Research Article

Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi

Volume: 15 Number: 2 August 31, 2024
EN TR

Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi

Abstract

Araştırmanın amacı futbol altyapı organizasyonlarında yaşanan yönetim sorunlarını literatür kaynaklı araştırıp altyapı koordinatörleri ile yapılan görüşmeler sonucunda sorunları önceliklendirmek ve bu sorunlara yönelik önerilerde bulunmaktır. Araştırmada, ÇKKV (Çok Kriterli Karar Verme) yöntemlerinden SWARA (Step-wise Weight Assessment Ratio Analysis) kullanılmıştır. SWARA, ağırlık belirleme sürecinde kriterlerin önem derecesi hakkında karar vericilerin görüşlerini ortaya koyar. SWARA yöntemiyle, futbol altyapı organizasyonları yönetim sorunlarında literatürde ön plana çıkan toplamda 7 kriter incelenmiştir. Bu kriterler, İstanbul’da faaliyet gösteren 7 futbol kulübünün deneyimli koordinatörlerine yüz yüze görüşme sonrasında önceliklendirilmiştir. Karar vericilerden alınan veri, Excel’de SWARA yönteminin istediği şekilde formülize edilmiş ve bulgular ortaya konmuştur. Araştırma bulgularında, altyapı organizasyonları yönetim sorunlarında öncelik sıralamasına göre ilk sırada “Tesis ve Materyal Eksikliği” kriterinin; ikinci sırada “Kulübün Yönetsel Sorunları”, üçüncü sırada “Ekonomik Sorunlar” ve sırasıyla “Federasyon Kararları”, “Antrenör İstihdamı”, “Sporcuların Okul Çıkış Saatlerinin Geç Olması”, “Tesise Ulaşım” kriterlerinin yer aldığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, futbol altyapı organizasyonlarında yaşanan yönetim sorunlarında “Tesis ve Materyal Eksikliği”nin öncelik olması dolayısıyla, bu alanda daha fazla yatırım desteğine ihtiyaç duyulduğu ortaya konmaktadır.

Keywords

References

  1. Akkoyun, S. (2014). Türkiye'deki futbol kulüplerinin altyapılarının yapılanması, yönetim biçimleri, idare yapısı ve Avrupa'daki örneklerle kıyaslanması (Doctoral dissertation, İstanbul Kültür Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İktisat Anabilim Dalı/Yönetim Ekonomisi Bilim Dalı).
  2. Akşar, T., ve Merih, K. (2008). Futbol yönetimi. Literatür Yayıncılık.
  3. Bogetoft, P. ve Pruzan, P. M. (1991). Planning with multiple criteria: investigation, communication, choice. North Holland.
  4. Erdoğan BS. (2011). Türkiye’deki antrenör eğitiminin ilkesel ve yapısal problemlerinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  5. Esen S. ve Uslu, T. (2019). Türkiye’de 6-12 Yaş Futbolunun (Grassroots) Geliştirme ve Sürdürülmesine Yönelik Model Önerisi. Journal of Health and Sport Sciences, 2(3), 99- 108.
  6. Gündoğdu, F., ve Sunay, H. (2018). Türk spor teşkilatındaki spor yöneticilerinin liderlik stilleri. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(2), 178-195.
  7. Hacısoftaoğlu, İ. (2012). Burası Er Meydanı: Güreşte Erkekliğin İnşası (Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  8. İmamoğlu, A. F., Karaoğlu, E. ve Erturan, E. E. (2007). Türkiye’de spor kulüplerinin yapısal nitelikleri ve temel problemleri. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 12(3), 35-61.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Activity Management, Sport and Leisure Management

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 31, 2024

Submission Date

April 30, 2024

Acceptance Date

August 23, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 15 Number: 2

APA
Ege, A., & Utlu, N. (2024). Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi. Spor Ve Performans Araştırmaları Dergisi, 15(2), 287-302. https://doi.org/10.17155/omuspd.1476276
AMA
1.Ege A, Utlu N. Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2024;15(2):287-302. doi:10.17155/omuspd.1476276
Chicago
Ege, Ayberk, and Nilay Utlu. 2024. “Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi Ile İncelenmesi”. Spor Ve Performans Araştırmaları Dergisi 15 (2): 287-302. https://doi.org/10.17155/omuspd.1476276.
EndNote
Ege A, Utlu N (August 1, 2024) Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 15 2 287–302.
IEEE
[1]A. Ege and N. Utlu, “Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi”, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, vol. 15, no. 2, pp. 287–302, Aug. 2024, doi: 10.17155/omuspd.1476276.
ISNAD
Ege, Ayberk - Utlu, Nilay. “Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi Ile İncelenmesi”. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 15/2 (August 1, 2024): 287-302. https://doi.org/10.17155/omuspd.1476276.
JAMA
1.Ege A, Utlu N. Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2024;15:287–302.
MLA
Ege, Ayberk, and Nilay Utlu. “Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi Ile İncelenmesi”. Spor Ve Performans Araştırmaları Dergisi, vol. 15, no. 2, Aug. 2024, pp. 287-02, doi:10.17155/omuspd.1476276.
Vancouver
1.Ayberk Ege, Nilay Utlu. Futbol Altyapı Organizasyonları Yönetim Sorunlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile İncelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2024 Aug. 1;15(2):287-302. doi:10.17155/omuspd.1476276