The research was carried out to determine the effects of natural drying (in sun and shade) on essential oil content and composition of Hyssop. Essential oil content of hyssop harvested in full blooming period was dried two different natural environment which are in sun (32,14oC; 26,29%RH) and shade (25,95 oC; 42,76%RH). Drying in sun occurred faster than in shade. Essential oil content of hyssop harvested in full blooming period decreased from 0,54% to 0,43% in shade and 0,30% in sun. This indicates that essential oil content of Hyssop decreased 20,4% in shade drying environment and decreased 44,4% in sun drying environment (p<0.01). When the effects of drying conditions on essential oil content and composition of Hyssop, in shade drying 1.8-cineol (51,89%), β-mirsen (8,84%), germacren D (6,27%) and γ-elemen (6,10%) were determined higher but in sun drying elemol (8,99%) were determined higher. In conclusion, effects of natural air drying conditions of Hyssop in different temperatures, drying time and drying rate on essential oil content and composition should be investigated as well.
Araştırma, gölgede ve güneşli kapalı oda koşullarında kurutmanın çördük otunun uçucu yağ oranı ve uçucu yağ içeriğine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tam çiçeklenme döneminde hasat edilen çördük otu gölgede (25,95 oC; %42,76RH) ve güneşte (32,14oC; %26,29RH) olmak üzere iki farklı doğal ortamda kurutulmuştur. Güneşli ortamda kurutma, gölgedekine göre daha hızlı gerçekleşmiştir. Çördük otunun taze halde iken %0,54 olan uçucu yağ oranı, kurutma sonunda gölgede %0,43'e, güneşte ise %0,30'a düşmüştür. Bu da, çördük otu uçucu yağ oranının gölgede kurutmada %20,4, güneşte ise %44,4 oranında azaldığını göstermektedir (p<0,01). Kurutma koşullarının uçucu yağ bileşenleri üzerine etkisi incelendiğinde; gölgede 1,8-sineol (%51,89), β-mirsen (%8,84), germakren D (%6,27) ve γ-elemen (%6,10) daha yüksek gerçekleşirken, güneşli ortamda elemol (%8,99) oranı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, çördük otunun kontrollü koşullarda farklı sıcaklık değerlerinde kurutularak uçucu yağ oranı ve bileşenleri üzerinde sıcaklık, kuruma süresi ve kuruma hızının etkilerinin belirlenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Haziran 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 18 Sayı: 1 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
Dergide yayımlanan tüm makalelere ücretiz olarak erişilebilinir ve Creative Commons CC BY-NC Atıf-GayriTicari lisansı ile açık erişime sunulur. Tüm yazarlar ve diğer dergi kullanıcıları bu durumu kabul etmiş sayılırlar. CC BY-NC lisansı hakkında detaylı bilgiye erişmek için tıklayınız.