Hysterectomy, that is removal of uterus, is one of the most common major operations in gynecologic surgeries. Laparoscopy technique is preferred in hysterectomy because of its advantages such as lower intra-operative blood loss, decreased surrounding tissue/organ damage, less operating time, lower postoperative infection and frequency of fever, shorter duration of hospitalization and post-operative returning time to normal activity. During total laparoscopic hysterectomy, first uterine vessels and ligaments are cauterized respectively, and then cervicovaginal connections are cauterized and coagulated to remove uterus completely. Uterine manipulators are used during laparoscopy to maximize the endoscopic vision of surgeons by moving related organs. However, conventional uterine manipulators have important drawbacks particularly to move uterus in three dimensions and to show cervicovaginal landmark during laparoscopic circular cauterization and amputation of the uterine cervix. A new transvaginal uterine manipulator may overcome these two important drawbacks of these currently available devices. For this reason, a3D scanned technique was used to get uterus sizes and computer aided design software is used in designing of the new manipulator and then 3D printer was used in prototyping. Special light emitting diodes (LEDs) were mounted on the cervical cap of the manipulator to guide light beams from inside of cervicovaginal tissue to abdominal cavity to facilitate the visualization of tissue landmarks. Moreover, performances of different caps and LED systems will be evaluated. Furthermore, after integration of self-cutting and self-suturing mechanisms into our system, final prototype will be produced by using titanium which is biologically and mechanically appropriate. Therefore, aim of this study was to design and produce a new uterine manipulator with three dimensional movements, LED illumination, self-cutting and self-suturing systems to facilitate laparoscopic hysterectomy
Histerektomi günümüzde en çok uygulanan ameliyat olup rahmin alınmasını ifade eder. Laparoskopik histerektomi (LH), operasyon sırasında kan kaybının, çevre doku/organ hasarının, post-operatif enfeksiyon ve ateş görülme sıklığının düşük olması, operasyon, hospitalizasyon ve ameliyat sonrası normal aktiviteye dönüş süresinin kısa olması gibi avantajları nedeniyle sıklıkla uygulanmaktadır. Total laparoskopik histerektomi (TLH) sırasında uterin damarlar ve ligamentler, koterize edilip uterus serbestleştirildikten sonra, TLH’nin en zor aşaması olan servikovajinal dokunun koterizasyonu gelmektedir. Bu aşamada hem uterusun manipülasyonu, hem de servikovajinal dokunun laparoskopik olarak yerinin belirlenmesinde uterus manipülatörleri kullanılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, uterusun karın boşuğunda üç eksende hareket ettirilmesini sağlayacak ve servikovajinal dokunun karın boşuğundan rahatça algılanıp koterizasyonunu kolaylaştıracak yeni bir manipülatör tasarlamaktır. Bilgisayar ortamında tasarlanan paralel manipulatör ve özel LED’ler ile çevrelenmiş uterus başlığının 3B tarayıcı ve 3B yazıcı gibi hızlı protoipleme cihazları yardımı ile üretimi yapılmıştır. Sistem için tercih edilen LED’ler özel olup transvajinal olarak ışıma yapıp servikovajinal dokudan geçerek laporiskopik kamera ile algılanabilecek şekildedir. Üretilen prototip rahmin üç eksende hareketini ve servikovajinal bileşkenin LED ile tayinini başarıyla sağlayabilecek teknolojidedir. Farklı başlık ve LED aydınlatma tasarımları denenmesi ile verimlilikleri karılaştırılacak, sisteme entegre edilecek kendi kendine kesim ve dikim mekanizması ile birlikte nihai prototip üretimi hem mekanik hem biyolojik olarak uygun olan titanyum malzemeden yapılacaktır. Üretimin ardından dizayn edilen deney kabini ile rahmin vücut içerisindeki ortamı simüle edilecek ve etik izinleri alınmış olan fresh kadavra testleri yapılacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Özel Sayı |
Authors | |
Publication Date | January 4, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 18 Issue: 3 |
e-ISSN :1308-6529
Linking ISSN (ISSN-L): 1300-7688
All published articles in the journal can be accessed free of charge and are open access under the Creative Commons CC BY-NC (Attribution-NonCommercial) license. All authors and other journal users are deemed to have accepted this situation. Click here to access detailed information about the CC BY-NC license.