Günümüzde internet teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gelişen elektronik haberleşme bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Elektronik haberleşmenin en önemli sorunlarından biri SPAM olarak isimlendirilen istenmeyen mesajların internette yayılmasıdır. Bu çalışmada, istenmeyen elektronik postaları (SPAM) filtrelemek için bir uzman sistem tasarlanmış ve sonuçları ortaya konulmuştur. Öncelikle, SPAM filtreleme yazılımları ile ilgili bir literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra tasarlanan uzman sistem uygulaması adım adım anlatılmıştır. Uygulamada ilk olarak SPAM ve normal e-posta olmak üzere 4601 elektronik postadan oluşan bir veri kümesi hazırlanmıştır. Veri kümesindeki her e-postanın içeriği incelenmiş, metinlerdeki nitelikler belirlenmiştir. Geliştirilen sistem, bu niteliklerden seçim yaparak ve e-postaların IP adreslerine bakarak sözkonusu niteliklerin SPAM olup olmadığına karar vermektedir. Çalışmanın başarısı gerçek zamanlı ugulamalar ile ortaya konmuştur.
Today, the spread of internet technology in developing electronic communication has brought some problems. One of the most important problems of electronic communication on the Internet is to spread unwanted messages known as SPAM. In this study, an expert system is designed for filtering SPAM and its results are given. Firstly, the literature is reviewed related to SPAM filtering softwares. Later, the expert system designed application is explained step by step. A dataset consisting of 4601 electronic mail was prepared including SPAM and normal e-mail. Content of each e-mail in dataset is analyzed and attributes in texts are detected. Developed system decide whether this attributes are SPAM or not by electing from this attributes and by regarding IP address of e-mails. The success of this study is put forth with real time applications
Other ID | JA39YY64MN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Submission Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 20 Issue: 2 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.