BibTex RIS Kaynak Göster

WEIGHT LOSS DETERMINATION OF LAMB CARCASSES DURING THE PRECOOLING AND FREEZING PROCESS

Yıl 1995, Cilt: 1 Sayı: 1, 7 - 13, 01.01.1995

Öz

Total weight loss of Morkaraman breed lamb carcasses were determined during the precooling and also during the freezing process of the carcasses. Research was carried out in the cooling and freezing rooms of Turkish State Slaughter House (EBK) of Erzurum. Determined results were compared with the literature values given by different researches. Some suggestions were made to optimize the precooling and frozen process. In each trial, 64 lambs were selected randomly from different herds had been come to slaughter. After slaughter and dressing carcasses were showered with cold water, and removing the kidney and peripheral fats, the carcasses were used in precooling and freezing experiments. Precooling, freezing and all the other treatments were done in the practical handling conditions of EBK, that is none of those conditions were rearranged or altered, and what had been happening in those conditions were aimed to be determined. Experiment was repeated 7 times, thus total of 448 whole carcasses were used in the entire research work. At the end of this study, the average precooling and freezing weight losses were 1.88% and 1.3% respectively and their sum was 3.18%. It was determined that duration of precooling and freezing, average carcass weight, relative humidity, air circulation and loading percentage of the rooms were very effective on the weight losses.

KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI

Yıl 1995, Cilt: 1 Sayı: 1, 7 - 13, 01.01.1995

Öz

Araştırmada, Et ve Balık Kurumu (EBK) Erzurum Et Kombinasında, Erzurum ve çevre illerden gelen Morkaraman ırkı tokluların kesimini müteakip, uygulanan ön soğutma ve dondurma işlemleri sırasında oluşan ağırlık kayıpları (fire) belirlenmiştir. Ayrıca, tespit edilen ağırlık kayıpları, değişik araştırıcılar tarafından belirlenen değerler ile karşılaştırılarak, ülkemiz şartlarında uygulanan ön soğutma ve dondurma yöntemlerinin iyileştirilmesine yönelik bazı sonuç ve öneriler saptanmıştır. Kesim amacı ile EBK Erzurum Et Kombinasına getirilen koyunlar arasından, her defasında şansa bağlı olarak seçilen 64 toklunun kesimi ile elde edilen karkaslar, ön soğutma ve dondurma depolarına alınmıştır. Yedi kez tekrar edilerek toplam 448 karkas ile gerçekleştirilen işlemler sırasında kombinanın genel uygulamalarına müdahalede bulunulmamıştır. Sonuçta, ön soğutmada ortalama %1.88, dondurmada ortalama %1.3 olmak üzere, toplam %3.18'lik ağırlık kaybının oluştuğu, bu kayıplar üzerine; karkas ağırlığının, soğutma ve dondurma süresinin, depo doluluk oranının, depo ortamında uygulanan hava sirkülasyon hızı ve depo nisbi neminin etkili olduğu saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makale
Yazarlar

İbrahim Yılmaz Bu kişi benim

Hüsnü Yusuf Gökalp Bu kişi benim

Yahya Tülek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, İ. ., Gökalp, H. Y. ., & Tülek, Y. . (1995). KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(1), 7-13.
AMA Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ocak 1995;1(1):7-13.
Chicago Yılmaz, İbrahim, Hüsnü Yusuf Gökalp, ve Yahya Tülek. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1, sy. 1 (Ocak 1995): 7-13.
EndNote Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y (01 Ocak 1995) KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1 1 7–13.
IEEE İ. . Yılmaz, H. Y. . Gökalp, ve Y. . Tülek, “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 7–13, 1995.
ISNAD Yılmaz, İbrahim vd. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 1/1 (Ocak 1995), 7-13.
JAMA Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1:7–13.
MLA Yılmaz, İbrahim vd. “KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 1, 1995, ss. 7-13.
Vancouver Yılmaz İ, Gökalp HY, Tülek Y. KOYUN KARKASLARINDA ÖN SOĞUTMA VE DONDURMA SIRASINDA MEYDANA GELEN AĞIRLIK KAYIPLARININ ARAŞTIRILMASI. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 1995;1(1):7-13.





Creative Commons Lisansı
Bu dergi Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.