The depth of
sowing has a significant effect on the seedling emergence, yield and yield
characteristics in the all plants. This study was carried out to determine the
effect of different sowing depth on yield and some yield characteristics of
feed peas. The study was performed in four different depths (5, 10, 15, 20 cm)
of 8 different feed pea lines in Konya conditions in 2005 and 2006. The
experiment was arranged according to a randomized complete blocks design with
three replications. In this study, number of days to emergence, emergence
rates, number of days to harvest, plant height, bottom pod height, number of
main braches, number of pods per plant, number of seeds per pod, number of
nodes per plant, pod length, pod width, thousand seed weight and seed yield
were determined. The results showed that the depth of sowing had a significant
effect on the number of days to emergence, emergence rates, plant height,
number of main braches, number of pods per plant, number of nodes per plant, pod
length and seed yield. Therefore, considering the soil and weather conditions
of the region, the appropriate sowing depth for high grain yielding should be
between 5 – 10 cm. Line 5, Line 6, Line 7 and Line 1, in the same significance
group can be used in Konya and similar conditions according to the two year
average seed yields.
Ekim derinliğinin tüm bitkilerde çıkış, verim ve verim
özellikleri üzerine önemli etkisi vardır. Bu çalışma farklı ekim derinliğinin
yem bezelyesinin verim ve bazı verim özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışma 2005 ve 2006 yıllarında, Konya koşullarında 8 farklı yem
bezelyesi hattının 4 farklı ekim derinliğinde (5, 10, 15, 20 cm) ekilmesi ile
yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak
kurulmuştur. Çalışma kapsamında yem bezelyelerinin çıkış süresi, çıkış oranı,
hasada kadar geçen gün sayısı, bitki boyu, alt bakla yüksekliği, ana dal
sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, boğum sayısı, bakla eni,
bakla boyu, bin tane ağırlığı ve tane verimi incelenmiştir. Bu çalışma ile ekim
derinliğinin çıkış süresi, çıkış oranı, bitki boyu, ana dal sayısı, bitkide bakla
sayısı, boğum sayısı, bakla boyu ve tane verimi üzerine önemli etkileri olduğu
belirlenmiştir. Bu nedenle, toprak ve çevre koşullarını da dikkate alarak,
yüksek tane verimi için uygun ekim derinliği 5 – 10 cm arasında olmalıdır. İki
yıllık ortalama tane verimlerine göre Konya ve benzeri koşullarda aynı grupta
yer alan hatlardan Hat5, Hat6, Hat7 ve Hat1 kullanılabilir.
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2017 |
Submission Date | April 15, 2017 |
Acceptance Date | June 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.