Writing Rules

RTEÜ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ MAKALE YAZIM İLKELERİ

Çalışmaların RTEÜSBD yazım şablonuna uygun şekilde sisteme yüklenmesi zorunludur.

RTEÜSBD yazım şablonu için tıklayınız.

Dergide yayımlanması istenen yazılar, sosyal bilimler alanında, bilime katkısı olan, özgün çalışmalar olmalı ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşımalıdır.

Dergiye gönderilen tüm yazılarda araştırma ve yayın etiğine uyulmalıdır.
(YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi için tıklayınız.)

1- Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce olmakla birlikte, yaygın olarak kullanılan diğer dillerde yazılmış yazıların yayınlanması yayın kurulunun kararına bağlıdır.

2- Dergiye verilen yazıların, dergi kurallarına göre düzenlenmiş ve basıma hazır hale getirilmiş olması gerekir. Editörlük, yazım kurallarına uymayan yazıları yayımlamama veya düzeltmek üzere yazara iade etme yetkisine sahiptir.

3- Türkçe ve yabancı dildeki başlıklar; yazının kapsamıyla uyumlu; yazının konusunu kısa, açık ve yeterli ölçüde yansıtmalıdır.

4- Türkçe ve yabancı dildeki özetler; yazının amacını, kapsamını ve sonuçlarını yansıtmalı ve yazının diğer bölümlerinden ayrı olarak yayımlanabilecek biçimde hazırlanmış olmalıdır.

5- Yazı, dil ve ifade yönünden, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, açık ve yalın bir anlatım yolu izlemeli, amaç ve kapsam dışına taşan gereksiz bilgilere yer verilmemeli ve makale yazım kurallarına uygun olmalıdır.

6- Makalenin hazırlanmasında bilinen bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Makalede kullanılan şekil, tablo, fotoğraf ve diğer belgeler, bilimsel kurallara uygun olarak hazırlanmalı, yazının amacına ve kapsamına uygun olarak seçilmeli, yazıda değinilmemiş gereksiz belgelere ve kaynaklara yer verilmemelidir.

7- Makalede kullanılan şekil, tablo, fotoğraf ve diğer belgelerin kolayca anlaşılacak biçimde yalın ve yeterli bir açıklaması bulunmalıdır.

8- Yazıda kullanılan kaynaklar yazım kurallarına uygun olarak düzenlenmeli, değinilen her belge kaynaklar kısmında yer almalı, ancak yazıda değinilmeyen belgelere kaynaklar kısmında yer verilmemelidir.

9- Sonuçlar, araştırmanın amaç ve kapsamına uygun olmalı, ana çizgileriyle ve öz olarak verilmeli, metinde sözü edilmeyen veri ya da bulgulara yer verilmemelidir.

10- Makalelerin yayınlanabilmesi için Enstitümüzün tayin edeceği iki hakemden olumlu rapor gelmesi şartı aranır. Bir hakemin olumsuz, diğer hakemin olumlu görüş bildirmesi halinde çalışma üçüncü bir hakemin incelemesine gönderilir. Böyle bir raporda göz önünde bulundurulacak bilimsel esaslar şunlardır:

a.         Araştırma yöntemi,

b.         Konu bütünlüğü,

c.         Bilimsel özgünlük

d.         İlgili bilim dalının terim bilgisine hakimiyet,

e.         Konuyla ilgili eski ve yeni çalışmaları görebilmek,

f.          Yararlanılan kaynaklarda uygunluk ve yeterlilik,

g.         Değerlendirme yapabilme ve sonuca ulaşabilme,

h.         Alanına katkı sağlama,

i.          Dil hakimiyeti/anlaşılabilirlik, akıcılık.

 

Yazılar aşağıdaki biçimde düzenlenmiş olmalıdır:

1- Yazılar A4 kâğıdının bir yüzüne 14x20 cm. boyutunda basılır. Yazılar aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:

- Üst: 2,5 cm, Alt: 2,5 cm

- Sol: 1,25 cm, Sağ: 1,25 cm

- Karakter: Times New Roman (Metin 12 punto, Dipnot ve Öz 10 punto)

- Paragraf aralığı: Önce-Sonra 6 nk.

2- Yazılar bilgisayarda Microsoft Word programında 1,15 cm satır aralıklı olarak yazılır. Kaynaklar listesi satır başlarında 1cm boşluk bırakılarak asılı paragraflar halinde 12 punto ile yazılır.

3- Makalenin başlığı ilk sayfanın başına kalın 14 punto ilk harfler büyük olacak şekilde sayfa ortalanarak yazılır. Türkçe başlığın altına yabancı dilde başlık ilk harfler büyük ve 10 punto olarak yazılır.

