Psikolojik sözleşme son dönemde değişik araştırmacılar tarafından geniş bir şekilde araştırılmıştır (Robinson, 1996; Robinson ve Rousseau, 1994; Guest, 1998; Morrison ve Robinson, 1997). Çalışanların işverenlerine karşı ve işverenlerin çalışanlarına karşı yerine getirmek zorunda oldukları yükümlülüklere dair işgörenlerin sahip olduğu algılara işaret eden olarak tanımlanan (Robinson, 1996; Dikili ve Bayraktaroğlu, 2013) psikolojik sözleşme ve somut olarak var olmayan anlaşma, ücretler ve çalışma koşullarına ilişkin ekonomik anlaşmaya ek olmaktadır. Bu yazılı olmayan anlaşma ile çalışanlar, örgüte karşı belirli bir iş yapmayı ve sadakat göstermeyi garanti ederler; karşılığında ise, sistemden, ekonomik beklentilerin ve ödüllerin yanı sıra, güvenlik, insanca davranış, doyurucu ve medeni ilişkiler, saygınlık, statü kazanma, haklarının verilmesi ve beklentilerinin yerine gelmesi yönünde manevi destek beklemektedir (Çankır, 2010).Örgütsel güven Mayer vd. (1995)’nin alanyazına kazandırdıkları bir kavramdır. Örgütsel güven ilişkiler sonucu ortaya çıkan, beklentilere dayalı bir kavram ve kişilerin ilişkilerinde risk alabilme durumları olarak tanımlanmıştır (Mayer vd., 1995; Schoorman, ve Davis, 2007). Luhmann (1979)’a göre güven kişinin yaşadığı tecrübeler ile günden güne gelişmektedir. Bireye güven bir tarafın diğer taraftan bireysel ilişkiler ve davranışlar hakkındaki beklentileri ile şekillenmektedir (Shockeley-Zalabak vd., 2000; Akt. Polat ve Celep, 2008).Çalışmanın amacı Eskişehir’de çalışmakta olan kamu görevlilerinin yaşadıkları psikolojik sözleşme ihlalinin çalıştıkları örgüte olan güvenlerindeki etkisini belirlemektir. Bu çalışma kapsamında Eskişehir’de çalışan yaklaşık 120 kamu görevlisine anket çalışması yapılacaktır. Psikolojik sözleşme ihlali Robinson ve Rousseau (1994), örgütsel güven ise Nyhan ve Marlow (1997) tarafından geliştirilen ve İşcan ve Sayın (2010) tarafından da kullanılan ölçek soruları ile tespit edilmeye çalışılacaktır. Psikolojik sözleşme ihlalinin örgüte olan güven üzerindeki etkisi IBM AMOS programı kullanılarak regresyon analizi ile ortaya konulacaktır. Ayrıca anket sonucunda elde edilecek demografik farklılar da IBM SPSS programı vasıtasıyla ilgili analizler uygulanarak saptanmaya çalışılacaktır
Psychological contract is scrutinized by different researchers recently (Robinson, 1996; Robinson ve Rousseau, 1994; Guest, 1998; Morrison ve Robinson, 1997). It reflects the mutual beliefs, perceptions, and informal obligations between an employer and an employee (Robinson, 1996; Dikili ve Bayraktaroğlu, 2013). Psychological contract is non-physical agreement is in addition to economic agreements on wages and working conditions. Employees assure to work, and loyalty with this non-physical treaty and they expects safety, respectful relationship, better status (Çankır, 2010).Organizational trust is Mayer et al. (1995) is a concept that gives the literature. The definition of trust weaved in this research is the willingness of a party to be defenseless to the actions of another party relied on the expectation that the other will perform a particular action important to the trustor, irrespective of the ability to show or control that other party (Mayer, Davis ve Schoorman, 1995; Schoorman, ve Davis, 2007). According to Luhmann (1979) trust, comes from day to day with lived experience. Individuals trust, the one side is shaped by expectations about personal relationships and behavior on the other side (Shockeley-Zalabak et al., 2000; Trs. Polat & Celep, 2008).The aim of this study is to determine the public employees working in Eskişehir the effect on trust to organization and their psychological contract violation. In this study, approximately 120 public employees working in Eskisehir survey will be conducted. In this study, survey questions will emanate psychological contract violation scale made by Robinson and Rousseau (1994), organizational trust scale is Nyhan and Marlow (1997). The effect on trust to organization and their psychological contract violation will be evaluated with regression analyzes by the IBM AMOS program. Furthermore demographic differences in survey results will be obtained by applying tried to determine through analysis on IBM SPSS
Other ID | JA63GR65PP |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |
PressAcademia Procedia (PAP) publishes proceedings of conferences, seminars and symposiums. PressAcademia Procedia aims to provide a source for academic researchers, practitioners and policy makers in the area of social and behavioral sciences, and engineering.
PressAcademia Procedia invites academic conferences for publishing their proceedings with a review of editorial board. Since PressAcademia Procedia is an double blind peer-reviewed open-access book, the manuscripts presented in the conferences can easily be reached by numerous researchers. Hence, PressAcademia Procedia increases the value of your conference for your participants.
PressAcademia Procedia provides an ISBN for each Conference Proceeding Book and a DOI number for each manuscript published in this book.
PressAcademia Procedia is currently indexed by DRJI, J-Gate, International Scientific Indexing, ISRA, Root Indexing, SOBIAD, Scope, EuroPub, Journal Factor Indexing and InfoBase Indexing.
Please contact to procedia@pressacademia.org for your conference proceedings.