato waste significantly reduced the production costs. As a result, it has been determined that tomato waste (TSW) is a good alternative for productivity and profitability instead of a commercial growing medium.

Kaynakça

  • Açıl, A.F., Demirci, R. 1984. Tarım Ekonomisi Dersleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 880, Ankara.
  • Bartha, C., Fodorpataki, L., Martinez-Ballesta, M.D.C., Popescu, O., Carvajal, M. 2015. Sodium accumulation contributes to salt stress tolerance in lettuce cultivars. Journal of Applied Botany and Food Quality, 88, 42-48.
  • Bilgin, S., Karayel, D., Çanakcı, M., Topakcı, M. 2016. Sera bitki artıklarının peletlenmesi ve bazı teknik faktörlerin pelet kalitesi ve maliyeti üzerine etkilerinin belirlenmesi. TÜBİTAK 1001. Proje No: 213O224
  • Çakmak, P. 2011. Farklı dikim zamanları ve organik gübrelerin Topraksız tarım koşullarında kıvırcık yapraklı Salata (Lactuca sativa var. crispa) yetiştiriciliğinde verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisan Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 55s.
  • Can, B.A., Ünal, M., Can, O. 2019. Farklı yarasa gübresi uygulamalarının marul yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkileri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(1), 18-24.
  • Cinemre, H.A. 2013. Tarım İşletmeciliği ve Planlama. OMÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Kitabı NO:63, Samsun.
  • Çıtak, S., Sönmez, S., Öktüren, F. 2007. Bitkisel kökenli atıkların tarımda kullanılabilme olanakları. http://batem.gov.tr/yayinlar/derim/2006:41-53.pdf.
  • Day, D. 1991. Growing in Perlite, Grower Digest No.12, Grower Pub. Ltd., London, Pp:36.
  • Dönmez, İ., Özer, H. Gülser, C. 2016. Determination of the usage possible of some regional organic wastes in soilless agriculture (bag culture). Anadolu Journal of Agricultural Sciences, 31(2): 171-178.
  • Yörük, E. 2021. Domates Atığının Topraksız Tarımda Kullanılan Ticari Yetiştirme Ortamlarına Alternatif Olarak Kullanılabilirliği. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 40s.
  • Gülser, C., Peksen, A. 2003. Using tea waste as a new casing material in mushroom (Agaricus bisporus (L.) Sing.) cultivation. Bioresource Technology, 88:2-6. doi:10.1016/S0960-8524(02)00279-1.
  • Hoagland, D. R., Arnon. D. I. 1938. The water culture method for growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station Circulation, 347, 32.
  • İşlek, M., Kuzucu, C.Ö. 2018. Determination of the effects of hydrogel-perlite mixtures on yield and quality of lettuce (Lactuca saliva var. crispa) production. COMU J. Agric. Fac., 6 (Özel Sayı): 1-7.
  • Kacar, B., İnal, A., 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F.F., Fidan, H., Gündoğmuş, E. 1999. Tarımsal ürünler için maliyet hesaplama metodolojisi ve veri tabanı rehberi. Proje Raporu 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
  • Kürklü, A., Bilgin, S., Külcü, R., Yaldız, O. 2004. Bazı sera bitkisel biyokütle atıklarının miktar ve enerji içeriklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Biyoenerji Sempozyumu.
  • Leonardi, C. 2004. Growing media, regional training workshop on soilless culture technologies, 3-5 March, İzmirTurkey, 83-92.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective colour measurement. Hortsci. 27: 1254-1255.
  • Munns, R., Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annu. Rev. Plant Biol. 59, 651-681.
  • Özer, H., Uzun, S. 2013. Açıkta organik domates (Solanum lycopersicum L.) yetiştiriciliğinde farklı organik gübrelerin bazı verim ve kalite parametrelerine etkisi. Türkiye V. Organik Tarım Sempozyumu, 25-27 Eylül, Bildiri Kitabı-1. 1-8. Samsun.
  • Özer, H., 2017a. Organic tomato (Solanum Lycopersicum L.) production under different mulches in the greenhouse. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27(5): 1565-1572.
  • Özer, H. 2017b. Effects of shading and organic fertilizers on tomato yield and quality. Pakistan Journal of Botany, 49(5): 1849-1855.
  • Polat, E., Onus, N., Demir, H. 2004. Atık mantar kompostunun marul yetiştiriciliğinde verim ve kaliteye etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2), 149-154.
  • Saraçoğlu, Ö.A., Kılıç, C.C., Duyar, H. 2020. The Effects of Different Salinity Levels (NaCI) on Yield and Plant Growth in Soilless Culture Head Lettuce (Lactuca Sativa L.). Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2): 1370-1381.
  • Sonmez, i. 2010. Marul, maydanoz, tere ve roka yetiştiriciliği. Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı, Çiftçi Eğitim Serisi 87, Ankara.
  • Tanrıvermiş, H. 2000. Orta Sakarya Havzası’nda domates üretiminde tarımsal ilaç kullanımının ekonomik analizi. Ankara Üniversitesi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:42, Ankara.
  • TUİK 2021. Bitkisel üretim istatistikleri. Erişim Tarihi; 11.10.2021.
  • Tüzel, Y., Gül, A. 2008. Seracılıkta yeni gelişmeler. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yayınları, 133: 145-160.
  • Tüzel, Y., Öztekin, G., Duyar, H., Eşiyok, D., Kiliç, Ö.G., Dilek, A.N., Kayikçioğlu, H. 2012. Organik Salata-Marul Yetiştiriciliğinde Agryl Örtü ve Bazı Gübrelerin Verim, Kalite, Yaprak Besin İçeriği ve Toprak Verimliliğine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 17(3): 190-203.
  • Uzun, S. 1996. The Quantitative Effects of Temperature and Light Environment on the Growth, Development and Yield of Tomato and Aubergine (Unpublished Ph.D. Thesis). The Univ. of Reading, England 1996.
  • Varış, S., Eminoğlu, F.S. 2003. Örtüaltı tarımında kullanılan ve kullanıla bilinecek olan ortamların fiziksel ve kimyasal özellikleri. Hasad, Eylül, 220: 46-57.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazarlar

Müjdat Kilim Bu kişi benim 0000-0002-3514-6515

Esin Yörük 0000-0002-0927-1902

Esin Hazneci 0000-0002-8695-028X

Harun Özer 0000-0001-9106-383X

Gürkan Gürdil 0000-0001-7764-3977

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Kabul Tarihi 16 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 37 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kilim, M., Yörük, E., Hazneci, E., Özer, H., vd. (2022). The Effect of Used Different Waste Growing Media on Soilless Lettuce Cultivation. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 37(2), 373-386. https://doi.org/10.7161/omuanajas.1027549
Online ISSN: 1308-8769