Bu çalışma, Konya ili Ereğli yöresi ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı standart elma çeşitlerinin performanslarının belirlenmesi amacıyla 2023-2024 yıllarınında yürütülmüştür. Çalışmada; Golden Delicious, Starkrimson Delicious, Granny Smith ve Fuji elma çeşitlerinin fenolojik, fiziksel ve pomolojik özellikleri çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; tomurcuk kabarması 29 Mart- 13 Nisan, tomurcuk patlaması 4-20 Nisan, çiçeklenme başlangıcı 9-18 Nisan, tam çiçeklenme 16-30 Nisan, çiçeklenme sonu 23 Nisan-7 Mayıs, hasat zamanı 6 Eylül-25 Ekim, yaprak dökümü 6-14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlığı 145 g (Golden Delicious) – 196 g (Fuji), meyve eti sertliği 5.44 kg cm-2 (Golden Delicious) – 7.10 kg cm-2 (Starking Delicious), meyve kabuk renk değerleri L değeri 38.42 (Starking Delicious) – 75.81 (Golden Delicious), a değeri Golden Delicious (-5.52)- Starking Delicious (27.98), b değeri Starking Delicious (11.96)- Golden Delicious (47.56) olarak bulunmuştur. Çeşitlerin SÇKM değeri %9.25 (Golden Delicious) -% 11.51 (Fuji), pH değeri 3.32 (Granny Smith) -4.15 (Starking Delicious), titre edilebilir asit miktarı %0.38 (Starking Delicious) - %0.93 (Fuji) arasında değişim göstermiştir. Elde edilen bulgular, incelenen çeşitlerin bölge koşullarına adaptasyon düzeyleri, verim ve kalite özellikleri açısından önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
This study was conducted in 2023-2024 growing periods to determine the performance of some standard apple varieties grown under the ecological conditions of the Ereğli district in Konya province. The study evaluated the phenological, physical, and pomological characteristics of Golden Delicious, Starkrimson Delicious, Granny Smith, and Fuji apple varieties. According to the results, bud swelling occurred between March 29 and April 13, bud breaking between April 4 and 20, the beginning of flowering between April 9 and 18, full blooming between April 16 and 30, the end of flowering between April 23 and May 7, harvest between September 6 and October 25, and leaf fall between December 6 and 14. The fruit weights ranged from 145 g (Golden Delicious) to 196 g (Fuji), and fruit firmness ranged from 5.44 kg cm⁻² (Golden Delicious) to 7.10 kg cm⁻² (Starking Delicious). Fruit peel color values varied, with L* ranging from 38.42 (Starking Delicious) to 75.81 (Golden Delicious), a* from -5.52 (Golden Delicious) to 27.98 (Starking Delicious), and b* from 11.96 (Starking Delicious) to 47.56 (Golden Delicious). The soluble solid content (SSC) ranged from 9.25% (Golden Delicious) to 11.51% (Fuji), pH values from 3.32 (Granny Smith) to 4.15 (Starking Delicious), and titratable acidity from 0.38% (Starking Delicious) to 0.93% (Fuji). The findings revealed significant differences among the studied cultivars in terms of adaptation to regional conditions, as well as yield and quality characteristics.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Pomology and Treatment, Horticultural Production (Other) |
| Journal Section | Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi |
| Authors | |
| Early Pub Date | October 31, 2025 |
| Publication Date | October 31, 2025 |
| Submission Date | May 28, 2025 |
| Acceptance Date | September 9, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 40 Issue: 3 |