TR
EN
SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Abstract
Bağımlı değişkenin sayıma dayalı veri olması durumunda güvenilir tahminler yapabilmek için Sayma Verisi Regresyon Modellerinin kullanılması daha uygundur. Sayıma dayalı veriler kesikli bir yapıda olduğundan bu regresyon modelleri kesikli dağılımlardan yararlanılarak geliştirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (GKYA) verilerinden yararlanarak bir sayma verisi olan bireylerin işsiz kaldığı sürenin (ay cinsinden) modellenmesi amaçlanmıştır. Analizde kullanılacak bağımsız değişkenler, tüm olası alt küme yöntemi ile medeni durum, eğitim durumu, genel sağlık ve kronik hastalık olarak belirlenmiştir. Sayma veri regresyon modellerinden Poisson Regresyon (PR), Negatif Binom Regresyon (NBR), Sıfır Değer Ağırlıklı Negatif Binom Regresyon (ZINB) ve Genelleştirilmiş Poisson Regresyon (GPR) modelleri ele alınarak, bu dört model tahmin edilmiş ve veri setine en iyi uyum sağlayan model bilgi kriterleri ile belirlenmiştir. Tahmin edilen modeller içerisinde veri setine en iyi uyum sağlayan modelin ZINB modeli olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- Agresti, A. (2015). Foundations of Linear and Generalized Linear Models. John Wiley & Sons Inc., Hoboken, New Jersey.
- Avcı, E. (2018). “Using Count Regression Models to Determine the Factors which Effects the Hospitalization Number of People with Schizophrenia”, Journal of Data Science, 16(3), 511-528.
- Beaujean, A. A. ve Grant, M. B. (2016). “Tutorial on Using Regression Models with Count Outcomes Using R. Practical Assessment, Research.” and Evaluation, 21(2).
- Bekalo, D. B. ve Kebede, D. T. (2021). “Zero-Inflated Models Count Data: An Application to Number of Antenatal Care Service Visits.” Annals of Data Science, 8(4), 683-708.
- Briz- Redón, Á., Mateu, J. ve Montes, F. (2021). “Modeling Accident Risk at the Road Level Through Zero-Inflated Negative Binomial Models: A Case Study of Multiple Road Networks.” Spatial Statistics, 43, 1-13.
- Cameron, A. C. ve Trivedi, P. K. (1998). Regression Analysis of Count Data. New York: Cambridge University Press.
- Dinarcan, G. N. (2018). Sayma Verisi İçin Regresyon Modelleri Ve Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
- Ercan, U. (2021). “Hanehalklarının İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Erişimi: Bir Poisson Regresyon Analizi.” Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 35, 402-422.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Finance
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 20, 2022
Submission Date
January 10, 2022
Acceptance Date
January 25, 2022
Published in Issue
Year 2022 Number: 50
APA
Sözen Özden, A., & Hayat, E. (2022). SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 50, 1-18. https://doi.org/10.30794/pausbed.1055797
AMA
1.Sözen Özden A, Hayat E. SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. PAUSBED. 2022;(50):1-18. doi:10.30794/pausbed.1055797
Chicago
Sözen Özden, Afet, and Elvan Hayat. 2022. “SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 50: 1-18. https://doi.org/10.30794/pausbed.1055797.
EndNote
Sözen Özden A, Hayat E (April 1, 2022) SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 50 1–18.
IEEE
[1]A. Sözen Özden and E. Hayat, “SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”, PAUSBED, no. 50, pp. 1–18, Apr. 2022, doi: 10.30794/pausbed.1055797.
ISNAD
Sözen Özden, Afet - Hayat, Elvan. “SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 50 (April 1, 2022): 1-18. https://doi.org/10.30794/pausbed.1055797.
JAMA
1.Sözen Özden A, Hayat E. SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. PAUSBED. 2022;:1–18.
MLA
Sözen Özden, Afet, and Elvan Hayat. “SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA”. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 50, Apr. 2022, pp. 1-18, doi:10.30794/pausbed.1055797.
Vancouver
1.Afet Sözen Özden, Elvan Hayat. SAYMA VERİLERİNİN MODELLENMESİ VE BİREYLERİN İŞSİZ KALMA SÜRESİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. PAUSBED. 2022 Apr. 1;(50):1-18. doi:10.30794/pausbed.1055797