Review

Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi

Volume: 18 Number: Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı July 10, 2021
EN TR

Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi

Abstract

Devletlerin işleyiş şekli olarak genel ifadesini bulan bürokrasi, devlet yapısı gelişip büyüdükçe hantallaşmış ve birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bürokrasinin sorunlarının ise daha yoğun hissedilir olması teknolojinin gelişmesiyle olmuştur. 21. yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya hem ekonomik hem sosyolojik hem de yönetim açısından büyük değişimler geçirmeye başlamıştır. Gerek devletlerin merkezi yönetimleri gerek yerel yönetimler bu dönüşümden etkilenmiştir. Bürokrasinin kök salmış sorunlarının çözülebilmesi için ortaya yeni yönetim anlayışları çıkmıştır. Merkezi yönetimin yetkilerini sınırlayarak yerel yönetimlere daha fazla yetki vermeyi amaçlayan yapısı ve bürokrasinin sorunlarını çözmeye çalışan bu yeni yönetim anlayışı teknolojiyi bürokrasiye entegre ederek vatandaşların bürokratik sorunlara maruz kalmadan hızlı hizmet alabilmesinin önünü açmakta, devleti ya da yönetim mekanizmalarını daha şeffaf, hesap verebilir ve hizmet odaklı olmaya zorlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, yönetişimin en kolay uygulanabilir olduğu yerel yönetim birimlerinden belediyelerin bilişim teknolojilerini kullanarak halk ile arasındaki hangi bürokratik engelleri kaldırdığını tespit etmeye çalışmaktır. Buna göre çalışma özelinde Ankara Büyükşehir Belediyesi seçilmiş ve belediyenin mevcut internet sitesi incelenmiş, bilişim teknolojisi ile halkın hangi ihtiyaçlarına hızla cevap verdiği, bürokrasinin hangi sorunlarını ortadan kaldırdığı belirlenmeye çalışılmıştır.

Keywords

Teknoloji, e-devlet, e-belediye, bürokrasi, küreselleşme

References

  1. Acılar, A. (2012). Küçük şehir belediyelerinde web sitesi ve e-belediye kullanımı: Bilecik belediyesi örneği. DPUJJS, 32(1), 125-142.
  2. Akçakaya, M. (2016). Weber'in bürokrasi kuramının bugünü ve geleceği. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Özel Sayısı, 3(8), 275-295.
  3. Akçakaya, M. (2016a). Bürokrasi kuramları ve Türk kamu yönetiminde bürokratik sorunlar. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 669-694.
  4. Aksan, G. ve Çelik, Ö. (2011). Gerilim ve uzlaşma: Bürokrasi ekseninde bürokrasi ve siyaset ilişkisi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25, 1-10.
  5. Aktan, C.C. (2011). Devletin büyümesi ve devletin başarısızlığının anatomisi. Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, 3(1), 29-49.
  6. Arslan, D. A. (2008). Eşitsizliğin teorik temelleri: Elit Teorisi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 115-135.
  7. ASKİ Genel Müdürlüğü (2021), Bilgi talebi hakkında dilekçe cevabı. Belgeyi Sorgulamak için https://ebyssorgu.aski.gov.tr/ , Belge Doğrulama Kodu: 0DHT-PPLE-0271
  8. Aydın, N. (2012). Weberyen bürokraside liyakat ve türk kamu bürokrasisinden bir kesit: Siyasetin Bürokrasi İronisi. Sayıştay Dergisi, 85, 51-67.
  9. Aydilek, E. (2019). Türk siyasal hayatında bürokrasi- siyaset ilişkisi. Kastamonu İletişim Araştırmaları Dergisi, 3, 57-72.
  10. Çakır, M. (2014). Bürokrasi ve suç olgusu. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16(Özel Sayı 1), 18-24.
APA
Erdem, A. D., & Emini, F. T. (2021). Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches, 18(Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı), 1909-1942. https://doi.org/10.26466/opus.846600
AMA
1.Erdem AD, Emini FT. Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches. 2021;18(Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı):1909-1942. doi:10.26466/opus.846600
Chicago
Erdem, Asime Dilara, and Filiz Tufan Emini. 2021. “Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi”. OPUS International Journal of Society Researches 18 (Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı): 1909-42. https://doi.org/10.26466/opus.846600.
EndNote
Erdem AD, Emini FT (July 1, 2021) Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches 18 Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı 1909–1942.
IEEE
[1]A. D. Erdem and F. T. Emini, “Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi”, OPUS International Journal of Society Researches, vol. 18, no. Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı, pp. 1909–1942, July 2021, doi: 10.26466/opus.846600.
ISNAD
Erdem, Asime Dilara - Emini, Filiz Tufan. “Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi”. OPUS International Journal of Society Researches 18/Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı (July 1, 2021): 1909-1942. https://doi.org/10.26466/opus.846600.
JAMA
1.Erdem AD, Emini FT. Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches. 2021;18:1909–1942.
MLA
Erdem, Asime Dilara, and Filiz Tufan Emini. “Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi”. OPUS International Journal of Society Researches, vol. 18, no. Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı, July 2021, pp. 1909-42, doi:10.26466/opus.846600.
Vancouver
1.Asime Dilara Erdem, Filiz Tufan Emini. Ankara Büyükşehir Belediyesinin E-Belediye Uygulamalarının Kamu Bürokrasisinin Sorunları Bağlamında İncelenmesi. OPUS International Journal of Society Researches. 2021 Jul. 1;18(Yönetim ve Organizasyon Özel Sayısı):1909-42. doi:10.26466/opus.846600