Flax is an industrial plant that has various uses and is increasingly gaining importance in terms of human nutrition, especially due to the high-quality nutrients its oil contains. The widespread cultivation of flax, which has a high ability to adapt to various climate and soil factors, is seen as an alternative to other oilseed plants. This study was carried out in three replications according to the randomized complete block design using three different flax varieties in Muş ecological conditions during 2022 and 2023 Turkey. In the study, some plant properties of flax varieties, as well as properties such as protein content, oil content and moisture content of the seeds were examined. As a result of the study, it was determined that flax varieties showed statistically significant differences from each other in all the characters examined except moisture content. While the ‘Kara Kız’ variety is superior in terms of many plant properties, the ‘Sarı Dane’ variety has the highest value in terms of oil and protein content. As a result of the study carried out in Muş ecological conditions, it was concluded that flax can be cultivated in the region as an alternative oil plant.
Keten çeşitli kullanım alanları olan ve özellikle yağının içerdiği kaliteli besin maddelerinden dolayı insan beslenmesi açısından giderek önem kazanan bir endüstri bitkisidir. Çeşitli iklim ve toprak faktörlerine karşı adaptasyon yeteneği yüksek olan ketenin tarımının yaygınlaştırılması diğer yağlı tohumlu bitkilere bir alternatif olarak görülmektedir. Bu çalışma 2022 ve 2023 yılları Muş ekolojik koşullarında üç farklı keten çeşidi kullanılarak tesadüf blokları deneme deseni uyarınca üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada keten çeşitlerinin bazı bitkisel özelliklerinin yanında protein içeriği, yağ oranı ve tohumlarının içerdiği nem içeriği gibi özelikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda keten çeşitlerinin rutubet oranı özelliği dışında incelenen bütün karakterlerde istatistiki açıdan birbirlerinden önemli farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Birçok bitkisel özellik yönünden Kara Kız çeşidi üstün özellik gösterirken yağ ve protein oranı bakımından ise Sarı Dane çeşidi en yüksek değeri almıştır. Muş ekolojik koşullarında yürütülen çalışmanın neticesinde ketenin alternatif bir yağ bitkisi olarak bölgede tarımının yapılabileceği sonucunda varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Industrial Crops |
Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
Authors | |
Early Pub Date | June 27, 2025 |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | October 21, 2024 |
Acceptance Date | February 12, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 2 |