Research Article

Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri

Number: 25 January 30, 2014
TR EN

Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri

Abstract

Ahlaki eğitimin nasıl olması gerektiğine dair önemli bir tartışma, 18. yüzyıl filozofu Kant tarafından yapılmıştır. O, Konisgberg’de uzun yıllar bu eğitimin temel esaslarını içeren dersler vermiştir. Bu derslerde Kant, ahlaki eğitimin “maksim”lere dayanması gerektiğini savunmuştur. Bu durumda maksimin Kant’ta ne anlama geldiği, onun ahlak eğitiminin anlaşılması için temel olacaktır. Ona göre maksim, istemenin öznel ilkesidir ve bu isteme “istemenin nesnel ilkesi” şeklinde tanımlanan yasaya uygun olduğu müddetçe ahlaki açıdan onaylanacaktır. O halde ahlak eğitiminde kişiye kazandırılması gereken temel değer maksimler ve bu maksimlerin nasıl yasa ile uyum içerisinde olacağıdır. Diğer taraftan maksimlerin nasıl elde edildiği de bir problemdir. Bunun için doğrudan Kant’ın yaşamı, kendisinden önce gelen filozofların onun üzerindeki etkisi ve bizatihi felsefesi soruşturma konusu yapılmıştır. Maksimler, önceki filozofların ve yaşamının etkisi göz ardı edilmeksizin onun felsefesinin orijinal bir kısmıdır ve günümüzde aktüel olmasını sağlayan önemli bir yaklaşımdır. Son olarak Kant, ahlak eğitimini nasıl mümkün gördüğü dört ilke aracılığıyla ortaya konulmuştur: a) Maksimlerin öğretilmesine erken yaşlarda başlanmalıdır; b) Eylemin değeri ödül ve cezaya göre değil, maksime uygunluğuna göre belirlenmelidir; c) Ahlaki eğitim disiplin üzerine değil, maksimler üzerine oturtulmalıdır; d) Ahlaki eğitimin maksimler aracılığıyla kazandırılması son derece güçtür. Bu güçlük ebeveyn ve öğretmenler için büyük bir kavrayış ve anlayış gücü talep eder.

Keywords

Kant, ahlak eğitimi, maxim, disiplin, ödev, yasa

References

  1. Aristoteles, (2005). Nikomakhos’a Etik, çev. Saffet Babür, Kebikeç Yayınları, Ankara.
  2. Cassirer, E. (2007). Kant’ın Yaşamı ve Öğretisi, çev. Doğan Özlem, İnkılap Yayınları, İstanbul.
  3. Çilingir, L. & Küçükali, R. (2004).“Immanuel Kant’ın Eğitim Anlayışı”, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 10., ss. 81-98.
  4. Feldman, F. (2012). Etik Nedir?, çev. Ferit Burak Aydar, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları,İstanbul.
  5. Geier, M. (2009). Kant’ın Dünyası, çev. Erol Özbek, İletişim Yayınları, İstanbul.
  6. Mc Intyre, (2001). Ethik’in Kısa Tarihi, çev. H.Hünler–S.Z.Hünler, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  7. Kabaağaç, S.& Alova, E. (1995). Latince Türkçe Sözlük, Sosyal Yayınları, İstanbul. Kant, I. (1994). Pratik Aklın Eleştirisi, çev. İonna Kuçurardi, Yusuf Örnek, TFK Yayınları, Ankara.
  8. Kant, I. (1995). Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, çev. İonna Kuçurardi, TFK Yayınları, Ankara.
  9. Kant, I. (1998).“İnsanseverlikten Ötürü Yalan Söylemek Konusunda Bir Sözümona Hak Üzerine” çev. Oruç Aruoba, Cogito, Sayı: 16, ss.47
  10. Kant, I. (2003).Ethica, Etik Üzerine Dersler, çev. Oğuz Özügül, Pencere Yayınları, İstanbul.
APA
Çötok, T. (2014). Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 147-166. https://izlik.org/JA96BC97EU
AMA
1.Çötok T. Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri. SUJEF. 2014;(25):147-166. https://izlik.org/JA96BC97EU
Chicago
Çötok, Tufan. 2014. “Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, nos. 25: 147-66. https://izlik.org/JA96BC97EU.
EndNote
Çötok T (January 1, 2014) Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25 147–166.
IEEE
[1]T. Çötok, “Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri”, SUJEF, no. 25, pp. 147–166, Jan. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96BC97EU
ISNAD
Çötok, Tufan. “Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 25 (January 1, 2014): 147-166. https://izlik.org/JA96BC97EU.
JAMA
1.Çötok T. Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri. SUJEF. 2014;:147–166.
MLA
Çötok, Tufan. “Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 25, Jan. 2014, pp. 147-66, https://izlik.org/JA96BC97EU.
Vancouver
1.Tufan Çötok. Kant’ın Ahlak Eğitiminde Maksimin Yeri. SUJEF [Internet]. 2014 Jan. 1;(25):147-66. Available from: https://izlik.org/JA96BC97EU