Demansta Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Volume: 7 Number: 3 July 12, 2015
EN TR

Demansta Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Öz

Yaşlılık vücuttaki birçok sistemi etkileyen dinamik bir süreçtir. Yaşlanma ile bellek dahil bilişsel işlevler, zeka, kişilik ve davranışlar farklı düzeylerde etkilenmektedir. Süreç ilerledikçe bireyin, dayanıklılığında, fiziksel aktivite ve egzersizlerinde azalma görülebilmektedir. Normal yaşlılık sürecinde durum böyleyken aynı zamanda kronik bir beyin sendromu olan demansın eşlik etmesi ile aktiviteler de giderek azalır. Fiziksel aktiviteler sosyalleşebilmek için demansı olan bireye çeşitli fırsatlar sunabilir. Bu nedenle demansı olan bireylerin sağlığını korumak ve aktif yaşam tarzını benimsetmek için fiziksel aktivite ve egzersizin rolü gittikçe önem kazanmaktadır. Bu derlemede demansta bilişsel aktiviteyi artırmaya yardımcı fiziksel aktivite ve egzersizler kısaca gözden geçirilmiştir.

 
 

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aarsland D, Sardahaee FS, Anderssen S, Ballard C (2010) Is physical activity a potential preventive factor for vascular dementia? A systematic review. Aging Ment Health, 14:386-395.
  2. Bowen ME (2012) A prospective examination of the relationship between physical activity and dementia risk in later life. Am J Health Promot, 26:333-340.
  3. Buchman AS, Boyle PA, Yu L, Shah RC, Wilson RS, Bennett DA (2012) Total daily physical activity and the risk of AD and cognitive decline in older adults. Neurology,78:1323-1329.
  4. de Bruijn RF, Schrijvers EM, de Groot KA, Witteman JC, Hofman A, Franco OH et al. (2013) The association between physical activity and dementia in an elderly population: the Rotterdam Study. Eur J Epidemiol, 28:277-283.
  5. Etgen T, Sander D, Huntgeburth U, Poppert H, Förstl H, Bickel H (2010) Physical activity and incident cognitive impairment in elderly persons: the INVADE study. Arch Intern Med,170:186-193.
  6. Flicker L, Liu-Ambrose T, Kramer AF (2011) Why so negative about preventing cognitive decline and dementia? The jury has already come to the verdict for physical activity and smoking cessation. Br J Sports Med, 45:465-467.
  7. Keskin D, Borman P, Eser F, Bodur H, Köse K (2008) Yaşlılarda fiziksel aktivite, kemik mineral yoğunluğu ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi. Türk Geriatri Dergisi, 11:113-118.
  8. Koçak FÜ, Özkan F (2010) Yaşlılarda fiziksel aktivite düzeyi ve yaşam kalitesi. Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi, 2:46-54.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

July 12, 2015

Submission Date

July 12, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 7 Number: 3

JAMA
1.Lök S, Lök N. Demansta Fiziksel Aktivite ve Egzersiz. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry. 2015;7:289–294.
 
Creative Commons License
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar - Current Approaches in Psychiatry is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.