Research Article
BibTex RIS Cite

Experimental investigation of the effect of front cover on energy consumption and energy level in built-in house oven

Year 2019, Volume: 25 Issue: 4, 403 - 409, 28.08.2019

Abstract

Nowadays,
increase in the need of energy and decrease of energy sources have directed the
researchers to make them develop devices which have high energy level and low
energy consumption. Especially increasing the energy level of electrical
households which are commonly used play big role on decreasing energy
consumption. In this study, increasing of energy level of built-in house oven
has been aimed using radiation effect of aluminum layer. During experiments
front glass of oven has been covered by aluminum layer and the experiments have
been carried out open a window to layer on front glass. The oven energy level
has been determined by calculating central temperature of oven, time to reach
desired temperature, working function of oven, decreasing of hipor brick used
in experiments during that obtained after experiments that have been carried
out at room temperature. As a result of analyses when the oven temperature
reached required temperature in condition of aluminum layer usage, the energy
level reached the top level of A and got closed to A+ which is higher level.

References

  • Pamir AN. “Dünyada ve Türkiye’de Enerji, Türkiye’nin Enerji Kaynakları ve Enerji Politikaları”. http://www.metalurji.org.tr/dergi/dergi134/d134_73100.pdf (21.03.3018).
  • Yumurtacı Z, Dönmez AH. “Konutlarda enerji verimliliği”. Mühendis ve Makine Dergisi, 54(637), 38-43, 2013.
  • Nuss JJ. “Simplified oven door window”. General Electric, US3996710, United States Patent, Louisville, Kentucky, USA, 1976.
  • Bonaccorsi L, Armanni P, Zanetti G. “Door for an oven particularly of the ventilated type”. Zanussi Elettrodomestici, EP0209115, European Patent Specification, Leamington Spa, England, 1987.
  • Mikalaus G, Corson D, Paul G. “Cool multi-sectioned oven door for a large window oven”. Whirpool Co., US5441036, United States Patent, Michigan, USA, 1995.
  • Fumagalli S. “Door for pyrolytic oven”. Candy Spa., EP1022517, European Patent Specification, Milano Italy, 2000.
  • Stahlmann R, Poerner H. “Cooler for cooking oven with oven muffle opening and door has outer and inner chambes and outher and inner door cavities, suction and blower openings”. AEG Hausgerate, DE10047016, European Patent Specification, Germany, 2002.
  • Gerhardinger PF. “Double sided heat barrier glass with clear CVD coating and method of making the same”. Engineered Glass Products LLC, US6024084, United States Patent, Chicago, USA, 2000.
  • Byker HJ, Millett FA. “Heat barrier window utilising a combination of coatings”, Pleotint LLC, EP1293716A2, European Patent Specification, London, England, 2003.
  • Kinkle R. “Oven door window”. General Electric, US3177334, New York, USA, United States Patent, 1965.
  • Kim KS, Cho PY, Lee DJ, Ryu JH, Oh DJ. “Door of electric oven”. Samsung Electronics Co Ltd., US20120285437A1, United States Patent Application Publication, Suwon-si, KR, 2012.
  • Scarisbrick C, Newborough M, Probert SD. “Improving the thermal performances of domestic electric ovens”.Applied Energy, 39, 263-300, 1991.
  • EN 60350-1. “House hold Electric Cooking Appliances Part 1: Ranges, Ovens, Steam Ovens And Grills-Methods For Measuring Performance”. Irish Standard, Dublin, Irish, 2016.
  • Commission Regulation (Eu) No 66/2014. Implementing Directive 2009/125/EC of the European Parliament and of the Council with regard to Ecodesign Requirements for Domestic Ovens, Hobs and Rangehoods, 14 January 2014.

Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi

Year 2019, Volume: 25 Issue: 4, 403 - 409, 28.08.2019

Abstract

Günümüzde,
enerji ihtiyacındaki artış ve enerji kaynaklarındaki azalmalar, araştırmacıları
enerji seviyeleri yüksek, enerji tüketim değerleri düşük cihazların
geliştirilmesine yönlendirmiştir. Özellikle yaygın olarak kullanılan elektrikli
ev aletlerinde enerji seviyelerinin yükseltilmesi, enerji tüketim değerlerini
düşürmede büyük rol oynamaktadır. Bu çalışmada, fırın ön camının iç yüzeyine
alüminyum tabaka uygulaması yapılarak ankastre ev fırınlarının enerji
seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmıştır. Çalışma esnasında, fırın ön camı
alüminyum tabaka ile kaplanmış ve tabakaya bir pencere açılarak deneyler
gerçekleştirilmiştir. Oda sıcaklığında gerçekleştirilen deneyler sonrasında,
elde edilen fırın merkez sıcaklığı, istenilen sıcaklığa ulaşma süresi, fırın çalışma
fonksiyonu, deneylerde kullanılan hipor tuğlanın deney süresince ağırlığındaki
azalma değerleri kullanılarak yapılan hesaplamalarda fırın enerji seviyesi
belirlenmiştir. Analizler sonucunda, tabakanın kullanıldığı durumlarda fırın
gerekli sıcaklığa ulaştığı zaman enerjinin, A seviyesinin en yüksek değerlerine
ulaştığı ve bir üst seviye olan A+ seviyesine yaklaştığı görülmektedir.

