Research Article

In Turkish the morpho-semantic functions of suffixes deriving nouns from verbs

Number: 23 June 21, 2021
  • Çiçek Varol *
  • Ahmet Akçataş
TR EN

Türkiye Türkçesinde fiilden isim yapan eklerin morfo-semantik işlevleri

Öz

İsim, canlı ve cansız bütün varlıkları karşılayan ve onları ifade etmemizi sağlayan kelimelerdir. İsimler, kök halinde olabileceği gibi birtakım sonek şeklindeki yapım ekleriyle türetilmiş de olabilir. İsim türeten yapım ekleri, isimden isim ve fiilden isim olmak üzere iki grupta ele alınır. Fiilden isim türeten ekler, fiil kök ve gövdelerinden isim yapmak için kullanılan eklerdir. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için, en yaygın sözcük oluşturma yöntemi biçimbilgisi ile de doğrudan ilgili olan türetimdir. Türetim, isim ya da fiil tabanlı kök veya gövdelere biçimbirimler eklenerek yeni bir anlama sahip sözcükler oluşturmaktır. Bu çalışmada morfo-semantik türetim ele alındı. Bazı ekler, eklendikleri kök veya gövdenin anlamıyla ilişkili anlam verirken bazıları da eklendikleri kelimelere yeni bir anlam vermektedir. Bu anlam ilişkisi de morfo-semantik adı altında incelenmektedir. Morfo-semantik, anlambilimin bir alt kolu olarak değerlendirilmekte ve eklerin, eklendikleri kelimelere kazandırdığı anlamları belirler. Morfo-semantik, eklendikleri sözcüklerle anlam ilişkisi kurmasını, eklendikleri kelimelerin anlamında, türünde ve yapısında değişiklik yapmasını inceler. Biçimbilimsel yeni yorumlar ve anlam değişmeleri ile dile yeni sözcük yaratma olanağı sağlar. Bu çalışmada incelenen eserlerde fiilden isim türeten eklerin morfo-semantik işlevleri üzerine duruldu. Genel gramer üzerine yapılan çalışmalardan fiilden isim türeten ekler belirlenerek, incelenen eserlerde bu eklerin morfo-semantik işlevleri tespit edildi. İncelenen eserler ve çalışmada yararlanılan kaynaklar, kaynakça kısmında belirtildi.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akbal, O. (2004). Geçmişin Kuşları. İstanbul: Alkım.
  2. Ali, S. Kuyucaklı Yusuf. İstanbul: Yapı Kredi. 79. Baskı
  3. Banguoğlu, T. (2011). Türkçenin Grameri. Ankara: Türk Dil Kurumu
  4. Ergin, M. (2004). Türk Dil Bilgisi. İstanbul: Bayram.
  5. Karaca, H. (2013). Türkiye Türkçesinde Eklerin İşlevleri. Cumhuriyet Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Basılmamış Doktora Tezi.
  6. Karaoğlu, S. (2018). “Türetimlikler”. Ed: Erdoğan Boz. Türkiye Türkçesi II-Biçimbilgisi. Ankara: Gazi.
  7. Karakoç, S. Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi III- Doğum Işığı. Diriliş: 4.Baskı
  8. Kemal, N. (2013). Vatan Yahut Silistre. Antik Dünya Klasikleri.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistics

Journal Section

Research Article

Authors

Çiçek Varol * This is me
0000-0002-8513-0941
Türkiye

Ahmet Akçataş This is me
0000-0002-6611-0259
Türkiye

Publication Date

June 21, 2021

Submission Date

February 17, 2021

Acceptance Date

June 20, 2021

Published in Issue

Year 1970 Number: 23

APA
Varol, Ç., & Akçataş, A. (2021). Türkiye Türkçesinde fiilden isim yapan eklerin morfo-semantik işlevleri. RumeliDE Dil Ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 23, 199-226. https://doi.org/10.29000/rumelide.948328