Research Article

el-Muʻcemu’l-Arabiyyu'l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme

Number: 29 August 21, 2022
  • Kanatbek Orozobekov *
TR EN

el-Muʻcemu’l-Arabiyyu'l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme

Öz

Sözlük çalışması bazı temel adımları temsil etmektedir. Bu temel adımlar: Bilgi ve gerçekleri toplama, maddeleri seçme, düzenleme, yazma ve nihâi sonuca ulaşmaktır. Sözlük bir ulusun dilsel mirasını koruyan bir unsurdur. Bu da klasik ve modern bilim insanlarını sözlük derlemede belirli teorilere göre yönlendirmeye iten bir faktördür. Dolayısıyla bu çalışma modern sözlüklerden birisi olan ve Arap Birliği Eğitim- Kültür ve Bilim Teşkilatı tarafından yayımlanan, ana dili Arapça olmayanlara yönelik hazırlanmış, ansiklopedik karaktere sahip ve tek dilli "el-Muʿcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî" adlı sözlüğünün analitik incelemesini yapmak amacıyla kaleme alınmıştır. Sözlük, Arap Birliği Eğitim-Kültür ve Bilim Teşkilatı ve Larousse Vakfı tarafından dağıtılan "el-Muʿcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî" başlığını taşıyan bir kitap olarak yayımlanmıştır. İlk baskısı 1989 da yapılmıştır. Ayrıca Muʻcemu’l-Vasît ve Kâmûsu’l-Cedîd Li’t-Tullâb sözlüğünden sonra kollektif yazarlık sebebiyle üçüncü sözlük olarak kabul edilmektedir. Sözlük, kelimenin kökünden alfabetik olarak düzenlenmiş yaklaşık yirmi beş bin madde içermektedir. Böylece sözlük Arap ve Arap olmayan öğretim üyeleri ve öğrenciler için güvenilir bir yardımcı kaynak niteliğini taşımaktadır. Çalışmada sözlüğün tanımı, basımları ve müellifleri belirtildikten sonra sözlüğün belli başlı özellikleri ile amaçları hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından sözlüğün derlenme meselesi, maddeleri ve izlediği yöntemler, analitik metot la incelenerek eleştirel bakış açısı çerçevesinde ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adalar Subaşı, D. (2011) Araplarda Sözlükçülük Çalışmaları ve el-Mu’cemu’l-Arabiyyu’l-Esâsi Adlı Sözlüğün Eleştirisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. Sayı 4, 237-250.
  2. Attâr, A. (1956). Mukaddimetü’s-sıhâh. (1. baskı). Dâru’l-İlmi’l-Melâyin.
  3. Bustânî, B. (1987). Muhitü’l-muhît kamûs mutavval li’l-lugati’l-arabiyye. Mektebet Lübnân.
  4. Cuburî, M. “el-Elfazü’l-muhdese fi’l-muʿcemu’l-Arabiyyi’l-esasî”. Mecellet el-Meyâdîn li’d-Dirasat fi’l-Ulûmi’l-İnsaniyye, 3 (4), 255-296.
  5. Enis. İ., Abdulhalim. M., Atiyye. S., Muhammed. H. A. (2004). Muʿcemu’l-vasit. (4. baskı). Mektebetü’ş-Şuruku’d-Devliyye.
  6. Ebü Sikkîn, A. M. (1981). el-Meâcimü’l-Arabiyye Medârisüha ve Menâhicühâ. (2. baskı). el-Faruku’l-Hadîsiyye Yayınları.
  7. Feyrûzâbâdî, M. M. (2005). Kâmûsu’l-muhît. (8. baskı) Mekteb Tahkiki’t-Türâs fi Müesseseti’r-Risâle.
  8. Hatîb, A. (1994). el-Muʿcemü’l-Arabî beyne’l-mazî ve’l-hadır. (1. baskı). Mektebetü Lübnân.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Kanatbek Orozobekov * This is me
0000-0002-9168-1264
Türkiye

Publication Date

August 21, 2022

Submission Date

June 19, 2022

Acceptance Date

August 20, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 29

APA
Orozobekov, K. (2022). el-Muʻcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 29, 693-707. https://doi.org/10.29000/rumelide.1164882