Bu
çalışmada yenilikçi bir ürün olarak, portakal kabuğu atıklarından üretilen
biyokompozit ambalaj filmine, aflatoksin önleyici özellik kazandırılması
üzerinde durulmuştur. Biyokompozit filmin içeriğini portakal kabuklarından elde
edilen pektin jeli, termoplastik nişasta ve kil oluşturmaktadır. Biyokompozit
film, aflatoksinleri inhibe etmek üzere, enterik kaplamalarda kullanılan aktif
bir ilaç malzemesi olan Selüloz Asetat Ftalat (CAP) ile daldırma yöntemiyle
kaplanmıştır. Aflatoksin oluşumunun belirlenmesinde hedef gıda olarak kuru üzüm
kullanılmış, sterilize edilen kuru üzüm örneklerinde toplam aflatoksin analizi
(B1, B2, G1, G2) yapılarak, başlangıç aflatoksin miktarı (mg/g üzüm) belirlenmiştir. Aflatoksin konsantrasyonunun belirlenmesinde
ekstraksiyon yöntemi kullanılmış ve analiz fluorometrik test cihazıyla
yapılmıştır. Filmlerin kuru üzümde mevcut aflatoksinlere ve yeni aflatoksin
oluşumuna etkisinin belirlenmesi için iki set deney yapılmış, yeni toksin
oluşumunun belirlenebilmesi için de Aspergillus parasiticus kullanılmıştır.
Altı kuyucuklumikroplate konulan kuru üzüm örneklerinin üzerleri biyokompozit
film, CAP kaplanmış biyokompozit film ve karşılaştırma amaçlı olarak ticari
ambalaj filmi ile kaplanmış ve 25 °C’de 5 gün süre ile inkübe edilmiştir.
İnkübasyon sonrası kuru üzümlerde de aflatoksin analizi yapılarak başlangıç
değerleriyle birlikte irdelenmiştir. Sonuçlara göre CAP ile kaplamanın
biyokompozit ambalaj filminin aflatoksin ve üretimi üzerindeki inhibisyon
etkisini arttırdığı belirlenmiş, CAP kaplı biyokompozit filmin yeni aflatoksin
oluşumunun önlenmesi açısından ticari ambalaj filmine göre daha etkin olduğu
saptanmıştır.
The
aim of the study is to add an aflatoxin inhibition propertyto a novel
biocomposite packaging film which is derived from orange peels waste and
including thermo plastic starch and clay. Biocomposite film was coated with,
Cellulose Acetate Phthalate (CAP), an enteric coating used as an active
pharmaceutical ingredient, for aflatoxini nhibition. Total aflatoxin (B1, B2,
G1, G2) analysis was realized on sterilized dry raisins. Before the test, all
the dry raisins were sterilized and their initial total aflatoxin content (mg/g
raisin) was determined. Then, a group of sterilized dry raisin were
contaminated with Aspergillus parasiticus. Both sterilized and contaminated dry
raisins were covered by the testing films and incubated at 25 °C forfivedays.
After five days, final total aflatoxin contents in sterilized and contaminated
dry raisin were measured to determine the existing aflatoxin and new aflatoxin
growth, respectively. Total aflatoxin content was measured by a
fluorometricmycotoxin test equipmentafterextraction. Resultsshowthat CAP has
increased the inhibition effect of biocomposite film against existing aflatoxin
and new synthesis. In addition to this, it was observed that CAP is more
effective to new aflatoxin synthesis than commercial packaging film.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 6 |