Research Article

İletişim Sürecinde Dil Engelleri

Number: Ö14 March 21, 2024

İletişim Sürecinde Dil Engelleri

Öz

İletişim; bireyler, gruplar veya kuruluşlar arasında ortak bir anlayış oluşturmayı, çeşitli bilgi aktarımı ve etkileşim duygusu sağlar. İnsanlar arasındaki iletişimde en etkili unsur olan dil, iletişim sürecini tüm boyutlarıyla etkiler. Başka bir ifadeyle iletişim; insan-insan, insan-kuruluş, kuruluş-kuruluş, kuruluş-toplum ilişkilerini sağlayan bir araçtır. İnsanın diğer insanları, kuruluşları özetle dış dünyayı tanıyabilmesi, olayları ve düşünceleri anlayıp algılayabilmesi için iletişim sürecine ihtiyaç vardır. Dil yoluyla gerçekleşen öğrenme sürecinde edinilen bilgiler eyleme dönüştürülerek beceri kazanımı elde edilir. Kişilerin ve kuruluşların dış dünya ile anlamlı bir bütünlük içinde olabilmesi için iyi çalışan iletişim kanalları kurularak, gerçekleştirilen iletişimin kalitesi arttırılmalıdır. Çünkü bireyler arasında gerçekleşen iletişim, bilinçli ya da bilinçsizce ortaya çıkan birtakım durumlarla tarif edilirken bozulmakta ve yanlış bir şekilde yorumlanabilmektedir. Bu çalışmada iletişimi tüm yönleriyle etkileyen dilin, iletişim süreci içerisindeki rolü ve işlevi ayrıca iletişimin önündeki dil engelleri konu edilmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akarsu, B. (1998). Dil-Kültür Bağlantısı. İnkılâp Yayınları. İstanbul.
  2. Banguoğlu, T. (1986). Türkçenin Grameri, Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara.
  3. Bayrak, S. (1995). Örgütlerde Etkili İletişim ve Yönetimi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı. Doktora Tezi. Erzurum.
  4. Can, H.T. ve Yaşar, D. A. (1991). Genel İşletmecilik Bilgileri. Adım Yayıncılık. Ankara.
  5. Dökmen, Ü. (1998). İletişim Çatışmaları ve Empati. Sistem Yayıncılık. 8.Baskı. İstanbul.
  6. Erdoğan, İ. (1996). İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış. Avcıol Basım Yayım. İstanbul.
  7. Erdoğan, İ. (2002). İletişimi Anlamak, Erk Yayınları. Ankara.
  8. Eren, E. (2000). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Yayınevi. İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

German Language, Literature and Culture

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 21, 2024

Submission Date

January 23, 2024

Acceptance Date

March 20, 2024

Published in Issue

Year 1970 Number: Ö14

APA
Karabulut, M., & Uygun, L. (2024). İletişim Sürecinde Dil Engelleri. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, Ö14, 937-948. https://doi.org/10.29000/rumelide.1455155