Colouring additives are used to regain the natural
colour of food which is lost during production and storage or for strengthening
the weak colour and presenting it to the taste of consumers. Nowadays,
colorants are added to the products that especially children are consumed
fondly and are considered as snacks such as cakes, chips, biscuits, chocolates,
chewing gum, powdered pudding, flavoured milk, fruity yogurt, confectionery and
jellybeans. The aim of the study is to examine especially the types and
presence of colorants from additives in the label information of snack foods on
a product basis and to determine the current situation related to their use. In
the study, literature review and document analysis, which is one of the
qualitative research methods, was performed. The literature review section of
the study was carried out with accessible local and foreign resources. In
addition, the snack foods that are frequently consumed by children were
determined in advance and samples were collected from each product range and
the label information was examined in terms of content. According to the
results, it was found that there were colorants in all other snack foods except
chocolate and it was mostly found in biscuit, chewing gum, confectionery and
jellybean labels. In the label information of snack foods, it has been
determined that there are Curcumin, β-Carotene, Carmine, Annatto, Titanium
Dioxide, Anthocyanin, Beetroot Red, Paprika Extract, Chlorophylls’ Copper
Complex, Lutein, Vegetable Carbon and Riboflavin; known as natural colorants.
In addition, Brilliant Blue FCF, Indigotine and Ammonium Sulphite Caramel,
which are synthetic colorants, were found in the gum, confectionery and
jellybean labels. The study is important to inform consumers about the
colorants used in foods and to fill the gap in the literature.
Renklendirici
katkı maddeleri, gıdaların üretim ve depolanmaları sırasında kaybolan doğal
renginin yeniden kazandırılması veya zayıf olan rengin kuvvetlendirilerek
tüketici beğenisine sunulması amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde
renklendiriciler özellikle çocukların severek tükettiği kek, cips, bisküvi,
çikolata, sakız, puding, aromalı süt, meyveli yoğurt, şekerleme ve jelibon gibi
atıştırmalık olarak nitelendirilen ürünlere ilave edilmektedir. Çalışmanın
amacı; atıştırmalık gıdaların etiket bilgilerinde yer alan katkı maddelerinden
özellikle renklendiricilerin çeşitlerini ve bulunma durumlarını ürün bazında
incelemek ve kullanımlarına ilişkin mevcut durumu belirlemektir. Çalışmada
nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama ve doküman analizi yapılmıştır.
Ulaşılabilen yerli ve yabancı kaynak taraması ile çalışmanın literatür kısmı gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca çocukların sıklıkla tükettiği atıştırmalık gıdalar önceden tespit
edilerek, her bir ürün gamından örnekler toplanmış ve etiket bilgileri içerik
açısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre renklendiricilerin çikolata
hariç diğer atıştırmalık gıdalarda bulunduğu ve sırasıyla en fazla bisküvi,
sakız, şekerleme ve jelibon etiketlerinde yer aldığı tespit edilmiştir.
Atıştırmalık gıdaların etiket bilgilerinde doğal renk verici maddeler olarak
bilinen Kurkumin, β-Karoten, Karmin, Anatto, Titanyum Dioksit, Antosiyanin,
Pancar Kökü Kırmızısı, Paprika Eksraktı, Klorofillerin Bakır Kompleksi, Lutein,
Bitkisel Karbon ve Riboflavinlerin bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca sakız,
şekerleme ve jelibon etiketlerinde sentetik renklendiricilerden olan Brilliant
Blue FCF, Indigotin ve Amonyum Sülfit Karamelin yer aldığı tespit edilmiştir.
Çalışma, tüketicileri gıdalarda kullanılan renk verici maddeler konusunda
haberdar etmek ve alan yazındaki boşluğu doldurmak açısından önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Acceptance Date | May 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 11 Issue: 18 |