Araştırma Makalesi

el-Muʻcemu’l-Arabiyyu'l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme

Sayı: 29 21 Ağustos 2022
  • Kanatbek Orozobekov *
PDF İndir
TR EN

el-Muʻcemu’l-Arabiyyu'l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme

Öz

Sözlük çalışması bazı temel adımları temsil etmektedir. Bu temel adımlar: Bilgi ve gerçekleri toplama, maddeleri seçme, düzenleme, yazma ve nihâi sonuca ulaşmaktır. Sözlük bir ulusun dilsel mirasını koruyan bir unsurdur. Bu da klasik ve modern bilim insanlarını sözlük derlemede belirli teorilere göre yönlendirmeye iten bir faktördür. Dolayısıyla bu çalışma modern sözlüklerden birisi olan ve Arap Birliği Eğitim- Kültür ve Bilim Teşkilatı tarafından yayımlanan, ana dili Arapça olmayanlara yönelik hazırlanmış, ansiklopedik karaktere sahip ve tek dilli "el-Muʿcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî" adlı sözlüğünün analitik incelemesini yapmak amacıyla kaleme alınmıştır. Sözlük, Arap Birliği Eğitim-Kültür ve Bilim Teşkilatı ve Larousse Vakfı tarafından dağıtılan "el-Muʿcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî" başlığını taşıyan bir kitap olarak yayımlanmıştır. İlk baskısı 1989 da yapılmıştır. Ayrıca Muʻcemu’l-Vasît ve Kâmûsu’l-Cedîd Li’t-Tullâb sözlüğünden sonra kollektif yazarlık sebebiyle üçüncü sözlük olarak kabul edilmektedir. Sözlük, kelimenin kökünden alfabetik olarak düzenlenmiş yaklaşık yirmi beş bin madde içermektedir. Böylece sözlük Arap ve Arap olmayan öğretim üyeleri ve öğrenciler için güvenilir bir yardımcı kaynak niteliğini taşımaktadır. Çalışmada sözlüğün tanımı, basımları ve müellifleri belirtildikten sonra sözlüğün belli başlı özellikleri ile amaçları hakkında bilgiler verilmiştir. Ardından sözlüğün derlenme meselesi, maddeleri ve izlediği yöntemler, analitik metot la incelenerek eleştirel bakış açısı çerçevesinde ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adalar Subaşı, D. (2011) Araplarda Sözlükçülük Çalışmaları ve el-Mu’cemu’l-Arabiyyu’l-Esâsi Adlı Sözlüğün Eleştirisi. Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. Sayı 4, 237-250.
  2. Attâr, A. (1956). Mukaddimetü’s-sıhâh. (1. baskı). Dâru’l-İlmi’l-Melâyin.
  3. Bustânî, B. (1987). Muhitü’l-muhît kamûs mutavval li’l-lugati’l-arabiyye. Mektebet Lübnân.
  4. Cuburî, M. “el-Elfazü’l-muhdese fi’l-muʿcemu’l-Arabiyyi’l-esasî”. Mecellet el-Meyâdîn li’d-Dirasat fi’l-Ulûmi’l-İnsaniyye, 3 (4), 255-296.
  5. Enis. İ., Abdulhalim. M., Atiyye. S., Muhammed. H. A. (2004). Muʿcemu’l-vasit. (4. baskı). Mektebetü’ş-Şuruku’d-Devliyye.
  6. Ebü Sikkîn, A. M. (1981). el-Meâcimü’l-Arabiyye Medârisüha ve Menâhicühâ. (2. baskı). el-Faruku’l-Hadîsiyye Yayınları.
  7. Feyrûzâbâdî, M. M. (2005). Kâmûsu’l-muhît. (8. baskı) Mekteb Tahkiki’t-Türâs fi Müesseseti’r-Risâle.
  8. Hatîb, A. (1994). el-Muʿcemü’l-Arabî beyne’l-mazî ve’l-hadır. (1. baskı). Mektebetü Lübnân.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Kanatbek Orozobekov * Bu kişi benim
0000-0002-9168-1264
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

21 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

19 Haziran 2022

Kabul Tarihi

20 Ağustos 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 29

Kaynak Göster

APA
Orozobekov, K. (2022). el-Muʻcemu’l-Arabiyyu’l-Esâsî Sözlüğü üzerine analitik bir incelenme. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 29, 693-707. https://doi.org/10.29000/rumelide.1164882