Research Article

Schumpeteryan Girişimcilik ve 21. Yüzyıl Girişimcilik Yaklaşımları: Y Kuşağı Girişimcileri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Volume: 13 Number: 19 September 30, 2019
Sabri Öz *, Nazlıcan Dindarik , Ferdi Duman
EN TR

Schumpeteryan Girişimcilik ve 21. Yüzyıl Girişimcilik Yaklaşımları: Y Kuşağı Girişimcileri Üzerine Nitel Bir Araştırma

Öz

Girişimcilik tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte, üretim faktörleri arasında sayılmasının tarihi aynı derinlikte değildir. Özellikle yirminci yüzyılda girişimciliğe ilişkin oldukça yaygın teoremler geliştirilmiş ve üzerine akademik çalışmalar yapılmıştır. Yaygın teoremlerden birisi Schumpeter tarafından geliştirilen Schumpeteryan Girişimcilik Teorisidir. Schumpeteryan Girişimcilik Teorisine göre üzerinde durulması gereken asıl konu yenilik ve yaratıcı yıkımdır. Gelişen ve değişen şartlara ne derece uyum sağlandığı ve bu süreçte girişimcilik kavramı ile girişimci özelliklerinin nasıl olması gerektiği ile birlikte bu değişimin yansımaları ve kuşaklar arası farklılıkarı üzerinde durulmuştur.  Bu çalışmada, Schumpeteryan teorisinin geliştirildiği dönem ve anlayışı ile 21. Yüzyılda gerek “y“ gerekse de “z” kuşakları tarafından ortaya konulan girişimcilik anlayışlarında nasıl bir farklılık vardır sorusunun cevabı aranmaktadır. Çalışmaya ilk iki bölümde literatür taraması yapılmış ve üçüncü bölümde girişimciler arasından seçilen üç farklı grup ile mülakat yapılarak ortaya çıkan görüşler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda elde edilen sonuçlara göre Schumpeteryan girişimcilik teorileri temelde korunur iken, bazı alanlarda dünyanın dönüşümü gereği farklılaştığı görülmüştür. 

Anahtar Kelimeler

Girişimcilik,Schumpeter,Girişimcilik Teorisi,Kuşaklar Arası Girişimcilik

References

  1. Akpınar, S. (2009). Girişimciliğin temel bilgileri. Kocaeli: Umuttepe Yayınları 1.baskı.
  2. Akyos, M. (2004). Firma düzeyinde yenilikçilik (yenilik) ve bilgi yönetimi. http://www.sistems.org/know_info_ozet.htm adresinden 04.03.2019 tarihinde erişilmiştir.
  3. Alkan, M. (2014). Girişimcilerin girişimcilik, inovasyon yapma, inovatif düşünce ve inovatif girişimcilik düzeylerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  4. Antonelli, C. (2009). From the classical legacies to the economics of complexity. Economics of Innovation and New Technology, 18(7), 611-646.
  5. Arıkan, S. (2002). Girişimcilik. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  6. Aşkın, A., Nehir, S., ve Vural, S. Ö. (2011). Tarihsel süreçte girişimcilik kavramı ve gelişimi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 6(2), 57-58.
  7. Aydoğmuş, O., Türkcan, B., Tunali, E., ve Kopurlu, B. S. (2009). Kriz teorileri: Kondratieff, Schumpeter ve Wallerstein. Ege University, Working Papers in Economics, 13, 13-14.
  8. Aytaç, R. (1999). Elazığ'da girişimcilik ve girişimci kültür Elazığ sanayi ve ticaret odasına kayıtlı işadamları üzerine sosyolojik bir inceleme. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  9. Basılgan, M. (2011). Ekonomik gelişmenin yaratıcı yıkımı: Schumpeteryan girişimci. Amme İdaresi Dergisi, 44(3), 27-56.
  10. Başar, M., ve Tosunoğlu, B. T. (2006). Değer Yaratımında iç girişimciliğin değişen boyutu: Bilgi girişimcilerin rolü. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 1(1), 124-125.
APA
Öz, S., Dindarik, N., & Duman, F. (2019). Schumpeteryan Girişimcilik ve 21. Yüzyıl Girişimcilik Yaklaşımları: Y Kuşağı Girişimcileri Üzerine Nitel Bir Araştırma. OPUS International Journal of Society Researches, 13(19), 1056-1091. https://doi.org/10.26466/opus.568703