In this study, between 2013 and 2014 Atago, Chojuro, Hosui and Kosui Asian pear cultivars were grafted on to Pyrus betulaefolia were examined according to development, yield and fruit quality characteristics in pear orchards in Uşak/Ulubey region. The trunk growth levels were determined between 11.73 cm2 (Hosui)and 24.03 cm2 (Kosui) and canopy growth levels were determined between 1.13 m3 (Hosui) and 25.60 m3 (Kosui). The earliest flowering time was recorded for Kosui (30 December) and the latest was recorded for Atago (2 April). The fruit harvest of the pear cultivars were between 22 August (Hosui) and 21 September (Chojuro). Atago cultivar regarding to yield per tree terms (37.39 kg/tree) were found the most productive. The values for fruit weight were found 113.44 g (Hosui), 326.40 g (Chojuro), the fruit firmness were found between 13.97 lb (Hosui) and 16.91 lb (Chojuro), the fruit solible solids were determined between %11.60 (Atago) and %14.20 (Hosui) and titratable acidity were found between 0.10 g/100 ml (Hosui) and 0.26 g/100ml (Atago). The Hosui was the most bright (L* 67.53), Chojuro (a* 13.65) had the reddest fruits, Hosui (b* 38.91) had most dark yellow fruits. Total antioxidant values were determined between 0.663 (Kosui) and 1.086 (Chojuro) µmol/g. Oxalic acid compared to succinic acid, malic acid and other organic acids gave the highest values.
Asian pear Growing Blooming Fruit quality Organic acids Yield
Bu çalışmada, 2013 – 2014 yılları arasında, Uşak/Ulubey yöresinde bulunan armut bahçesinde, 4 yaşlı Pyrus betulaefolia anacı üzerine aşılı Atago, Chojuro, Hosui ve Kosui Asya armut çeşitlerinin gelişme, verim ve meyve kalite özellikleri incelenmiştir. Çeşitlerin gövde gelişme düzeyleri 11.73 cm2 (Hosui) – 24.03 cm2 (Kosui); taç gelişme düzeyleri ise 1.13 m3 (Hosui) – 25.60 m3 (Kosui) arasında belirlenmiştir. En erken çiçeklenme Kosui’de (30 Mart) en geç ise Atago’da (02 Nisan) gerçekleşmiştir. Çeşitlerin hasatları 22 Ağustos (Hosui) – 21 Eylül (Chojuro) tarihleri arasında yapılmıştır. Ağaç başına verim bakımından Atago çeşidi (37.39 kg/ağaç) en verimli bulunmuştur. Çeşitlerin meyve ağırlıkları 113.44 g (Hosui) – 326.40 g (Chojuro); meyve sertlikleri 13.97 lb (Hosui) – 16.91 lb (Chojuro); suda çözünebilir kuru madde miktarları (SÇKM) % 11.60 (Atago) - % 14.20 (Hosui) ve titre edilebilir asitlik değerleri 0.10 g/100 ml (Hosui) – 0.26 g/100 ml (Atago) arasında saptanmıştır. Hosui en parlak (L*67.53) ve en koyu sarı (b* 38.91), Chojuro (a* 13.65) en kırmızı meyveleri oluşturmuştur. Toplam antioksidan değerleri 0.663 (Kosui) – 1.086 (Chojuro) µm/g arasında olduğu tespit edilmiştir. Çeşitlerde oksalik asit, süksinik asit ve malik asit diğer organik asitlere göre en yüksek değerleri vermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.