References

  • Pamir AN. “Dünyada ve Türkiye’de Enerji, Türkiye’nin Enerji Kaynakları ve Enerji Politikaları”. http://www.metalurji.org.tr/dergi/dergi134/d134_73100.pdf (21.03.3018).
  • Yumurtacı Z, Dönmez AH. “Konutlarda enerji verimliliği”. Mühendis ve Makine Dergisi, 54(637), 38-43, 2013.
  • Nuss JJ. “Simplified oven door window”. General Electric, US3996710, United States Patent, Louisville, Kentucky, USA, 1976.
  • Bonaccorsi L, Armanni P, Zanetti G. “Door for an oven particularly of the ventilated type”. Zanussi Elettrodomestici, EP0209115, European Patent Specification, Leamington Spa, England, 1987.
  • Mikalaus G, Corson D, Paul G. “Cool multi-sectioned oven door for a large window oven”. Whirpool Co., US5441036, United States Patent, Michigan, USA, 1995.
  • Fumagalli S. “Door for pyrolytic oven”. Candy Spa., EP1022517, European Patent Specification, Milano Italy, 2000.
  • Stahlmann R, Poerner H. “Cooler for cooking oven with oven muffle opening and door has outer and inner chambes and outher and inner door cavities, suction and blower openings”. AEG Hausgerate, DE10047016, European Patent Specification, Germany, 2002.
  • Gerhardinger PF. “Double sided heat barrier glass with clear CVD coating and method of making the same”. Engineered Glass Products LLC, US6024084, United States Patent, Chicago, USA, 2000.
  • Byker HJ, Millett FA. “Heat barrier window utilising a combination of coatings”, Pleotint LLC, EP1293716A2, European Patent Specification, London, England, 2003.
  • Kinkle R. “Oven door window”. General Electric, US3177334, New York, USA, United States Patent, 1965.
  • Kim KS, Cho PY, Lee DJ, Ryu JH, Oh DJ. “Door of electric oven”. Samsung Electronics Co Ltd., US20120285437A1, United States Patent Application Publication, Suwon-si, KR, 2012.
  • Scarisbrick C, Newborough M, Probert SD. “Improving the thermal performances of domestic electric ovens”.Applied Energy, 39, 263-300, 1991.
  • EN 60350-1. “House hold Electric Cooking Appliances Part 1: Ranges, Ovens, Steam Ovens And Grills-Methods For Measuring Performance”. Irish Standard, Dublin, Irish, 2016.
  • Commission Regulation (Eu) No 66/2014. Implementing Directive 2009/125/EC of the European Parliament and of the Council with regard to Ecodesign Requirements for Domestic Ovens, Hobs and Rangehoods, 14 January 2014.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Özge Altun

Şule Yıldız This is me

Tuba Anık This is me

Publication Date August 28, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 25 Issue: 4

Cite

APA Altun, Ö., Yıldız, Ş., & Anık, T. (2019). Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 25(4), 403-409.
AMA Altun Ö, Yıldız Ş, Anık T. Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. August 2019;25(4):403-409.
Chicago Altun, Özge, Şule Yıldız, and Tuba Anık. “Ankastre Ev Tipi fırınlarda fırın kapağının Enerji tüketimi Ve Enerji Seviyesine Etkisinin Deneysel Olarak Incelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25, no. 4 (August 2019): 403-9.
EndNote Altun Ö, Yıldız Ş, Anık T (August 1, 2019) Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25 4 403–409.
IEEE Ö. Altun, Ş. Yıldız, and T. Anık, “Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 25, no. 4, pp. 403–409, 2019.
ISNAD Altun, Özge et al. “Ankastre Ev Tipi fırınlarda fırın kapağının Enerji tüketimi Ve Enerji Seviyesine Etkisinin Deneysel Olarak Incelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 25/4 (August 2019), 403-409.
JAMA Altun Ö, Yıldız Ş, Anık T. Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;25:403–409.
MLA Altun, Özge et al. “Ankastre Ev Tipi fırınlarda fırın kapağının Enerji tüketimi Ve Enerji Seviyesine Etkisinin Deneysel Olarak Incelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, vol. 25, no. 4, 2019, pp. 403-9.
Vancouver Altun Ö, Yıldız Ş, Anık T. Ankastre ev tipi fırınlarda fırın kapağının enerji tüketimi ve enerji seviyesine etkisinin deneysel olarak incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;25(4):403-9.

ESCI_LOGO.png    image001.gif    image002.gif        image003.gif     image004.gif