In this study, the variation of seasonaJ
-
nutrient loading to be caused pollution and trophic state of the Sapanca Lake wlıich is the only source of drinking and usage water for the city of Adapazarı and its environs was investigated. Samples were taken every three ınontlıs through one year from fifteen different points on the streaıns feeding and draining off the lake. Paraınetcrs of temperature, pH., N03-N, N02-N .. NH3-N., TKN, P04-P. BOI5 and KOI on the different tweJve streaıns feeding and three draining off points were Fronı these values.. loading, discharge and accuınulation amounts of nitrogen and phosphorus causing eutrophication were calculated and trophic state of the lake was deterınined. According to the results and analyses using the Vollenweider method., indicated that the lake had passed to the mesotrophic state. In addition .. to avoid further pollution., possible subsequent eutrophic state and find soıne solutions in order to protect lake were discussed.
Bu çalışmada, Adapazan kenti ve çevresinin içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü' ne yüklenip kirliliğe sebep olan besin miktarlanndaki mevsimsel değişıne ve gölün trofik durumu araştınlıruştır. Göle kanşan akarsu ağızlanndan ve gölden çıkışı sağlanan sulardan n1evsiınsel olarak (İlkbahar-Mart Yaz Temmuz., Sonbahar-Kasım .. Kış-Şubat) bir )'11 boyunca örnekler alınmıştır. Onikisi giren ve üçü çıkan olmak üzere onbeş noktadan alınan örneklerde sıcaklık., pli N03-N, NOIJ-N.. NH,-N., TKN.. P04-P. BOI5 ve KOI paraınetreleri tesbit edilmiştir. Bu değerlerden ötrofikasyona neden olan azot ve fosfor girdileri, çıktılan ve gölde kalanlar hesaplanarak göldeki trafik durnın belirlenmiştir. Sonuçlara ve Vollenweider yöntenıine göre .. gölün mezotrofik safhaya geçtiği tesbit edilmiştir. Ayrıca, artınakta olan kirliliğin önlenmesi,
gölün ötrofık bir duruma geçmemesi ve gölün korunması ıçın alınması ') gereken önlemlere değinilnıiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 6, 2016 |
Submission Date | May 7, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 1 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.