Bu çalışmada, 15 jenerasyon seleksiyon uygulanan Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) bazı verim özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak yüksek canlı ağırlık ve düşük canlı ağırlık yönünde seleksiyon uygulanan genotipler ile kontrol genotipi (K) kullanılmıştır. Araştırmada, canlı ağırlık, toplam yumurta ağırlığı, toplam yumurta sayısı, ortalama yumurta ağırlığı, günlük yem tüketimi, toplam yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı belirlenmiştir. Toplam yumurta sayısı hariç, diğer özellikler bakımından genotipler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Araştırmanın sonucunda, yüksek canlı ağırlık, düşük canlı ağırlık ve kontrol genotiplerinin canlı ağırlıkları sırasıyla 350.20±4.34 g, 166.19±1.98 g ve 237.10±3.26 g olarak bulunmuştur. En yüksek yumurta ağırlığı (10.61±0.23 g) yüksek canlı ağırlık genotipinde, en düşük yumurta ağırlığı ise (7.25±0.14 g) düşük canlı ağırlık genotipinde belirlenmiştir. En iyi yemden yararlanma oranı ( 3.23±0.16) düşük canlı ağırlık grubunda elde edilmiştir.
In this study, some production traits were determined in selected Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) for 15 generations. The material used in the research was obtained from 15 selected generations for three lines: high body weight line, low body weight line and a random bred control line. In the study, body weight, total egg weight, total egg number, average egg weight, daily feed intake, total feed intake and feed efficiency values were determined. In terms of the traits other than the total number of eggs, a significant difference was determined among the genotypes. According to the obtained results, body weight values were found as 350.20±4.34 g, 166.19±1.98 g and 237.10±3.26 g for high body weight line, low body weight line and the control line, respectively. The highest average egg weight (10.61±0.23 g) was determined in the high body weight line while the average lowest egg weight (7.25±0.14 g) being determined in the low body weight line. The best feed efficiency ratio (3.23±0.16) was obtained in low body weight line.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | February 16, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 1 |