Bu çalışmada, atık ısı kaynaklı ısı
pompalı bir kurutucuda 2 mm kalınlıkta dilimlenmiş havuç ve elma dilimleri 40 ℃
sıcaklıkta ve 1,5 m/s kurutma havası hızında kurutulmuş, kurutma kinetikleri ve
sistem performansları analiz edilmiştir. Kurutma sistemi; frekans invertörlü
fan, ısı pompası sistemi ve yük hücreli kurutma odasından oluşmaktadır.
Deneysel veriler ile elde edilen nem içeriğindeki değişim havuç için 7,19 g
su/g kuru madde miktarından 0,098 g su/g kuru madde miktarına 9 saatte, elma
için 4,55 g su/g kuru madde miktarından 0,13 g su/g kuru madde miktarına 11
saatte gerçekleşmiştir. Isı pompası tüm sistem performans katsayıları ise havuç için 3 - 3,44 arasında ve elma için
3,15 - 3,43 arasında değişiklik göstermiştir. Kurutma odasından çıkan atık
havanın evaporatör yüzeyine gönderilmesiyle ısı pompasının performans katsayısının
arttığı görülmüştür, evaporatör yüzeyine gönderilen bu havanın %70 i atık
havadan %30 u ise ortam havasından oluşmaktadır. Performansı test edilen bu
atık ısı kaynaklı ısı pompalı kurutucu prototipinin özellikle düşük
sıcaklıklarda sebze-meyve ve diğer kurutma uygulamalarında başarılı bir şekilde
kullanılabileceği gözlemlenmiştir.
In this study, 2 mm thick sliced carrots and apple
slices were dried at a temperature of 40 ℃ and a drying air velocity of 1.5 m/s in heat pump dryer which has a
waste heat source, and drying kinetics and system performances were
analyzed. Drying system consists of fan
with frequency inverter, heat pump system and drying chamber with load cell.
The change in moisture content obtained with the experimental data was from
7,19 g water/g the amount of dry matter to 0,098 g water/g the amount of dry
matter for carrot at 9 hours, and from 4,55 g water/g the amount of dry matter
to 0,13 g water/g the amount of dry matter for apple at 11 hours. Whole system heat pump performance coefficient values were
varied between 3 and 3,44 for carrots and between 3,15 and 3,43 for apples. It
is seen that the performance coefficient of the heat pump is increased by transferring
the waste air from the drying chamber to the evaporator surface, and 70% of this air sent to the evaporator
surface is composed of waste air and 30% is composed of ambient air. It has
been observed that heat pump dryer prototype, which has been tested for
performance, can be used successfully in vegetable-fruit and other drying
applications, especially at low temperatures.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Submission Date | January 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 22 Issue: 3 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.