Research Article

Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm romanında göç ile gelen özerklik

Number: 29 August 21, 2022
  • Gamze Sabancı Uzun *
EN TR

Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm romanında göç ile gelen özerklik

Öz

Bu makale Latife Tekin’in 1983 yılında yayımlanan Sevgili Arsız Ölüm adlı romanındaki göç kavramının psikolojik boyutlarını inceleyerek, göçün yıkıcı bir süreç olmasının yanı sıra kadınlar üzerinde özgürleştirici bir yanı olabileceğini de savunacaktır. Bu incelemeyi yaparken köyden kente göç etme sürecinde yaşanan parçalanmayı, romandaki anne-çocuk ilişkisine benzeterek, göçün bir yalnızlaşma olarak görülmesine rağmen tıpkı çocuğun bireyselliğini oluşturması için anneden kopması gerektiği gibi, kente göç etmenin de bir kopuş ile oluşan bireysellik olduğu gösterilecektir. Bu tartışmayı yapmak için romanda Atiye ve Dirmit’in ilişkisinin psikolojik boyutlarına Lacan’in psiko-analitik gelişim kuramları doğrultusunda bakılıp Atiye’nin Dirmit üzerinde kurduğu baskıyı ve Dirmit’in bu ilişkide görünmez olmasını köy yaşamının sosyal baskısının sonucu olduğunu, tıpkı annenin çocuğunun bağımsızlığını engellediği gibi köy hayatının da bireyin özgürlüğünü kısıtladığını savunacaktır. Bu makale Dirmit karakterinin annesinden kopmak için yaşadığı psikolojik savaşı ve bu savaş sırasında kendine ait bir alan yaratma çabasını ve köydeki mutsuzluğunu detaylı olarak anlatarak, kente göç ediş ile başlayan süreci Dirmt’in özerklik savaşındaki başarısı olarak gösterecek, göç etmenin bir yalnızlaşma yolculuğundan çok anneden kopuş ile başlayan özerklik olduğunu savunacaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Arendt, H. (2018). Şiddet Üzerine. Çev. Bülent Peker. İstanbul: İletişim Yayınları.
  2. Carroll, A. (2018). Alice Harikalar Diyarında. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Eldemir, N. B. (2017). “Zamanın ve Mekanın Kayboluşu: Sevgili Arsız Ölüm”. Sosyologca, 13,149- 155.
  4. Erdem, S. (2011). “Büyülü Gerçekçilik ve Halk Anlatıları”. Milli Folklor, 91, 175- 188.
  5. Faist, T. (2003). Uluslararası Göç ve Ulusaşırı Toplumsal Alanlar. İstanbul: Bağlam Yayınları.
  6. Karaçengel, E. ve Zeynep Şahin (2021). “Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Sevgili Arsız Ölüm”. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 10(2), 578- 593.
  7. Kırgız K, Ş. (2014). “Edebiyatta Yankılanan bir Seda: Göç”. A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 51, 229- 243.
  8. Moran, B. (2009). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 3: Sevgi Soysal’dan Bilge Karasu’ya. İstanbul: İletişim Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Gamze Sabancı Uzun * This is me
0000-0003-3850-4581
Türkiye

Publication Date

August 21, 2022

Submission Date

June 16, 2022

Acceptance Date

August 20, 2022

Published in Issue

Year 2022 Number: 29

APA
Sabancı Uzun, G. (2022). Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm romanında göç ile gelen özerklik. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 29, 957-965. https://doi.org/10.29000/rumelide.1164907