Research Article

Hayat Bilgisi Dersi Kapsamında Dersimiz Atatürk Filminin Analizi

Number: Ö14 March 21, 2024

Hayat Bilgisi Dersi Kapsamında Dersimiz Atatürk Filminin Analizi

Öz

Bu çalışmada, hayat bilgisi dersi öğretim programında yer alan Atatürk ile ilgili kazanım ifadeleri ve açıklamalarından yola çıkarak Dersimiz Atatürk filminde; Atatürk’ün hayatı, çocukluğu ve kişilik özelliklerinin nasıl işlendiğini incelemek amaçlanmıştır. Çünkü günümüz eğitim öğretim ortamları artık ders kitaplarının yanı sıra diğer birçok çeşitli öğretim araç ve materyallerinin kullanılabileceği donanımdadır. Eğitim öğretim ortamlarında kullanılabilecek bu araçlardan birisi de izleyenlerin birden fazla duyu organına hitap eden eğitsel filmlerdir. Bu amaçla çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında filmle ilgili notlar alabilmek amacıyla Atatürk’ün hayatı, çocukluğu ve kişilik özellikleri temaları altında bir kontrol listesi oluşturulmuştur. Film her iki araştırmacı tarafından birbirinden bağımsız olarak titizlikle incelenmiş, notlar alınmıştır. Daha sonra bu notlar karşılaştırılarak uyuma bakılmıştır. Toplanan veriler betimsel analizle çözümlenmiştir. Bulgular sunulurken çalışmanın her aşaması içerikte açıklanmış, filmlerden sıklıkla alıntılar yapılmış ve görseller sunulmuştur. Çalışma sonunda filmin Atatürk’ün hayatı, çocukluğu ve kişilik özellikleri üzerine yeterince bilgi verdiği, temel eğitim düzeyindeki öğrenci seviyesine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda hayat bilgisi derslerinde Atatürk ile ilgili konularda “Dersimiz Atatürk” filminin öğrencilerle birlikte izlenilmesi, filmin öğrenciler üzerinde etkili olup olmayacağı üzerine farklı sınıf düzeylerinde uygulamalı araştırmalar yapılması, Atatürk konularının farklı yöntemlerle işlenmesi üzerinden karşılaştırmalı çalışmalar yapılması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akkuş, S. D. (2022). Büyük filmlerden liderlik dersleri üzerine bir inceleme. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 11 (1), 580-592.
  2. Alif Redzuan Abdullah, M. (2023). Learning moral values through cartoons for malaysian preschool-aged children. International Journal of Learning, Teaching and Educational Research. Society for Research and Knowledge Management. https://doi.org/10.26803/ijlter.22.6.20
  3. Çelik, L. (2010). Öğretim materyallerinin hazırlanması ve seçimi. Ö. Demirel ve E. Altun (Ed), Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı içinde. Pegem Akademi.
  4. Efe, H. A. (2015). Animasyon destekli çevre eğitiminin akademik başarıya, akılda kalıcılığa ve çevreye yönelik tutuma etkisi. Journal of Computer and Education Research, 3 (5), 130-143.
  5. Birkök, M.C. (2008). Bir toplumsallaştırma aracı olarak eğitimde alternatif medya kullanımı: Sinema filmleri. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 5 (2), 1-12.
  6. Çam, Ş. S. (2023). Fenomenolojik bakış açısıyla başarı ve motivasyon temalı film analizlerinin mesleki gelişime katkısı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 36 (2), 612-640.
  7. Demircioğlu, İ. H. (2007). Tarih öğretiminde filmlerin yeri ve önemi. Bilig 42. 77-93.
  8. Denzin, N. K., & Lincoln, Y. S. (1998). The lanscape of qualitative research: Theories and issues. Thousand Oaks: Sage

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Applied Linguistics and Educational Linguistics

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 21, 2024

Submission Date

February 10, 2024

Acceptance Date

March 4, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: Ö14

APA
Arı, S., & Karadayı, E. H. (2024). Hayat Bilgisi Dersi Kapsamında Dersimiz Atatürk Filminin Analizi. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, Ö14, 715-727. https://doi.org/10.29000/rumelide.1446945