Research Article

Gazetecilikte Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Kullanımı: Nitel Bir Çalışma

Volume: 7 Number: 2 December 29, 2025
EN TR

Gazetecilikte Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Kullanımı: Nitel Bir Çalışma

Öz

Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, medya sektöründe bir dönüşüme sebep olmuş ve son 25 yılda konvansiyonel haberciliği değiştirmiştir. Dünyada birçok haber kuruluşunda, algoritmalar her gün çok fazla insan müdahalesi olmadan binlerce haber oluşturmaktadır. Otomasyon, haber ajanslarında içerik üretimi için giderek daha önemli bir araç haline gelmektedir. Robot tarafından yazılan haberler, özellikle finans haberleri ve spor olmak üzere belirli alanlarda kapsamı büyük ölçüde genişletmiştir. Bu çalışmada medyada dijitalleşme ve yapay zekâ kullanımı ele alınmıştır. Türkiye genelinde basılı ve elektronik içerik üreten medya kuruluşlarının İstanbul ve Ankara merkezlerinde yönetici, editör ve muhabir olarak çalışan 8 gazeteci ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerden elde edilen veriler analiz edilerek beş temaya ulaşılmıştır. Görüşülen gazeteciler, yapay zekâdan genellikle haberin cümle ve imla hatalarını düzeltmede, haberin çerçevesini kurmada ve haberin geçmişiyle ilgili arka planını oluşturmada yararlandıklarını, ancak bu haberlerin editoryal süreçten geçmeden yayımlanmasının mümkün olmadığını belirtmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Agraval, A. (2016, October 14-16). Clickbait detection using deep learning [Conference presentation]. Proc. 2nd Int. Conf. Next Generation Computing Technologies (NGCT-2016), Dehradun, India.
  2. Brennen, B., dela Cerna, E. (2010). Journalism in second life. Journalism Studies, 11(4), 546-554.
  3. Carlson, M. (2018). The robotic reporter: Automated journalism and the redefinition of labor, compositional forms, and journalistic authority. Digital Journalism, 6(4), 416–431.
  4. Diakopoulos, N. (2019). Automating the news: How algorithms are rewriting the media. Harvard University Press.
  5. Esser, F., & Neuberger, C. (2019). Realizing the democratic functions of journalism in the digital age: New alliances and a return to old values. Journalism, 20(1), 194–197.
  6. Fang, K., & Repnikova, M. (2022). The state-preneurship model of digital journalism innovation: Cases from China. International Journal of Press/Politics, 27(2), 497–517.
  7. Fanta, A. (2017). Putting Europe’s robots on the map: Automated journalism in news agencies. University of Oxford; Reuters Institute for the Study of Journalism. Retrieved from http://bit.ly/2m3NFzv
  8. García-Avilés, J. A. (2021). Review article: Journalism innovation research, a diverse and flourishing field (2000–2020). Prof. Inf., 30(1), Article 300110.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Journalism

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2025

Submission Date

January 16, 2025

Acceptance Date

December 27, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 7 Number: 2

APA
Özsoy, S. (2025). Gazetecilikte Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Kullanımı: Nitel Bir Çalışma. SDÜ İFADE, 7(2), 61-75. https://doi.org/10.70627/sduifade.1621176

e-ISSN: 2792-0453 | DOI Prefix: 10.70627 | Publisher: Süleyman Demirel University, Isparta, Türkiye
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
© SDU İFADE. Published by Süleyman Demirel University – Open Access.
E-mail: bayramaydin@sdu.edu.tr | Website: https://dergipark.org.tr/en/pub/sduifade