Research Article
BibTex RIS Cite

TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ)

Year 2021, Volume: 4 Issue: 2, 258 - 273, 31.08.2021

Abstract

Bu çalışmada, Ankara'da yaşayan tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Tüketicilere sosyo-demografik değişkenlerin yanı sıra gıda güvenliği ile ilgili bilgi ve tutumlarını ölçen bir grup soru yöneltilmiştir. Araştırmanın kapsamını Ankara'daki yerli tüketiciler oluşturmaktadır. Ankete toplam 400 tüketici katılmıştır ancak 398 anket geçerli sayılmıştır. Araştırmanın analiz kısmında frekans analizi ve ki-kare testi yapılmıştır. Ankete katılan tüketicilerin ortalama %65,8'inin gıda güvenliği tanımını doğru yanıtladığı görülmüştür. Gıda güvenliği kavramını duyulmasında kadınların oranı (%81.4) erkeklerden daha fazladır. 24 yaş ve altı gençlerin gıda güvenliği kavramı hakkında daha çok bilgi sahibi olduğu görülmüştür. Eğitim durumlarına bakıldığında lisans eğitimine sahip olan tüketicilerin %86,9'unun gıda güvenliği kavramını duyma oranının daha fazla olduğu görülmüştür. Yapılan ki-kare testi sonucuna göre tüketicilerin bazı demografik özellikleriyle gıda güvenliği bilgi düzeylerini ölçen sorular arasında anlamlı ilişki olup olmadığı test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda tüketicilerin gıda güvenliği hususunda bilinç düzeyinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

References

  • Başoğlu, F. (2016). Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Bursa: Dora.
  • Cohen, L., Manion, L. ve Morrison, K. (2007). Research methods in education (6. Baskı). London: Routledge.
  • Dayılar, Ö. D. (2018). Gıda güvenliği kavramı bilinç düzeyinin belirlenmesi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • Dölekoğlu, C. Ö., ve Yurdakul, O. (2004). Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8) , 62-86.
  • FAO. 1996. Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action.World Food Summit 13-17 November 1996. Rome.
  • Gözener, B., Büyükbay, E. O., ve Sayılı, M. (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa üniversitesi Ziraat fakültesi dergisi, 2009(2), 45-53.
  • Gülse Bal, H.S., Göktolga, Z.G. ve Karkacıer, O., 2006. Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği), Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1): 9-18.
  • Hekimci Ferda , “Ulusal Verimlilik Hareketi’nin Tüketici Boyutu” Verimlilik Dergisi, 2002/3, Ankara, 2002
  • Kaplan, M.(2007). Tüketicilerin Gıda Güvenliği Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Tespiti(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi).
  • Onurlubaş E, Doğan H.G, Gürler A.Z (2015). Türkiye’ de Ev Dışı Gıda Tüketimin Durumu ve Tüketici Eğilimleri , Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (38), 917-924.
  • Taşdan, K., Albayrak, M., Gürer, B., Özer, O. O., Albayrak, K., ve Güldal, H. T. (2014). Geleneksel gıdalarda tüketicilerin gıda güvenliği algısı: Ankara ili örneği, II. Uluslararası Davraz Sempozyumu, Süleyman Demirel Üniversitesi, 29-31.
  • Uzunöz, M., Büyükbay, E. O., ve Bal, H. S. G. (2008). Kırsal kadınların gıda güvenliği konusunda bilinç düzeyleri (Tokat ili örneği). Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 35-46.
  • Yılmaz, E., Oraman, Y., ve İnan, İ. H. (2009). Gıda ürünlerine ilişkin tüketici davranışı dinamiklerinin belirlenmesi:“Trakya örneği”. http://www.ekonomikcozum.com/muhtelif/yerveren/yerveren01.html 22.03.2019 erişildi
Year 2021, Volume: 4 Issue: 2, 258 - 273, 31.08.2021

Abstract

References

  • Başoğlu, F. (2016). Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri. Bursa: Dora.
  • Cohen, L., Manion, L. ve Morrison, K. (2007). Research methods in education (6. Baskı). London: Routledge.
  • Dayılar, Ö. D. (2018). Gıda güvenliği kavramı bilinç düzeyinin belirlenmesi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü).
  • Dölekoğlu, C. Ö., ve Yurdakul, O. (2004). Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8) , 62-86.
  • FAO. 1996. Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action.World Food Summit 13-17 November 1996. Rome.
  • Gözener, B., Büyükbay, E. O., ve Sayılı, M. (2009). Gıda güvenliği konusunda öğrencilerin bilgi düzeylerinin İncelenmesi. Gaziosmanpaşa üniversitesi Ziraat fakültesi dergisi, 2009(2), 45-53.
  • Gülse Bal, H.S., Göktolga, Z.G. ve Karkacıer, O., 2006. Gıda Güvenliği Konusunda Tüketici Bilincinin İncelenmesi (Tokat İli Örneği), Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1): 9-18.
  • Hekimci Ferda , “Ulusal Verimlilik Hareketi’nin Tüketici Boyutu” Verimlilik Dergisi, 2002/3, Ankara, 2002
  • Kaplan, M.(2007). Tüketicilerin Gıda Güvenliği Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Tespiti(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi).
  • Onurlubaş E, Doğan H.G, Gürler A.Z (2015). Türkiye’ de Ev Dışı Gıda Tüketimin Durumu ve Tüketici Eğilimleri , Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (38), 917-924.
  • Taşdan, K., Albayrak, M., Gürer, B., Özer, O. O., Albayrak, K., ve Güldal, H. T. (2014). Geleneksel gıdalarda tüketicilerin gıda güvenliği algısı: Ankara ili örneği, II. Uluslararası Davraz Sempozyumu, Süleyman Demirel Üniversitesi, 29-31.
  • Uzunöz, M., Büyükbay, E. O., ve Bal, H. S. G. (2008). Kırsal kadınların gıda güvenliği konusunda bilinç düzeyleri (Tokat ili örneği). Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 35-46.
  • Yılmaz, E., Oraman, Y., ve İnan, İ. H. (2009). Gıda ürünlerine ilişkin tüketici davranışı dinamiklerinin belirlenmesi:“Trakya örneği”. http://www.ekonomikcozum.com/muhtelif/yerveren/yerveren01.html 22.03.2019 erişildi
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Articles
Authors

Hüseyin Avni Kırmacı 0000-0001-8164-0920

Habibe Özçelik 0000-0003-1145-3366

Publication Date August 31, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Kırmacı, H. A., & Özçelik, H. (2021). TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ). Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 258-273.
AMA Kırmacı HA, Özçelik H. TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ). saktad. August 2021;4(2):258-273.
Chicago Kırmacı, Hüseyin Avni, and Habibe Özçelik. “TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ)”. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi 4, no. 2 (August 2021): 258-73.
EndNote Kırmacı HA, Özçelik H (August 1, 2021) TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ). Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 4 2 258–273.
IEEE H. A. Kırmacı and H. Özçelik, “TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ)”, saktad, vol. 4, no. 2, pp. 258–273, 2021.
ISNAD Kırmacı, Hüseyin Avni - Özçelik, Habibe. “TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ)”. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi 4/2 (August 2021), 258-273.
JAMA Kırmacı HA, Özçelik H. TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ). saktad. 2021;4:258–273.
MLA Kırmacı, Hüseyin Avni and Habibe Özçelik. “TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ)”. Safran Kültür Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 4, no. 2, 2021, pp. 258-73.
Vancouver Kırmacı HA, Özçelik H. TÜKETİCİLERİN GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARI (ANKARA İLİ ÖRNEĞİ). saktad. 2021;4(2):258-73.