Research Article

Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz

Volume: 6 Number: 1 February 10, 2020
EN TR

Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz

Abstract

Türkiye’de 26 adet bölgesel kalkınma ajanslarının (KA) 43 temel sorununun olduğu 2014 yılında Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından hazırlanan bir inceleme ve araştırma raporuna konu edilmiştir. Bu araştırmamızda, bahsi geçen sorunlardan dört tanesi olan; bölge planlarının ve ilgili mevzuatın yetersizliği, performans göstergelerinin yetersizliği ve uyumsuzluğu, iç mevzuatın uyumsuzluğu ve KAYS modüllerinin eksik bırakılması incelemeye alınmıştır. DDK raporunda geçen sorunların pek çoğu daha sonraki yıllarda yayımlanan Sayıştay Genel Değerlendirme Raporlarında da konu edilmiştir. Araştırmamızda bahsi geçen sorunların temelde kurumun kapsayıcılığı ile uygulamada tekli çerçeve kullanılmamasından kaynaklanabileceği iddia edilmiştir. Bu nedenle de kurumun baştan sona kapsanması ve bir YBS için tekli bütünleşik bir çerçevenin uygulanması gerekliliğini ilkesel olarak ortaya koyan COBIT-5 yaklaşımıyla KA sorunları analiz edilmektedir. Araştırmamızda kapsayıcılık ve tekli çerçevenin KA dinamiklerinde uygulanabilirliği ortaya konulmaktadır.

Keywords

References

  1. Adebayo F.A. (2007). Management Information System for Managers. Ado-Ekiti: Green Line Publishers.
  2. De Haes S., W. V., & Roger, S. D. (2013, Spring). COBIT 5 and Enterprise Governance of Information Technology: Building Blocks and Research Opportunities. Journal Of Information Systems, 27(1).
  3. De Haes, S., W. Van Grembergen; (2008). “Prioritizing and Linking Business Goals and IT Goals in the Financial Sector,” International Journal of IT/Business Alignment and Governance, USA, 2010
  4. De Wit, B.; R. Meyer; (2005) Strategy Synthesis: Revolving Strategy Paradoxes to Create Competitive Advantage, Cengage Learning EMEA, USA,
  5. De Haes, S.; W. Van Grembergen; (2009). “An Exploratory Study Into IT Governance Implementations and Its Impact on Business/IT Alignment,” Information Systems Management, USA.
  6. DDK, Aykın, H., Arslanbaş, M., Dere, A., Özçelik, A., Boyalı, C., et al. (2014). Kalkınma Ajansları İnceleme ve Araştırma Raporu (Hizmete Özel). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, http://www.tccb.gov.tr/faaliyetler/ddkraporlari/.
  7. Efe, A. (2013). An Innovation in the Management Mindset of Organisations: Cobit-5. 11 th Globelics Internatıonal Conference (s. 93-100). Ankara: Globelics.
  8. Efe, A. (2013). Cobit-5 Framework as a Model for the Regional Development Agencies in Turkey. ICEBEG (s. 33-42). İzmir: Internatıonal Journalof eBusıness and eGovernment Studıes.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Computer Software

Journal Section

Research Article

Authors

Ahmet Efe
Türkiye

Publication Date

February 10, 2020

Submission Date

May 13, 2019

Acceptance Date

February 3, 2020

Published in Issue

Year 2019 Volume: 6 Number: 1

APA
Efe, A. (2020). Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz. Pamukkale İşletme Ve Bilişim Yönetimi Dergisi, 6(1), 1-19. https://izlik.org/JA24BN45LD
AMA
1.Efe A. Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz. PIBYD. 2020;6(1):1-19. https://izlik.org/JA24BN45LD
Chicago
Efe, Ahmet. 2020. “Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve Ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği Için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz”. Pamukkale İşletme Ve Bilişim Yönetimi Dergisi 6 (1): 1-19. https://izlik.org/JA24BN45LD.
EndNote
Efe A (February 1, 2020) Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz. Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi 6 1 1–19.
IEEE
[1]A. Efe, “Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz”, PIBYD, vol. 6, no. 1, pp. 1–19, Feb. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24BN45LD
ISNAD
Efe, Ahmet. “Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve Ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği Için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz”. Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi 6/1 (February 1, 2020): 1-19. https://izlik.org/JA24BN45LD.
JAMA
1.Efe A. Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz. PIBYD. 2020;6:1–19.
MLA
Efe, Ahmet. “Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve Ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği Için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz”. Pamukkale İşletme Ve Bilişim Yönetimi Dergisi, vol. 6, no. 1, Feb. 2020, pp. 1-19, https://izlik.org/JA24BN45LD.
Vancouver
1.Ahmet Efe. Kurumsal Uygulamalarda Tekli Çerçeve ile Kurumun Baştan Sona Kapsanması: Türk Kamu Sektörü Örneği için Kalkınma Ajansları Üzerinden Bir Analiz. PIBYD [Internet]. 2020 Feb. 1;6(1):1-19. Available from: https://izlik.org/JA24BN45LD

Pamukkale Journal of Business and Information Management