Ortaöğretim Öğrencilerinin Çevre Okuryazarlıklarının Belirlenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı kimya dersi alan ortaöğretim öğrencilerinin çevre okuryazarlıklarını ve çevre okuryazarlık bileşenleri arasındaki ilişkilerini belirlemek ve öğrencilerin çevre okuryazarlıklarının cinsiyet ve sınıf düzeyi ve okul türü açılarından farklılık gösterip göstermediği incelemektir. Çalışmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılının ikinci döneminde iki farklı Anadolu Lisesinde kimya dersi görmekte olan 451 ortaöğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri çevre okuryazarlığının bilgi, tutum, ilgi ve kullanım boyutlarından oluşan Çevre Okuryazarlığı Anketi ile elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; kimya dersi almakta olan ortaöğretim öğrencilerinin cinsiyet açısından çevre bilgi düzeylerinde erkek öğrenciler; çevreye karşı tutumları, çevreye karşı ilgileri ve çevre kullanımlarında kız öğrenciler lehine istatistik olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Sınıf düzeyi arttıkça çevre bilgi ve çevre ilgi düzeyi ve çevre kullanıma karşı olumlu davranışların arttığı belirlenmiştir. Ancak çevreye karşı tutumların sınıf düzeyine göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin çevre bilgi düzeylerinin ve çevreye karşı tutumlarında okul türleri açısından istatistiksel olarak yüksek puanlı lise öğrencileri lehine anlamlı bir fark belirlenirken, çevre ilgi düzeyleri ve çevre kullanımları arasında bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada çevre okuryazarlığının boyutları olan çevre tutum, çevre ilgi ve çevre kullanım arasında orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir.
Kaynakça
- Akkurt, N. D. (2007). Aktif öğrenme tekniklerinin lise 1. sinif öğrencilerinin ekoloji ve çevre kirliliği konusunu öğrenme başarilarina ve çevreye yönelik tutumlarina etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
- Aksoy, G., Doymuş,K., Karaçöp A., Şimşek Ü., & Koç Y.(2008). İşbirlikli öğrenme yönteminin genel kimya laboratuar dersinin akademik başarısına etkisi ve öğrencilerin bu yöntem hakkındaki görüşleri. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 212-227.
- Altınöz N. (2010). Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre okuryazarlık düzeyleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
- Arısoy N. (2007). Examining 8th grade students’ perception of learning environment of science classrooms in relation to motivational beliefs and attitudes. Unpublished master thesis. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
- Arslan, E (2008). Bağlanma stilleri açısından ergenlerde Erikson’un Psikososyal gelişim dönemleri ve ego kimlik süreçlerinin incelenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi. Selçuk Üniversitesi, Konya.
- Atasoy, B.(2004). 2. Baskı: Temel Kimya Kavramları, Asil Yayın Dağıtım , Ankara.
- Atasoy, E. (2005). Çevre için eğitim: İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir çalışma. Yayımlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi, Bursa.
- Atasoy,E., & Ertürk H. (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 105-122.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
14 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi
24 Aralık 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 35 Sayı: 2