BibTex RIS Kaynak Göster

Yaş Çamur Yüzeyine Uygulanan Sıvama Dekoru

Yıl 2012, Cilt: 3 Sayı: 3, 108 - 119, 03.12.2012

Öz

Bu çalışmanın amacı, seramik ürünler üzerine, bünye henüz yaş iken uygulanabilen farklı bir dekor örneği sunmaktır. Bu yeni dekor biçimi, yoğun kıvamlı döküm çamuru- nun bünyeye sıvanmasıyla elde edildiğinden, “Sıvama Dekor” olarak adlandırılmıştır.

Sıvama yöntemiyle elde edilen bu dekor biçimi, başlangıçtan günümüze kadar kulla- nılan seramik dekorlama tekniklerinden uygulama olarak çok farklı olmasa da, görsel olarak farklılık göstermektedir.

Sıvama işlemine başlamadan önce form yüzeyi nemli olmalıdır. Daha sonra koyu kı- vamlı döküm çamuru sistire yardımı ile parça parça alınır, ıslak olan formun dış yüzeyi- ne sıvanarak yapıştırılır. Çamurun uygulanmasında ürünün bütün yüzeyini kaplayacak şekilde bir sıvama değil de yer yer boşluklara izin verilerek rastlantısal bir sıvama yapılır. Boşluklar doldurulmaya çalışılmaz, rölyef şeklinde kalan yüzey sistire ile düzeltilir. Form yüzeyinde doku oluşturulduktan sonra ürün kurumaya bırakılır.

Ürün pişirimi tek ya da iki aşamada yapılabilir. Her iki tip pişirimde de boşluk olan yerler renkli kristal sırlarla, ya da renkli boyalarla doldurulup üzerine mat beyaz sırla püskürtme yöntemi ile sırlanır ve fırınlanır. Sonuçta çamurun kendi doğal görünümünün sergilendiği bir doku ile yer yer rengin de devreye girdiği zenginleşmiş bir görünüm ortaya çıkar.

Sonuç olarak böyle bir dekorlama yönteminin pano gibi artistik düz yüzeylerde doku- sal etkiyi artırmak için kullanılabileceği görülmüştür. 

Kaynakça

  • Ayta, Tülin (1976). Toprak Sanatlarında Dekoratif Uygulama Yöntemleri, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul.
  • Demir, Oğuzhan (2011). Avanos Çömlekçi Çamuru Üzerine Ham Sırüstü (Mayolika) Dekor Uygulaması, (Yüksek Lisans Tezi), Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Kubat, Leyla (2002), Seramik Yüzeyler Üzerine Akıtma Dekorunun Araştırılması ve Uygulanması, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Öcal, Yüksel (2009). “Artistic Usage of Angobe”, Seres 2009 Proceeding Book-I, Turkish Ceramic Society, Eskişehir.
  • Ros, Dolors, Murata, Yukiko (2006). Seramik, Dekoratif Teknikler, (Çeviren: Feza Altuniç), İnkılâp Yayınevi, İstanbul.
  • Sevim, Sibel (2007). Seramik Dekorlar ve Uygulama Teknikleri, Yorum Sanat Yayınevi, İstanbul.
  • Tokaç, Özkan (2001). Geleneksel Türk Sanatlarımızda Astar Dekorlu Seramikler, (Yüksek Lisans Tezi), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni- versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Uzuner, Oya, Yardımcı, İsmail (2006). “Kalkerli Bünyelerin Yüzeyinde Oluşturulan Dokusal Etkiler”, VI. Uluslararası Katılımlı Seramik Kongresi Bildiriler Kitabı, Türk Seramik Derneği, İstanbul.
  • Uzuner, Oya (1998). Seramik Çamurlarının Renklendirilmesi ve Renkli Seramik Çamurlarıyla Şekillendirme Aşamasında Yapılan Dekor Yöntemleri, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlilik). Eskişehir.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seyhan Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 3 Aralık 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yılmaz, S. (2012). Yaş Çamur Yüzeyine Uygulanan Sıvama Dekoru. Sanat Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 108-119. https://doi.org/10.20488/austd.89854