The research was carried out to determine the effects of natural drying (in sun and shade) on essential oil content and composition of Hyssop. Essential oil content of hyssop harvested in full blooming period was dried two different natural environment which are in sun (32,14oC; 26,29%RH) and shade (25,95 oC; 42,76%RH). Drying in sun occurred faster than in shade. Essential oil content of hyssop harvested in full blooming period decreased from 0,54% to 0,43% in shade and 0,30% in sun. This indicates that essential oil content of Hyssop decreased 20,4% in shade drying environment and decreased 44,4% in sun drying environment (p<0.01). When the effects of drying conditions on essential oil content and composition of Hyssop, in shade drying 1.8-cineol (51,89%), β-mirsen (8,84%), germacren D (6,27%) and γ-elemen (6,10%) were determined higher but in sun drying elemol (8,99%) were determined higher. In conclusion, effects of natural air drying conditions of Hyssop in different temperatures, drying time and drying rate on essential oil content and composition should be investigated as well.
Araştırma, gölgede ve güneşli kapalı oda koşullarında kurutmanın çördük otunun uçucu yağ oranı ve uçucu yağ içeriğine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tam çiçeklenme döneminde hasat edilen çördük otu gölgede (25,95 oC; %42,76RH) ve güneşte (32,14oC; %26,29RH) olmak üzere iki farklı doğal ortamda kurutulmuştur. Güneşli ortamda kurutma, gölgedekine göre daha hızlı gerçekleşmiştir. Çördük otunun taze halde iken %0,54 olan uçucu yağ oranı, kurutma sonunda gölgede %0,43'e, güneşte ise %0,30'a düşmüştür. Bu da, çördük otu uçucu yağ oranının gölgede kurutmada %20,4, güneşte ise %44,4 oranında azaldığını göstermektedir (p<0,01). Kurutma koşullarının uçucu yağ bileşenleri üzerine etkisi incelendiğinde; gölgede 1,8-sineol (%51,89), β-mirsen (%8,84), germakren D (%6,27) ve γ-elemen (%6,10) daha yüksek gerçekleşirken, güneşli ortamda elemol (%8,99) oranı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, çördük otunun kontrollü koşullarda farklı sıcaklık değerlerinde kurutularak uçucu yağ oranı ve bileşenleri üzerinde sıcaklık, kuruma süresi ve kuruma hızının etkilerinin belirlenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 6, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 18 Issue: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.