This study was carried out to determine the effects of pre-harvest calcium applications on fruit quality and fruit cracking in "0900 Ziraat” cherry variety. For this purpose, “Codiagro Agroplant” containing 35% CaO (Calcium oxide). It has been applied to trees in different applications such as dripping from the soil and leaf + dripping from the soil and foliar spraying. In the study, fruit weight (g), fruit width (mm), fruit length (mm), fruit height (suture) (mm), seed weight (g), amount of water-soluble dry matter (TSS; %), pH and acidity (mg mL-1) values, fruit firmness , cracking ratios were investigated. In addition, fruit skin and flesh color and fruit stem color values were determined. The highest results were obtained in terms of fruit weight (8.91 g and 8.80 g respectively) in the application made only with leaves and the application made with leaves and soil. Likewise, in the application of calcium made from leaves, the fruit width is 26.73 mm; fruit length was 26.61 mm, fruit height was 24.35 mm and had the highest values. The effect of calcium applications on the (total solible solids) TSS %, pH and SSCM of the fruit was found to be statistically insignificant. The hardest fruits were obtained from foliar+soil application (5.15 N). Likewise, the least cracked fruits are in leaf+soil application (cracking index; 7.10). Calcium applications made only from leaves and leaves + soil can be recommended for higher quality fruit in cherries.
Bu çalışma hasat öncesi farklı şekillerde yapılan kalsiyum uygulamalarının 0900 Ziraat kiraz çeşidinde meyve kalitesine ve meyve çatlamasına olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla %35 CaO (Kalsiyum oksit) içeren “Codiagro Agroplant”; yapraktan püskürtme ile; topraktan damlama ile ve yaprak + topraktan damlama ve püskürtme ile olmak üzere farklı şekillerde ağaçlara uygulanmıştır. Çalışmada, meyve ağırlığı (g), meyve eni (mm), meyve boyu (mm), meyve yüksekliği (sütur) (mm), çekirdek ağırlığı (g), suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM; %), pH ve titre edilebilir asitlik (mg mL-1değerleri, meyve eti sertliği incelenmiş, meyve çatlama oranı belirlenmiştir. Ayrıca, meyve kabuk ve et rengi ile meyve sap rengi değerleri belirlenmiştir. Sadece yapraktan yapılan uygulama ile yaprak + topraktan birlikte yapılmış uygulamada meyve ağırlığı bakımından en yüksek sonuçlar alınmıştır (sırasıyla, 8.91 g ve; 8.80 g). Aynı şeklide yapraktan yapılan kalsiyum uygulamasında meyve eni 26.73; mm, meyve boyu 26.61 mm, meyve yüksekliği 24.5 mm ile en yüksek değerleri almıştır. Kalsiyum uygulamalarının meyvenin suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH ve titre edilebilir asitlik (TEA) üzerine etkisi istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. En sert meyveler yaprak+toprak uygulamasından elde edilmiştir (5,15 N). Aynı şekilde en az çatlayan meyveler yaprak+toprak uygulamasındadır (çatlama indeksi; 7.10). Sadece yapraktan ve yaprak+topraktan yapılan kalsiyum uygulamaları kirazda daha kaliteli meyve için önerilebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 26 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 38 Sayı: 1 |