TR
EN
İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi
Abstract
Günümüzde internet teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gelişen elektronik haberleşme bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Elektronik haberleşmenin en önemli sorunlarından biri SPAM olarak isimlendirilen istenmeyen mesajların internette yayılmasıdır. Bu çalışmada, istenmeyen elektronik postaları (SPAM) filtrelemek için bir uzman sistem tasarlanmış ve sonuçları ortaya konulmuştur. Öncelikle, SPAM filtreleme yazılımları ile ilgili bir literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra tasarlanan uzman sistem uygulaması adım adım anlatılmıştır. Uygulamada ilk olarak SPAM ve normal e-posta olmak üzere 4601 elektronik postadan oluşan bir veri kümesi hazırlanmıştır. Veri kümesindeki her e-postanın içeriği incelenmiş, metinlerdeki nitelikler belirlenmiştir. Geliştirilen sistem, bu niteliklerden seçim yaparak ve e-postaların IP adreslerine bakarak sözkonusu niteliklerin SPAM olup olmadığına karar vermektedir. Çalışmanın başarısı gerçek zamanlı ugulamalar ile ortaya konmuştur.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2017
Submission Date
June 1, 2017
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2017 Volume: 20 Number: 2
APA
Ünal, C., & Şahin, İ. (2017). İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Politeknik Dergisi, 20(2), 267-274. https://izlik.org/JA48EY67LL
AMA
1.Ünal C, Şahin İ. İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20(2):267-274. https://izlik.org/JA48EY67LL
Chicago
Ünal, Cahide, and İsmail Şahin. 2017. “İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi Için Bir Uzman Sistem Tasarımı Ve Gerçekleştirilmesi”. Politeknik Dergisi 20 (2): 267-74. https://izlik.org/JA48EY67LL.
EndNote
Ünal C, Şahin İ (June 1, 2017) İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Politeknik Dergisi 20 2 267–274.
IEEE
[1]C. Ünal and İ. Şahin, “İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi”, Politeknik Dergisi, vol. 20, no. 2, pp. 267–274, June 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48EY67LL
ISNAD
Ünal, Cahide - Şahin, İsmail. “İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi Için Bir Uzman Sistem Tasarımı Ve Gerçekleştirilmesi”. Politeknik Dergisi 20/2 (June 1, 2017): 267-274. https://izlik.org/JA48EY67LL.
JAMA
1.Ünal C, Şahin İ. İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Politeknik Dergisi. 2017;20:267–274.
MLA
Ünal, Cahide, and İsmail Şahin. “İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi Için Bir Uzman Sistem Tasarımı Ve Gerçekleştirilmesi”. Politeknik Dergisi, vol. 20, no. 2, June 2017, pp. 267-74, https://izlik.org/JA48EY67LL.
Vancouver
1.Cahide Ünal, İsmail Şahin. İstenmeyen Elektronik Postaların (SPAM)Filtrelenmesi için Bir Uzman Sistem Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi. Politeknik Dergisi [Internet]. 2017 Jun. 1;20(2):267-74. Available from: https://izlik.org/JA48EY67LL