Soilborne pathogen Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici (FORL) and root-knot nematode Meloidogyne incognita cause significant yield losses in tomato cultivation. In this study, the effects of lemon, orange, grapefruit and pomegranate fruit peels on disease severity in simultaneous inoculation of Meloidogyne incognita and Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici (FORL) in tomato pots were investigated. Two days after simultaneous inoculations, 3, 6 and 9 g doses of powdered fruit peels were applied to each pot soil. The study was terminated after 60 days and the evaluation was made the number of gall-egg masses, gall index and disease severity scale. The number of galls and egg masses was higher in lemon and orange fruit peel treatments than in pomegranate at 3 g/pot dose (p≤ 0.05). While the gall index was similar in 3 and 6 g/pot dose, it varied between 0.4-1.2 in 9 g/pot. While the disease severity varied between 1.0-2.4 at 3 g/pot, disease severity was found at a scale value of 1 in all fruit peels at 9 g/pot dose. In the context of a 3 g application of fruit peels, grapefruit peel exhibited an effectiveness of 55.56%, whereas pomegranate peel demonstrated a higher effectiveness of 72.22%. With regard to the 6 g application, grapefruit peel showed an effectiveness of 66.67%, while the effectiveness of pomegranate peel remained consistent at 72.22%. Notably, in the application of 9 g, all fruit peels successfully suppressed the severity of the FORL disease, achieving an overall effectiveness rate of 72.22%.. In this study, it was concluded that the application of fruit peel powders mixed into the soil could be effective against nematode and fungal disease complexes.
x
Domateste toprak kökenli patojen Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici (FORL) ve kök ur nematodu Meloidogyne incognita domates yetiştiriciliğinde önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Yapılan bu çalışmada domateste Meloidogyne incognita ve Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici (FORL)'nin eş zamanlı inokulasyonunda limon, portakal, greyfurt ve nar meyve kabuklarının hastalık şiddeti üzerine etkileri saksı ortamında araştırılmıştır. Saksı topraklarının eş zamanlı inokulasyonlardan iki gün sonra, her bir saksı toprağına 3, 6 ve 9 g dozlarında toz meyve kabuğu karıştırılmıştır. Çalışma 60 gün sonra sonlandırılmış ve değerlendirme gal ve yumurta paketlerinin sayısı, gal indeksi ve hastalık şiddeti ölçeğine göre yapılmıştır. Gal ve yumurta paketi sayısı, limon ve portakal meyve kabuğu uygulamalarında (3 g/saksı dozunda), nar uygulamalarına göre daha yüksek olmuştur (p≤ 0.05). Gal indeksi, 3 ve 6 g/saksı dozlarında benzer iken, 9 g/saksı dozunda 0.4-1.2 arasında değişmiştir. Hastalık şiddeti skalası, 3 g/saksı dozunda 1.0-2.4 arasında değişirken, 9 g/saksı dozu uygulamasında tüm meyve kabuklarında hastalık şiddeti 1 skala değerinde tespit edilmiştir.
Meyve kabuğu 3 g uygulamasında greyfurt kabuğu %55.56, nar kabuğu %72.22 etkili olurken, 6 g uygulamasında greyfurt kabuğu %66.67, nar kabuğu ise %72.22 oranında etkilemiştir. Yapılan uygulamada bütün meyve kabuklarının 9 g uygulamasında hepsi FORL hastalık şiddetini baskılamış ve %72.22 oranında etkili olmuştur. Bu çalışmada, meyve kabuğu tozlarının toprağa karıştırılarak uygulanmasının nematod ve fungal hastalık komplekslerine karşı etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Çalışmada insan veya hayvan denek kullanılmadığı, kişisel veri toplanmadığı ve deneysel bir müdahale yapılmadığı için etik kurul onayı gerekmemektedir.
x
x
x
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Nematology |
| Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
| Authors | |
| Project Number | x |
| Early Pub Date | October 31, 2025 |
| Publication Date | October 31, 2025 |
| Submission Date | April 10, 2025 |
| Acceptance Date | August 26, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 3 |