BibTex RIS Cite

ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜNDE İNOVASYON: BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE FİRMALARI YURTİÇİ VE YURTDIŞI PİYASALARDA GÜÇLÜ VE/VEYA ZAYIF KILAN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR İNCELEME

Year 2011, Issue: 14, 167 - 188, 01.12.2011

Abstract

Bu çalışmada; en gelenekçi gıda alt sektörlerinden birisi olan Şekerleme, Kakao ve Çikolata Alt Sektörü’nün, inovasyon açısından bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Ayrıca bu alt sektörde faaliyette bulunan firmaların inovasyon yapıp yapmama durumlarına göre, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda kendilerini güçlü ve zayıf hissettikleri alanlar açısından farklılıkları ortaya konmaktadır. Çalışmada likert şekilde oluşturulan sorularla elde edilen veriler; Mann Whitney U Testi kullanılarak test edilmiştir. Çalışılan alt sektörde faaliyette bulunan firmalardan herhangi bir alanda inovasyon gerçekleştirenlerin kendilerini ürün çeşitlendirme, AR-GE ve yenilik yapma, hammadde avantajları, tanıtım yeterliliği, standartlara uygun üretim gerçekleştirme, nitelikli işgücüne sahiplik, işgücü maliyetleri, marka imajı ve ürün fiyatı konusunda güçlü olarak değerlendirdikleri görülmüştür

References

  • BARCA,M., M.S. DÖVEN ve K.TAŞKIN, Uluslararası Pazarlarda Türk Gıda Sektörünün Rekabet Gücü ve İhracatta Aranan Kriterler, Karşılaşılan Engeller, İTO Yayınları:24, İstanbul, 2006
  • BULU,M., İ.H. ERASLAN ve M. BARCA, “Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C.IX, S.1, s.311-335, 2007
  • CANALI,G., “Evaluation of Consumers Preferences and Innovation: The Case of Italian Food with Denominations of Origin”, s.319-327 (in G.Galizzi and L.Venturini, eds., Economics of Innovation: The Case of Food Industry), Heidelberg:Physica-Verlag, 1996
  • FIELD,M.K. ve PAGOULATOS,E., “Internationalization and Competition in the Food Industry”, s.187-201, (in G.Galizzi and L.Venturini, eds., Economics of Innovation: The Case of Food Industry), Heidelberg:Physica-Verlag, 1996
  • FIRAT,A. ve DİRLİK,S., Türkiye Avrupa Birliği Sektörel Rekabet Analizleri, Editör: Selahattin Bekmez, Nobel Yayınları, Ankara, 2008
  • GALIZZI,G. ve VENTURINI,L., Economics of Innovation: The Case of Food Industry, (editors) Physica-Verlag Heidelberg, Germany, 1996a

INNOVATION IN CONFECTIONARY, CACAO AND CHOCOLATE SUBSECTOR: AN ANALYSIS ON THE FACTORS MAKING FIRMS STRONG AND/OR WEAK IN DOMESTIC AND INTERNATIONAL MARKETS

Year 2011, Issue: 14, 167 - 188, 01.12.2011

Abstract

This study examines the confectionary, cacao and chocolate subsector which is the most traditional subsector in terms of innovation. We also explore whether the firms in this subsector involves in innovation from the point of differences in firm’s strong and weak points in international markets. We obtained the data by establishing questions in Likert manner and use Mann Whitney U test. Our results suggest that the firms involving in any innovative activity in the subsector examined consider themselves strong in the following areas; product diversification, research and development, innovation, input advantages, advertising capability, ability to produce in accordance with standards, ownership of skilled workforce, labour costs, brand image and price of product.

References

  • BARCA,M., M.S. DÖVEN ve K.TAŞKIN, Uluslararası Pazarlarda Türk Gıda Sektörünün Rekabet Gücü ve İhracatta Aranan Kriterler, Karşılaşılan Engeller, İTO Yayınları:24, İstanbul, 2006
  • BULU,M., İ.H. ERASLAN ve M. BARCA, “Türk Gıda Sektörünün Uluslararası Rekabetçilik Düzeyinin Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C.IX, S.1, s.311-335, 2007
  • CANALI,G., “Evaluation of Consumers Preferences and Innovation: The Case of Italian Food with Denominations of Origin”, s.319-327 (in G.Galizzi and L.Venturini, eds., Economics of Innovation: The Case of Food Industry), Heidelberg:Physica-Verlag, 1996
  • FIELD,M.K. ve PAGOULATOS,E., “Internationalization and Competition in the Food Industry”, s.187-201, (in G.Galizzi and L.Venturini, eds., Economics of Innovation: The Case of Food Industry), Heidelberg:Physica-Verlag, 1996
  • FIRAT,A. ve DİRLİK,S., Türkiye Avrupa Birliği Sektörel Rekabet Analizleri, Editör: Selahattin Bekmez, Nobel Yayınları, Ankara, 2008
  • GALIZZI,G. ve VENTURINI,L., Economics of Innovation: The Case of Food Industry, (editors) Physica-Verlag Heidelberg, Germany, 1996a
There are 6 citations in total.

Details

Other ID JA28BC63RZ
Journal Section Articles
Authors

Nurdan Kuşat This is me

Levent Kösekahyaoğlu This is me

Publication Date December 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Issue: 14

Cite

APA Kuşat, N., & Kösekahyaoğlu, L. (2011). ŞEKERLEME, KAKAO VE ÇİKOLATA ALT SEKTÖRÜNDE İNOVASYON: BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE FİRMALARI YURTİÇİ VE YURTDIŞI PİYASALARDA GÜÇLÜ VE/VEYA ZAYIF KILAN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR İNCELEME. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(14), 167-188.

Journal of Suleyman Demirel University Institute of Social Sciences take part in national and international indices such as Akademia Social Sciences Index (ASOS), Business Source Corporate Plus (EBSCO), Scientific Indexing Services (SIS), Turkish Education İndex (TEİ), Directory of Research Journals Indexing (DRJI), Akademic Resource İndex (ResearchBib), Journal Factor, CiteFactor, Information Matrix for the Analysis of Journals (MİAR), Index Copernicus (IC), Social Sciences Citation Index (SOBİAD).