Bu çalışma, mikro-sosyolojik ve anlamacı/yorumlamacı bir sosyal bilim perspektifinden yansımaktadır. Çalışmanın konusu, istediği halde çocuk sahibi olamayan evli kadınların çocuk sahibi olabilmek için başvurduğu, geleneksel kültüre özgü olan dinsel-büyüsel inanışlar ve geleneksel tedavi yöntemleridir. Çalışmanın amacı, kendisi ya da eşinden kaynaklanan kısırlık/infertilite sorunundan mustarip kadınların, modern tıbba alternatif biçimde açığa çıkan dinsel-büyüsel pratiklere; öte yandan halk sağaltmacılığı örnekleri olan geleneksel tedavi yaklaşımlarına yüklediği anlamlar ve bunları deneyimleme biçimlerini açıklayabilmektir. Bunu yaparken nitel araştırma yöntemlerinden olan fenomenolojik araştırma deseninden faydalanılmıştır. Fenomenolojik araştırmalarda ortak bir olgu/deneyimi paylaşan kişilerin deneyimi/yaşantıyı nasıl anlamlandırdıkları ve tanımladıkları önemli olup; aynı fenomenin farklı yaşantılardaki yansımalarına odaklanılmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmaya Şırnak ilinin Merkez, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde yaşayan, 18 yaş üstü, evli 28 kadın dahil edilmiştir. Araştırmanın veri toplama tekniği ise yüz yüze derinlemesine mülakatlardır. Çalışmanın veri analiz yöntemi, deşifre edilen metinlerden açığa çıkan verilerin kategorizasyonu ve temalandırılmasına dayanan betimsel ve sistematik analizdir. Literatürde -farklı yörelerde yapılan- bu çalışmaya benzer çalışmalar olmakla birlikte, Şırnak özelinde bu konuyla ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda bu çalışmanın medikal sosyoloji/sağlık sosyolojisi ve kadın araştırmaları alan yazınına katkıları olacağı düşünülmektedir.
Annelik Gönülsüz Çocuksuzluk kısırlık/infertilite dinsel-büyüsel inanışlar geleneksel tedaviler Şırnak
This study is reflected from a micro-sociological and hermeneutic social science perspective. The subject of the study is the religious-magical beliefs and traditional treatment methods, which are specific to traditional culture, which married women who cannot have children despite their desire apply to have a child. The aim of the study is the religious-magical practices of women who are suffering from infertility problems caused by themselves or their spouses, as an alternative to modern medicine; on the other hand, it is to explain the meanings ascribed to traditional treatment approaches, which are examples of folk medicine, and the ways of experiencing them. While doing this, the phenomenological research design, which is one of the qualitative research methods, was used. In phenomenological researches, it is important how people who share a common phenomenon/experience make sense of and define the experience; focuses on the reflections of the same phenomenon in different lives. In this context, 28 married women over the age of 18 living in the Centre of City, Cizre, Silopi and İdil districts of Şırnak province were included in this study. The data collection technique of the research is face-to-face in-depth interviews. The data analysis method of the study is descriptive and systematic analysis based on the categorization and theming of the data revealed from the deciphered texts. Although there are similar studies in the literature -made in different regions- to this study, no study on this subject has been found in Şırnak. In this context, it is thought that this study will contribute to the field of medical sociology/health sociology and women's studies.
Motherhood, Childlessness, infertility religious-magical bliefs tredional treatments Şırnak
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Acceptance Date | July 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 14 Issue: 2 |
Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde
yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.