MİRACULOUS SPİCE: THE SOLUBİLİTY OF SAFFRON IN WATER
Year 2024,
Volume: 7 Issue: 2, 223 - 234, 31.08.2024
İrfan Yurt
,
Bilal Can Hınıslıoğlu
,
Gülay Kütrem
Abstract
The main objective of the study is to understand the response of Safranbolu saffron to temperature variables and to determine its effects on the water solubility of this spice. The study employed an experimental research method. In this context, the solubility of Safranbolu saffron was observed under different temperature conditions (icy, hot (80°C), room temperature (20°C), and warm water (40°C)) for a duration of one month. The obtained data were carefully recorded and analyzed according to the formulated hypotheses. The results indicate that temperature variation has a significant effect on the water solubility of Safranbolu saffron. Among the saffron-infused waters left over time, the most effective yield was obtained from saffron left at room temperature. These findings provide new insights into the water solubility of Safranbolu saffron under different temperature conditions. The conclusions of this study could serve as an important reference for those interested in the use of Safranbolu saffron and those seeking to optimize production and storage processes for this valuable spice.
References
- Arslan , R. (2019). Cumhuriyet Dönemi'nde Safranbolu'da safran yetiştiriciliği (1923-1990). Uluslararası Geçmişten Günümüze Karabük ve Çevresinde Dini, İlmi ve Kültürel Hayat Sempozyumu, (s. 589-597).
- Çelik, Ş., Cankurt, H., & Doğan, C. (2010). Safran ilavesinin sade dondurmanın bazı özelliklerine etkisi . Gıda Dergisi , 1-7.
- Çınar, A., & Önder , A. (2019). Anadolu’nun kültürel mirası: crocus sativus l. (Safran). Fabad Farmasötik Bilimler Dergisi, 44(1), 79-88.
- Eser Ünaldı, Ü. (2007). Tehdit ve tehlike altında bir kültür bitkisi: Safran (Crocus sativus L.) . Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 17(2), 53-67.
- Gümüş , Y. (2021). Safranbolu yöresinde safran bitkisi ve safran kültürü üzerine halkbilimsel bir inceleme. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Sanat Dergisi , 2(1),1-23.
- Güneş, Ş., & Akcan , T. (2022). Yenilebilir çiçek olarak gülün önemi ve Osmanlı mutfak kültüründeki yeri. Aydın Gastronomy Dergisi, 6(2),325 - 334 .
- Örnek, A. (2021). Yiyecel içecek sektöründe yenilebilir çiçekler ve mikro filizler. Y. Oğan içinde, Gastronomi Araştırmaları (103-109). Çizgi Kitabevi.
- Özçağıran, R. (2002). Çiçekli bitkilerde tozlanma ve çiçektozu taşıyıcıları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2),151-158.
- Özdemir , Ü. (2011). Safranbolu ve safran tarımı. Doğu Coğrafya Dergisi , 7(5),297-307.
- Şahin, Ö. ve Kılıç, B. (2009). Yiyecek içecek işletmeciliğinde yenilebilir çiçekler. 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, 17-18 Nisan 2009, Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi, Alanya Meslek Yüksek Okulu, Antalya.
- Şimşek , S. (2022). Yûnus Emre Dîvân’ında Çiçek Sembolizmi. Tasavvuf İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 25(49), 29-54.
- Yıldırım , O. (2022). Mutfak şeflerinin bakış açısından yenilebilir çiçekler ve konaklama işletmelerinde kullanılma durumu. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 345-368.
- Internet References
T.C. Safranbolu Kaymakamlığı (2014). Safranbolu Safranı . T.C. Safranbolu Kaymakamlığı : http://www.safranbolu.gov.tr/safranbolu-safrani [Access Date: 15.05.2023].
- Türk Patent ve Marka Kuruluşu . (2018). Türkiye'nin Coğrafi İşaretleri. Türk Patent ve Marka Kuruluşu : https://ci.turkpatent.gov.tr/ [Access Date: 12.08.2023].
- Safranbolu Belediyesi (2020, 10 Eylül). Safran festivali başladı. Safranbolu Belediyesi: https://www.safranbolu.bel.tr/haberler/safran-festivali-basladi [Access Date: 25.08.2023].
