BibTex RIS Cite

WEIGHT LOSS DETERMINATION OF LAMB CARCASSES DURING THE PRECOOLING AND FREEZING PROCESS

Year 1995, Volume: 1 Issue: 1, 7 - 13, 01.01.1995

Abstract

Total weight loss of Morkaraman breed lamb carcasses were determined during the precooling and also during the freezing process of the carcasses. Research was carried out in the cooling and freezing rooms of Turkish State Slaughter House (EBK) of Erzurum. Determined results were compared with the literature values given by different researches. Some suggestions were made to optimize the precooling and frozen process. In each trial, 64 lambs were selected randomly from different herds had been come to slaughter. After slaughter and dressing carcasses were showered with cold water, and removing the kidney and peripheral fats, the carcasses were used in precooling and freezing experiments. Precooling, freezing and all the other treatments were done in the practical handling conditions of EBK, that is none of those conditions were rearranged or altered, and what had been happening in those conditions were aimed to be determined. Experiment was repeated 7 times, thus total of 448 whole carcasses were used in the entire research work. At the end of this study, the average precooling and freezing weight losses were 1.88% and 1.3% respectively and their sum was 3.18%. It was determined that duration of precooling and freezing, average carcass weight, relative humidity, air circulation and loading percentage of the rooms were very effective on the weight losses.

KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI

Year 1995, Volume: 1 Issue: 1, 7 - 13, 01.01.1995

Abstract

Araştırmada, Et ve Balık Kurumu (EBK) Erzurum Et Kombinasında, Erzurum ve çevre illerden gelen Morkaraman ırkı tokluların kesimini müteakip, uygulanan ön soğutma ve dondurma işlemleri sırasında oluşan ağırlık kayıpları (fire) belirlenmiştir. Ayrıca, tespit edilen ağırlık kayıpları, değişik araştırıcılar tarafından belirlenen değerler ile karşılaştırılarak, ülkemiz şartlarında uygulanan ön soğutma ve dondurma yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik bazı sonuç ve öneriler saptanmıştır. Kesim amacı ile EBK Erzurum Et Kombinasına getirilen koyunlar arasından, her defasında şansa bağlı olarak seçilen 64 toklunun kesimi ile elde edilen karkaslar, ön soğutma ve dondurma depolarına alınmıştır. Yedi kez tekrar edilerek toplam 448 karkas ile gerçekleştirilen işlemler sırasında kombinanın genel uygulamalarına müdahalede bulunulmamıştır. Sonuçta, ön soğutmada ortalama %1.88, dondurmada ortalama %1.3 olmak üzere, toplam %3.18'lik ağırlık kaybının oluştuğu, bu kayıplar üzerine; karkas ağırlığının, soğutma ve dondurma süresinin, depo doluluk oranının, depo ortamında uygulanan hava sirkülasyon hızı ve depo nisbi neminin etkili olduğu saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İbrahim Yılmaz This is me

Hüsnü Yusuf Gökalp This is me

Yahya Tülek This is me

Publication Date January 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Yılmaz, İ. ., Gökalp, H. Y. ., & Tülek, Y. . (1995). KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 7-13.
AMA Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. January 1995;1(1):7-13.
Chicago Yılmaz, İbrahim, Hüsnü Yusuf Gökalp, and Yahya Tülek. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1, no. 1 (January 1995): 7-13.
EndNote Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y (January 1, 1995) KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1 1 7–13.
IEEE İ. . Yılmaz, H. Y. . Gökalp, and Y. . Tülek, “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 7–13, 1995.
ISNAD Yılmaz, İbrahim et al. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1/1 (January 1995), 7-13.
JAMA Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1:7–13.
MLA Yılmaz, İbrahim et al. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 1, no. 1, 1995, pp. 7-13.
Vancouver Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1(1):7-13.

ESCI_LOGO.png    image001.gif    image002.gif        image003.gif     image004.gif