4- Başlıktan önce 54nk, sonra 12nk aralık verilir. Satır aralığı “kat” olarak seçilir ve 1,15 cm değer verilir.  Yazar ad(lar)ı unvansız şekilde sağa yaslı olarak yazılır. Unvan, çalıştığı kurum, e-posta adresi ve orc-id numarası dipnot olarak belirtilir.

5- Çalışmada herhangi bir kurumun desteği alındıysa bu husus, kurum adıyla birlikte ilk sayfada dipnot olarak belirtilmelidir. Ayrıca etik kurul onayı gerektiren çalışmalarda etik iznin alındığı tarih, kurul adı ve sayı numarası ilk sayfanın dipnotunda belirtilmelidir. Çalışma tez, sempozyum tebliği veya kongre bildirisinden üretilmişse bu husus tez, sempozyum veya kongreye ait bilgilerle birlikte ilk sayfanın dipnotunda belirtilmelidir. Etik kurul onayı gerektirmeyen bir çalışma ise makale gönderim aşamasında sisteme RTEÜSBD tarafından yüklenmiş olan "Etik Kurul Onayı Gerektirmeyen Çalışmalar İçin Beyan Formu"nun doldurularak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

6- Yazar adından sonra 1 (bir) enter boşluk bırakılarak Türkçe ve yabancı dilde 200 kelimeyi geçmeyen özet yazılır ve yazının ana konusunu tanımlayan anahtar kelimeler (3-10 adet) bu özetlerde belirtilir.

7- Şekil, tablo ve fotoğraflar bilgisayar ortamında hazırlanıp metin içinde ya da sonunda sayfa boyutlarını (14x20 cm.) aşmayacak şekilde yerleştirilir. Tablo ve şekillerin sayfanın kenarlarının dışına taşmaması sağlanmalıdır. Tablo numaralandırılmalı ve tablonun başlığı, içeriğini anlatacak şekilde yazılmalı ve tablonun üst tarafında verilmelidir. (Tablo 1: İşçilerin kararlara katılma düzeyleri). Tablo başlığı ikinci satıra sarkıyor ise ikinci satır tablo numarası hizasından sonra başlamalıdır. Tablo eğer başka bir çalışmadan aktarılmış ise ayrıca tablonun altına, alıntı yapılan kaynak gösterilmelidir. Tablo sadece yatay ve dikey çizgiler kullanılarak oluşturulmalıdır. Şekiller numaralandırılmalı, başlıklar da şeklin içeriğini anlatacak şekilde yazılmalı ve şeklin altında yer almalıdır. (Şekil 1: Gelirin yıllara göre dağılımı). Eğer şekil başka bir kaynaktan aktarıldıysa, şekil açıklamasının altına kaynakla ilgili bilgi verilmelidir. (Kaynak: Solak, 2006: 12). Tablonun kendisi ortalanmalıdır. Ayrıca tablo ve şekiller, word veya excel formatında hazırlanmalıdır. Fotoğraf şeklinde gönderilmemelidirler.

Makale teslim edilirken:

1- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi online olarak yayınlanır ve değerlendirme süreci elektronik ortamda çift-körleme (double-blinded) yöntemiyle yürütülür. Yayımlanması istenen makaleler, bilgisayar ortamında hazırlanıp online olarak iletilir.

2- Çalışmaların RTEÜSBD yazım şablonuna uygun şekilde sisteme yüklenmesi zorunludur. RTEÜSBD yazım şablonu için tıklayınız.

3- Makale teslim edilirken, özgün bir yazı olduğu ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmadığı yazar/lar tarafından kabul edilmiş sayılır.

4- Hakem önerileri doğrultusunda yeniden düzenlenen ve yayınlanabilir kararı verilen makalenin son şeklini gösteren dosya yine sisteme online olarak yüklenir.

5- Hakemlerden olumlu rapor alamayan makale yayınlanmaz ve yazarına iade edilmez; bu konuda idari ve adli bir sorumluluk kabul edilmez.


ATIF VE KAYNAKÇA GÖSTERİM BİÇİMİ

Dergimiz, Sosyal Bilimler Alanında farklı referans sistemleri kullanılması sebebiyle APA 6 ve Chicago Manuel of Style (Notes and Bibliography) olmak üzere iki farklı sistemle makale kabul etmektedir.

APA 6 ve Chicago Manuel of Style (Notes and Bibliography) formatlarına aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz.

https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples 

https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html


Ortak Noktalar

Kaynakça tek parça halinde verilmelidir. (Kitaplar, Makaleler, İnternet gibi başlıklara bölünmemeli.)

Kaynakçada aynı yazarın birden çok eseri varsa yazar tekrar edilmeli, eski alışkanlık olarak --------, veya  ______, gibi çizgiler kullanılmamalıdır.

____________________ RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ |  ISSN 2149-2239 ____________________