BibTex RIS Cite

BEYİN SAĞLIĞINDA BESLENMENİN ETKİSİ / THE EFFECT OF THE NUTRITION ON THE BRAIN HEALTH

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016

Abstract

Özet: Dünya’da ve ülkemizde yaşlanan nüfus ile birlikte, sağlıklı yaşlanmak ve beyin sağlığını korumak toplumların en öncelikli hedefi olmuştur. Bugün için insan sağlığını tehdit eden türlü çevresel etkilere karşın, bilim dünyasının sağlığı korumaya ve tedavi etmeye yönelik arayışları sürmektedir. Oksidatif stres olarak adlandırdığımız bu nedenlerin beynimizde yarattığı olumsuzluklar, hastalıkların da daha erken ve daha şiddetli ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Tüm bu çevresel faktörler içinde kontrol edebileceğimiz en önemli etken ise beslenmemizdir. Bu noktada beyin sağlığının korunmasında beslenmemizin içeriği önem kazanmaktadır. Yaşamımızın her döneminde beslenmemizi önemsemeli, diyet içeriğimizin uzun ve sağlıklı bir yaşamın en önemli anahtarı olduğunu unutmamalıyız. Bu derlemede beyin sağlığı, çevresel etkenler ve beslenmenin rolü üzerine bir değerlendirme sunulmuştur..

ANAHTAR KELİMELER: Beyin,  sağlık, oksidatif stres,  beslenme

 

THE EFFECT OF THE NUTRITION ON THE BRAIN HEALTH

Abstract: Worldwide, it has become the primary goal of healthy aging to maintain brain health. Due to the the impact of any threat to human health, scientists continue to search for global health protection and treatment. Disadvantages caused by oxidative stress in the brain lead to an earlier emergence of diseases that are more severe. Of all of these factors, the most important environmental factors that we can control is our diet. The content of our diet is important in maintaining brain health. Care for our nutrition should be taken at every period of our life, and we should not forget that the most important key to a long and healthy life is the content of our diet. In this review, brain health is presented as an assessment of the role of environmental factors and nutrition.

KEYWORDS: Brain,  health, oxidatives stress, nutrition

Year 2016, Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS, - , 08.03.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section DERLEME
Authors

Pınar Yıldız This is me

Ömer Dönderici This is me

Publication Date March 8, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 38 Issue: 1 - SPECIAL ISSUE: BRAIN AWARENESS

Cite

Vancouver Yıldız P, Dönderici Ö. BEYİN SAĞLIĞINDA BESLENMENİN ETKİSİ / THE EFFECT OF THE NUTRITION ON THE BRAIN HEALTH. Osmangazi Tıp Dergisi. 2016;38(1).


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978