Research Article

Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu

Volume: 26 Number: 7 December 7, 2020
  • Musa Büyükada

Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu

Öz

Bu çalışmanın amacı Box Behnken tasarımı (BBT) temelli deneyler rehberliğinde ozonlama süreci kullanarak Bolu ilinde yer alan yerel bir hindi işleme tesisi çıkış sularının; ileri arıtımını, ampirik olarak modellenmesi ve türetilen model ifadelerindeki belirsizliğin nicelleştirilmesini içermektedir. Deneysel işletme parametreleri olarak ozon dozu (OD, mg/L), reaksiyon süresi (RT, dk) ve başlangıç pH’sı (pH) belirlenmiştir. 20 mg/L OD, 7.5 başlangıç pH’sı ve 60 dk RT şartlarında renk, KOİ ve bulanıklık giderimleri sırası ile %96.77, %96.07 ve %95.37 olarak elde edilmiştir. Bu sonuçlar ozonlamanın ilgili atık suların arıtımında etkin bir süreç olduğunu göstermiştir. BBT temelli ampirik modelleme çalışmaları neticesinde hem ilgili yanıt değişkenlerindeki değişkenliği ifade etmek (R2düz) hem de ilgili yanıt değişkenlerini tahmin etmek (R2tah) için ikinci mertebe çoklu doğrusal olmayan regresyon (ÇDOR) modelleri türetilmiştir. Bu bağlamda türetilen ÇDOR modellerine ait R2düz değerlerinin %99.81 ile %99.99 arasında, R2tah değerlerinin ise %99.36 ile %99.83 arasında değiştiği görülmüştür. Bu durum türetilen ÇDOR modellerinin oldukça yüksek bir tahmin gücü olduğunu göstermiştir. Son olarak türetilen ÇDOR modellerindeki belirsizlikler Monte Carlo (MC) simülasyonu ile ifade edilmeye ve nicelleştirilmeye çalışılmıştır. MC sonuçları, renk, KOİ ve bulanıklık giderimlerinde sırası ile yaklaşık %0.1, %0.09 ve %24 belirsizlik olduğunu ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. [1] Mourabet M, El Rhilassi A, El Boujaady H, Bennani-Ziatni M, Taitai A. “Use of response surface methodology for optimization of fluoride adsorption in an aqueous solution by Brushite”. Arabian Journal of Chemistry, 10(2), 3292-3302, 2017.
  2. [2] Ayed L, Bekir K, Achour S, Cheref A, Bakhrouf A. “Exploring bioaugmentation strategies for azo dye CI Reactive Violet 5 decolourization using bacterial mixture: dye response surface methodology”. Water and Environment Journal, 31(1), 80-89, 2017.
  3. [3] Bhowmik M, Deb K, Debnath A, Saha B. “Mixed phase Fe2O3/Mn3O4 magnetic nanocomposite for enhanced adsorption of methyl orange dye: Neural network modeling and response surface methodology optimization”. Applied Organic Chemistry, 32(3), 1-17, 2018.
  4. [4] Toolabi A, Malakootian M, Ghaneian MT, Esrafili A, Ehrampoush ME, Tabatabaei M, Shahi MA. “Optimization of photochemical decomposition acetamiprid pesticide from aqueous solutions and effluent toxicity assessment by Pseudomonas aeruginosa BCRC using response surface methodology”. AMB Express, 7, 159-171, 2017.
  5. [5] Behin J, Farhadian N. “Response surface methodology for ozonation of trifluralin using advanced oxidation processes in an airlift photoreactor”. Applied Water Science, 7(6), 3103-3112, 2017.
  6. [6] Thalmann B, von Gunten U, Kaegi R. “Ozonation of municipal wastewater effluent containing metal sulfides and metal complexes: Kinetic and mechanisms”. Water Research, 134, 170-180, 2018.
  7. [7] Bourgin M, Beck B, Boehler M, Borowskaa E, Fleiner J, Rebekk ES, Ursvon T, Hansrue H, Christ S, McArdell S. “Evaluation of a full-scale wastewater treatment plant upgraded with ozonation and biological post-treatments: Abatement of micropollutants, formation of transformation products and oxidation by-products”. Water Research, 129, 486-498, 2018.
  8. [8] Qi W, Zhang H, Hu C, Liu H, Qu J. “Effect of ozonation on the characteristics of effluent organic matter fractions and subsequent associations with disinfection by-products formation”. Science of The Total Environment, 610-611, 1057-1064, 2018.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Musa Büyükada This is me
Türkiye

Publication Date

December 7, 2020

Submission Date

November 15, 2018

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2020 Volume: 26 Number: 7

APA
Büyükada, M. (2020). Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 26(7), 1282-1290. https://izlik.org/JA29YW22EZ
AMA
1.Büyükada M. Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2020;26(7):1282-1290. https://izlik.org/JA29YW22EZ
Chicago
Büyükada, Musa. 2020. “Hindi Işleme Tesisi Atık Sularından Ozonlama Ile Renk, KOİ Ve Bulanıklık Giderimi: Box-Behnken Yaklaşımı Ve Monte Carlo Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 26 (7): 1282-90. https://izlik.org/JA29YW22EZ.
EndNote
Büyükada M (December 1, 2020) Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 26 7 1282–1290.
IEEE
[1]M. Büyükada, “Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 26, no. 7, pp. 1282–1290, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29YW22EZ
ISNAD
Büyükada, Musa. “Hindi Işleme Tesisi Atık Sularından Ozonlama Ile Renk, KOİ Ve Bulanıklık Giderimi: Box-Behnken Yaklaşımı Ve Monte Carlo Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 26/7 (December 1, 2020): 1282-1290. https://izlik.org/JA29YW22EZ.
JAMA
1.Büyükada M. Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2020;26:1282–1290.
MLA
Büyükada, Musa. “Hindi Işleme Tesisi Atık Sularından Ozonlama Ile Renk, KOİ Ve Bulanıklık Giderimi: Box-Behnken Yaklaşımı Ve Monte Carlo Simülasyonu”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 26, no. 7, Dec. 2020, pp. 1282-90, https://izlik.org/JA29YW22EZ.
Vancouver
1.Musa Büyükada. Hindi işleme tesisi atık sularından ozonlama ile renk, KOİ ve bulanıklık giderimi: Box-Behnken yaklaşımı ve Monte Carlo simülasyonu. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 2020 Dec. 1;26(7):1282-90. Available from: https://izlik.org/JA29YW22EZ