Mucizevi Baharat: Safranın Suda Çözünürlüğü
Year 2024,
Volume: 7 Issue: 2, 223 - 234, 31.08.2024
İrfan Yurt
,
Bilal Can Hınıslıoğlu
,
Gülay Kütrem
Abstract
Araştırmanın temel amacı, Safranbolu safranının sıcaklık değişkenlerine olan tepkisini anlamak ve bu baharatın su çözünürlüğü üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışmada deneysel araştırma yöntemi kullanıldı. Bu kapsamda, farklı sıcaklık koşullarında Safranbolu safranının (buzlu, sıcak (80 C), oda sıcaklığı (20 C) ve ılık suda (40 C)) çözünürlüğü 1 ay boyunca gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler oluşturulan hipotezler doğrultusunda dikkatlice kaydedilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular, sıcaklık değişkeninin Safranbolu safranının suda çözünürlüğü üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Zamana bağlı olarak bekletilen safranlı sulardan en etkili verim oda sıcaklığında bekletilen safrandan alınmıştır. Bu bulgular, Safranbolu safranının farklı sıcaklık koşullarında suya çözünürlüğü üzerine yeni bilgiler sağlamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, Safranbolu safranını kullanımıyla ilgilenenler ve bu kıymetli baharatı üretim ve depolama süreçlerinde optimize etmek isteyenler için önemli bir referans olabilir.
References
- Arslan , R. (2019). Cumhuriyet Dönemi'nde Safranbolu'da safran yetiştiriciliği (1923-1990). Uluslararası Geçmişten Günümüze Karabük ve Çevresinde Dini, İlmi ve Kültürel Hayat Sempozyumu, (s. 589-597).
- Çelik, Ş., Cankurt, H., & Doğan, C. (2010). Safran ilavesinin sade dondurmanın bazı özelliklerine etkisi . Gıda Dergisi , 1-7.
- Çınar, A., & Önder , A. (2019). Anadolu’nun kültürel mirası: crocus sativus l. (Safran). Fabad Farmasötik Bilimler Dergisi, 44(1), 79-88.
- Eser Ünaldı, Ü. (2007). Tehdit ve tehlike altında bir kültür bitkisi: Safran (Crocus sativus L.) . Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 17(2), 53-67.
- Gümüş , Y. (2021). Safranbolu yöresinde safran bitkisi ve safran kültürü üzerine halkbilimsel bir inceleme. Uluslararası Beşeri Bilimler ve Sanat Dergisi , 2(1),1-23.
- Güneş, Ş., & Akcan , T. (2022). Yenilebilir çiçek olarak gülün önemi ve Osmanlı mutfak kültüründeki yeri. Aydın Gastronomy Dergisi, 6(2),325 - 334 .
- Örnek, A. (2021). Yiyecel içecek sektöründe yenilebilir çiçekler ve mikro filizler. Y. Oğan içinde, Gastronomi Araştırmaları (103-109). Çizgi Kitabevi.
- Özçağıran, R. (2002). Çiçekli bitkilerde tozlanma ve çiçektozu taşıyıcıları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2),151-158.
- Özdemir , Ü. (2011). Safranbolu ve safran tarımı. Doğu Coğrafya Dergisi , 7(5),297-307.
- Şahin, Ö. ve Kılıç, B. (2009). Yiyecek içecek işletmeciliğinde yenilebilir çiçekler. 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, 17-18 Nisan 2009, Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi, Alanya Meslek Yüksek Okulu, Antalya.
- Şimşek , S. (2022). Yûnus Emre Dîvân’ında Çiçek Sembolizmi. Tasavvuf İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 25(49), 29-54.
- Yıldırım , O. (2022). Mutfak şeflerinin bakış açısından yenilebilir çiçekler ve konaklama işletmelerinde kullanılma durumu. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(2), 345-368.
- Internet References
T.C. Safranbolu Kaymakamlığı (2014). Safranbolu Safranı . T.C. Safranbolu Kaymakamlığı : http://www.safranbolu.gov.tr/safranbolu-safrani [Access Date: 15.05.2023].
- Türk Patent ve Marka Kuruluşu . (2018). Türkiye'nin Coğrafi İşaretleri. Türk Patent ve Marka Kuruluşu : https://ci.turkpatent.gov.tr/ [Access Date: 12.08.2023].
- Safranbolu Belediyesi (2020, 10 Eylül). Safran festivali başladı. Safranbolu Belediyesi: https://www.safranbolu.bel.tr/haberler/safran-festivali-basladi [Access Date: 25.08.2023].