Amaç:
Araştırma, annelerin emzirme ve anne sütünü artırmaya yönelik geleneksel
uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır.
Gereç
ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi yenidoğan ve sosyal pediatri polikliniklerine
başvuran 0-24 aylık bebeği olan 900 anne ile yüz yüze görüşülerek anket
yapılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında değerlendirilmiş, istatistik
analizlerde SPSS15.0 programı kullanılmış, p<0.05 ten küçük değerler anlamlı
olarak kabul edilmiştir.
Bulgular:Annelerin
yaş ortalaması 28.2±5.2 yıl ve %96.1’inin bebeklerini halen emzirmekte olduğu bulunmuştur.
Annelerin %81.4’ü doğumdan sonra ilk gıda olarak anne sütü vermiş, %68.7’si
bebeklerini ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamış, %99.2’si emzirme ve anne
sütünü artırıcı uygulamalar yapmışlardır. Anneler en çok su (%99.3), çorba
(%98.5), sebze-meyve (%97.9) ve bulgurun (%96.7) anne sütünü artırdığına
inanmaktadır. Bebeklerin cinsiyetleri ve yaşanılan yere göre anne sütünü
artırmak için geleneksel uygulama yapma durumları arasındaki fark anlamlı
bulunmuştur (p<0.05). Anneler en sık olarak beslenme ve sıvı alımına yönelik
uygulamalar yaparak sütlerinin artığına inanmaktadırlar.
Sonuç
ve Öneriler:Etkin bir emzirme dönemi için, daha gebelik sırasında geleneksel
yapı ve inanışlar da göz önüne alınarak eğitimler yapılmalıdır.
Anne sütü emzirme doğum sonrası dönem geleneksel uygulamalar
Bu çalışma, 2011 yılında Doç Dr. Elçin Balcı danışmanlığında Erciyes Üniversitesi Yenidoğan Ve Sosyal Pediatri Polikliniklerine Başvuran 0-24 Aylık Bebeği Olan Annelerin Emzirme Ve Anne Sütünü Arttırmaya Yönelik Geleneksel Uygulamaları başlıklı yüksek lisans tezi verilerinden üretilmiştir.
The currentresearch was conducted to examine the ideas of the mothers who havebabiesaged 0 through 24 monthsregardingtraditionalpractices in breastfeeding and the increase in using mother’smilk. 900 volunteeredmothers were accepted as participants into the research. The survey was completedface-to-face with the participants between January 1, 2010 and March 31, 2010 at Erciyes University Newborn and socialpediatricclinics. Percentage, mean and standarddeviation were calculated in the statisticalanalysis of the data, and chi-square was used in comparing the groups.
At the end of the study, it was found that the participantmothers’ average age was 28.2±5.2 (min:17 max:59) year and 96.1% was stillbreastfeeding during the study. Also, according to the results, 81.4% breastfed their babiesafter the delivery, 68.7% breastfed in the firsthalfhourafter the delivery, 59.3% breastfedwhenever their babiescried, and 39.7% stated that theywanted to breastfeed their babiesuntilthey were two years old. 99.2% of the mothersindicated that they had been working on increasing the amount of milkthey had. The participantmothersbelieve that eatingsoup (98.5%), fruit&vegetables (97.9%), bulghur (96.7%), and drinkingwater (99.3%) help to increase the amount of milktheyhave. The relationship between the genders of babies and wheretheylive, and the traditionalpractices to increase the amount of mother’smilk was found significant (p<0,05).
The participantmothersbelieve that traditionalpracticeshelp the increase of the amount of mother’smilk. Most oftenpractices are related to eatinghabits and the consumption of liquid. To have an effective and long-termbreastfeeding period, mothers should be educated during their pregnancies with the consideration of their traditionalbelief system. In their training, traditionalpractices should be takenintoconsideration.
Mother’smilk breast-feeding postpartum period traditional applications
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 4 |