TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ

Volume: 12 Number: 12 February 1, 2002
Zeki Kasap , Yard.Doç.Dr. Şevket Civelek
EN TR

TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ

Abstract

Çeşitli matematiksel işlemlerde ve özellikle Olasılık Teorisinde Olasılık Dağılım’ları ( Bölünme’leri ) sıkça kullanılmaktadır. Olasılık dağılımları ile Tesadüfü (Rassal ) olaylar hakkında bazı yargılara varmak için momentlerin hesaplanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Momentlerin hesabında sonlu toplam, limit, türev ve integral alma işlemleri kullanıldığında, olasılık fonksiyonunun bu işlemleri yapmaya elverişli olması veya Düzenli (Regülarite) olması, yani kullanışlı olması gerekmektedir. Bu gerçeklendiğinde her farklı tesadüfi olay için güvenilir olarak kullanılabilirler. Bir olasılık fonksiyonu kullanışlı olması halinde tarafsız, tam, yeterli ve güvenilir bir istatistik yapılabilir. Aksi halde kullanılan dağılıma güvenilemeyecek ve olaylar hakkında genellemeler yapılamayacaktır. Sadece özel durumlar için kullanılabilme özelliğine sahip olacaktır. Düzenlilik durumuna sahip olmayan olasılık fonksiyonlarının tespit edilmesi çok önemli bir problemdir. O halde bir dağılımın güvenilir olarak kullanılabilmesi için Düzenlilik durumuna sahip olması gerek ve yeter şarttır.

Keywords

Anahtar Kelimeler : Tesadüfü (Rassal), Olasılık, Dağılım (Bölünme) , Moment,Düzenlilik

References

  1. No references found
APA
Kasap, Z., & Civelek, Y. Ş. (2002). TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(12), 88-98. https://izlik.org/JA58EE38AD
AMA
1.Kasap Z, Civelek YŞ. TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ. PUJE. 2002;12(12):88-98. https://izlik.org/JA58EE38AD
Chicago
Kasap, Zeki, and Yard.Doç.Dr. Şevket Civelek. 2002. “TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12 (12): 88-98. https://izlik.org/JA58EE38AD.
EndNote
Kasap Z, Civelek YŞ (February 1, 2002) TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12 12 88–98.
IEEE
[1]Z. Kasap and Y. Ş. Civelek, “TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ”, PUJE, vol. 12, no. 12, pp. 88–98, Feb. 2002, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58EE38AD
ISNAD
Kasap, Zeki - Civelek, Yard.Doç.Dr. Şevket. “TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12/12 (February 1, 2002): 88-98. https://izlik.org/JA58EE38AD.
JAMA
1.Kasap Z, Civelek YŞ. TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ. PUJE. 2002;12:88–98.
MLA
Kasap, Zeki, and Yard.Doç.Dr. Şevket Civelek. “TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 12, Feb. 2002, pp. 88-98, https://izlik.org/JA58EE38AD.
Vancouver
1.Zeki Kasap, Yard.Doç.Dr. Şevket Civelek. TEK PARAMETRELİ ÜSTEL AİLEDEN TÜRETİLEN OLASILIK DAĞILIMLARININ DÜZENLİLİK (REGÜLARİTE) ŞARTLARININ İNCELENMESİ. PUJE [Internet]. 2002 Feb. 1;12(12):88-9. Available from: https://izlik.org/JA58EE38AD