The purpose of this study that
investigation antioxidant and antimicrobial activity by various methods of
essential oil Salvadora persica (miswak) because the choice of this plant that
have used for long time to improve dental health and to get oral hygiene,
throughout the World. It was tried to be explained as follows GC-MS (gas
chromatography mass spectrometry) and spectrophotometric individually and in
combination. For this purpose; the essential oils of miswak (250 g) were
obtained by hydrodistillation at 100 °C with a clevenger-type apparatus. The
essential oils obtained were separated from water and dried over anhydrous Na2SO4,
and stored at 4 °C. The components of the essential oil were identified by
GC-MS analyses. The antimicrobial assay of the essential oils was tested by the
pour plate method according to the reports of Parvathy et al. DPPH
(1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radicals scavenging assay and superoxide anion
radical scavenging activity were measured spectrophotometric method. The difference
mineral and heavy metals would explain with ICP-MS (Inductively Coupled Plasma-Mass
Spectrometer).
Bu çalışmanın
amacı; Salvadora persica (misvak)
bitkisinden elde edilen uçucu yağın
antioksidan ve antimikrobiyal etkilerini araştırmaktır. Bu bitkinin
çalışılma sebebi; misvağın uzun zamandır tüm dünyada diş sağlığı ve temizliği
alanında kullanılmasıdır. Bu çalışma farklı spektroskobik yöntemler ve GC-MS
ile açıklamaya çalışıldı.
Bu amaçla 250 gram misvak tozu,
hidrodistilasyon yöntemi ile clevenger aparatında yağ ekstraksiyonu yapıldı,
susuz Na2SO4
ile su uzaklaştırıldı ve 4 ͦ C buzdolabında yağlar saklandı. Uçucu yağ
bileşenleri GC-MS ile tanımlandı. Uçucu yağların antimikrobiyal özellikleri
disk difüzyon yöntemi ile Parvathy ve
arkadaşları metoduna göre yapıldı. DPPH radikal süpürme ve Hidrojen peroksit
süpürme kapasitesi spetkrofotometrik yöntem ile yapıldı. Farklı mineraller ve
ağır metalleri ICP-MS ile analiz edildi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology, Chemical Engineering, Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Submission Date | August 3, 2017 |
Acceptance Date | April 17, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.