Bireyler dünyaya geldikleri ilk andan itibaren ölüm anına kadar sürekli kümülatif olarak gelişme eğilimi gösterirler. Fetüs halindeyken başlanılan bu yolculuk bireysel ihtiyaçlarının giderilmesi ve bireyin ait olduğu topluluğun özelliklerini içselleştirmesi ile devam eder ve özerk bir birey olarak içsel potansiyelinin de etkisiyle yaşamını sürdürür. Bireylerin yaşantısındaki olay ve olguların süreçlere etkisi yaşam boyunca genetiksel ve çevresel faktörler etkisiyle şekillenen dinamikler halinde devam etmektedir. Özellikle erken çocukluk dönemi ve ikinci çocukluk dönemindeki olay ve olgusal süreçler bireyin yaşamını tasarlamaktadır. Çocukluk döneminde temel gelişim alanları bireyin içsel motivasyonu ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişim göstermektedir. Gelişim; basitten karmaşığa doğru, baştan ayağa doğru, basitten karmaşığa doğru gerçekleştirilmektedir. Bireylerin temel gelişim alanlarının hızlıca dinamik bir şekilde geliştiği çocukluk evresinde çevresel faktörler ve uyaranların etkisi diğer yaş kategorilerine göre çok daha fazladır. Çocukların gelişim dönemlerinde müzik ile temas etmesi ve müzik çalışmaları aktivasyonlarına katılması gelişim alanlarını etkilemektedir. Gelişim dönemlerinde müzik dinlemek, müzik sanatı ürünlerini icra etmek, enstrüman çalmayı öğrenmek ve enstrüman çalabilmek, gelişim süreçlerini etkilemektedir. Erken çocukluk ve ikinci çocukluk dönemlerinde müzik dinletileri ve müzik eğitimleri bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, dil ve motor gelişimi alanlarının gelişim kazanımlarına etki etmektedir. Bu makale çalışmasında çocukların hızlıca gelişim gösterdiği erken çocukluk ve ikinci çocukluk dönemlerinde müziğin gelişim alanlarına olan etkisi literatür kaynaklarının derlenmesi ile etkileri incelenmiştir.
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ VE OKUL YÖNETİMİ DERGİSİ
Hazırlamış olduğum bu makale yayını için İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne ve Okul Yönetimi Dergisine teşekkür ederim.
Individuals tend to develop cumulatively from the first moment they are born until the moment of death. This journey, which is started while in the fetal state, continues with the fulfillment of individual needs and the internalization of the characteristics of the community to which the individual belongs, and continues his life as an autonomous individual with the influence of his inner potential. The effects of events and phenomena in the lives of individuals continue throughout life in the form of dynamics shaped by the effect of genetic and environmental factors. Events and factual processes, especially in early childhood and second childhood, design the life of the individual. During childhood, the basic developmental areas develop under the influence of the individual's intrinsic motivation and environmental factors.
Development; from simple to complex, from head to toe, from simple to complex. In childhood, where the basic development areas of individuals develop rapidly and dynamically, the impact of environmental factors and stimuli is much greater than in other age categories. Children's contact with music during their developmental period and their participation in music activities activities affect their developmental areas. Listening to music, performing musical art products, learning to play an instrument and being able to play an instrument during their developmental stages affect their development processes. Music concerts and music trainings in early childhood and second childhood affect the developmental achievements of cognitive development, social and emotional development, language and motor development. In this article, the effects of music on developmental areas in early childhood and second childhood periods, when children develop rapidly, were examined by compiling literature sources.
cognitive devolopment social devolopment emotional devolopment music music education motor skills
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Other Fields of Education, Special Education and Disabled Education, Studies on Education |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2023 |
Submission Date | February 3, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 3 Issue: 1 |